Donnie Darko
Domaćin
- Poruka
- 3.020
Odlazak zaljubljenika u „pokretne slike“ i fudbal: Preminuo Den Tana, fudbaler koji je postao član Američke filmske akademije

Rođen je 1935. nadomak Beograda, u selu Čibutkovica kod Lazarevca, a njegove najveće ljubavi još od detinjstva bile su fudbal i film. Srpsku kinematografiju zadužio je kao producent horor drame „Kičma“ (1975) Vlatka Gilića, a zatim dva filma Gorana Paskaljevića – „Poseban tretman“ (1980), koji je Mileni Dravić doneo Zlatnu palmu za najbolju epizodnu ulogu na Kanskom festivalu, i „Suton“ (1982).
Za porodičnu dramu „Suton“ bio je i koscenarista, uz Paskaljevića i Filipa Davida, a doveo je iz Amerike i glumca za glavnu ulogu – oskarovca srpskog porekla Karla Maldena, koji je tada prvi i jedini put bio angažovan u nekom našem filmu, i prvi put boravio u zemlji svojih predaka.
Den Tana je bio u produkcijskom timu avanturističke drame „Avijatičar“ (1985) Džorža Milera, u kojoj je naslovni lik igrao slavni Kristofer Riv, kao i izvršni producent komedije „Tajna manastirske rarkije“ (1988) Slobodana Šijana, gde se pojavio i pred kamerom u manjoj ulozi. Na velikom ekranu poslednji put je viđen kao senator u „Koriolanu“ (2011) u režiji Rejfa Fajnsa. Za tu nagrađivanu političko-ratnu tragediju producent je bila njegova ćerka Gabrijela Tana.
U mladosti je Den Tana igrao u nekoliko američkih filmova i televizijskih serija. Bivšu Jugoslaviju napustio je sa željom da nastavi fudbalsku karijeru započetu u „Crvenoj zvezdi“, ali ga je vremenom put doveo do Holivuda. Njegovi profesori na Glumačkoj akademiji, koju je pohađao tri godine, bili su Botani Šnajder i Džef Kori. Kao producent postao je član Američke filmske akademije.
Bio je vrlo uspešan i na poslovnom planu. U Los Anđelesu je 1964. otvorio veliki restoran “Dan Tana’s”, gde su se okupljale najslavnije holivudske ličnosti, poput Marlona Branda, Frenka Sinatra, Liz Tejlor, Klinta Istvuda, Natali Vud, Džeka Nikolsona…
Posle prodaje ovog restorana i povratka u Beograd, njegova posvećenost filmu povezala ga je sa Jugoslovenskom kinotekom, u kojoj je uz pomoć njegovog posredovanja 2016. otvoren legat najpoznatijeg holivudskog Srbina – Karla Maldena. Zatim je pokrenuo inicijativu da Malden, s kojim je pola veka bio blizak prijatelj, dobije spomen-obeležje. Tako je uz fasadu Kinoteke postavljena skulptura u prirodnoj veličini – Maldenov lik iz popularne američke TV serije “Ulice San Franciska” (1972-77).
U jesen 2018. godine Tana je sastavio program Kinoteke „Moj izbor“, a u intervjuu za naš časopis izjavio je:
„Poslednjih šezdeset godina bavio sam se glumom, produkcijom, distribucijom filmova. Gledao sam možda i više od četiri-pet hiljada filmova. Kao član Akademije filmske umetnosti u Holivudu od 1989. godine gledam redovno produkciju na engleskom jeziku, a bio sam i u Komitetu za dodelu Oskara za strani film, tako da sam i njih video. Za ovaj program Kinoteke izabrao sam filmove koji su mi omiljeni.
Imao sam u životu priliku da provedem vreme sa Orsonom Velsom, sa Džordžom Stivensom, Džonom Šlezindžerom, Milošem Formanom, Bilijem Vajlderom, Tonijem Kertisom, Merlin Monro, Elijom Kazanom, Karlom Maldenom, Marlonom Brandom. Dakle, ne samo da sam gledao te filmove nego sam imao priliku da uđem u diskusiju sa njihovim režiserima, piscima, glumcima. Iskoristio sam poziv Kinoteke da publici preporučim te filmove, mada ima i drugih koje volim“, govorio je Den Tana.
Tom prilikom je istakao da je „zaista ponosan na Jugoslovensku kinoteku“.
„U Holivudu imamo Akademiju, imamo svoje pozorište, sada zidamo veliki muzej. Više od 300 miliona dolara ulaže Holivdu u Muzej filma. Ali treba čestitati što naša zemlja Srbija ima nešto tako posvećeno filmu kao što je Kinoteka u Beogradu“, rekao je Tana.
Za izuzetan doprinos kinematografiji Den Tana je dobio počasno priznanje Beogradski pobednik na 51. Festu.
I njegova sportska karijera, iako kratka, gotovo je isto tako uzbudljiva kao i filmska – prve korake napravio je u omladinskom timu „Crvene zvezde“, a potom je igrao u Belgiji i Engleskoj, izvesno vreme i u Kanadi i Americi. Bio je aktivan u američkom fudbalu kao prvi generalni menadžer kluba „Los Angeles Toros“, i svojim kontaktima je pomagao „Crvenoj zvezdi“ i drugim klubovima iz bivše Jugoslavije. Pomagao je i brojnim pojedincima iz Srbije i regiona u Americi, mladim fudbalerima i umetnicima koji su tamo želeli da ostvare karijeru.
Den Tana će biti sahranjen u utorak, 19. avgusta na Novom groblju u Beogradu (opelo je zakazan u 12 h).