Leptir_NL
Aktivan član
- Poruka
- 1.247
Ma lakše je doći na špansku obalu nego što bi mi verovao. Ne znam koji pasoš imaš ali kupiti nekretninu može svako. Dobijaš dozvolu boravka i pravo na zdravstvenu zaštitu koja je ovde među 3 najbolje u Evropi. Dozvolu za rad ne daju lako ali ovde se i ne dolazi da bi se radilo.Hoću i ja na špansku obalu.... @Leptir_NL
A možeš malo maru da uzgajaš, liberalniji su od Holandije. Mara ti onako opušteno, u garaži, sa 2 sata dnevno rada, otplati kuću za 2-3 godine i to sve legalno, plaćaš struju i nisi kažnjiv uopšte. Većina "naših" ovde to radi.
Ja sam prodao stančić u Holandiji i ovde kupio 100 kvadrata kuću, odvojenu, sa 3 ara placa, 300m od mora za te pare. Ne bavim se ni marom ni belim jer imam dovoljna primanja iz drugih izvora.
Samostalne kuće su po 1500 evra kvadrat, blizu obale i sređene. Jeftinije nego u Borči i Ovči.
Još ako kupiš od banke, neku oduzetu, za renoviranje, dođe te kvadrat za 7-800 evra.
Na crno da radiš i ako si majstor u bilo čemu zaradiš više nego na severozapadu Evrope..Španci su prespori i ako si vredan, lako potisneš konkurenciju.
Moj komšija, Francuz, samo čisti i održava bazene i od toga izdržava porodicu sa 4 dece u pubertetu.
Cene u Španiji su zaista povoljne..Suvomesnato duplo jeftinije nego u Srbiji..Voće i povrće jeftinije..Pivo u kafani 1.5-2 evra..Kafa 1-1.2 evra
Žuta, organska piletina, 2.8-3.5 evra po kilu.
Maslinovo, prvoklasno ulje, 5 evra a na akciji 3.5evra itd itd..
Ja sam u manjem gradiću i verovatno su cene u Barceloni i Valenciji veće ali ne puno.
Ne treba grejanje, zimske jakne i ostalo a i to je neka ušteda.
Odem na obalu ili Ebro i napecam 5 kila ribe za par sati. Vozim biciklu i nakupim na državnom zemljištu maslina za celu godinu ili pomorandži, tek otpalih sa drveta, limunova..Ma žao mi samo što pre ne dođoh u Španiju.
Hteo kućicu neku na grčkoj obali ali Grčka je divlja i neuređena i nemaju katastar i nikad ne znaš jesi li vlasnik ili nisi.
Španci su gospoda sa uređenom državom i sve se zna. Mnogi u Srbiji, koji nisu videli Španiju, mi se čudili i govorili: Šta ćeš u toj cig.niji!??
Španija je uređenija mnogo od npr. Italije.
Nisu ludi Skandinavci, Nemci, Holanđani, Francuzi..svi naviknuti na normalno državno uređenje, što izaberu Španiju za penziju.
PS: Evo čitam sad sâm sebe i mislim da bi španska turistička organizacija trebala bar da mi zahvali. A i nema veze puno sa temom ali..
..neću da brišem