Prelepa mesta sveta koja polako nestaju

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
70.757
Prelepa mesta sveta koja polako nestaju

Mnogo mesta u svetu je ugroženo zbog pogubnog uticaja čoveka na životnu sredinu, nedostatka sredstava za obnovu ili ratova. Među njima je i jedno na Balkanu.

Ovo su destinacije koje možda za nekoliko godina više uopšte neće postojati.

Ako želite da ih obiđete, razmišljajte o vremenu – bolje da to bude što pre, jer postoji šansa da zauvek išćeznu.

Maldivi

Ova ostrva su u opasnosti zbog porasta nivoa mora – vrlo je moguće da će biti potpuno potopljena u narednih 100 godina.

1626257920-Slika-2-1536x1003.jpg

Manastiri na Kosovu i Metohiji

Crkve i manastiri na Kosovu sadrže dragocenu umetnost od 13. do 17. veka, ali posle rata im je potrebna obnova i zaštita.

1626257913-Slika-3-1200x800.jpg

Čan Čan u Peruu

Čan Čan je bio glavni grad kraljevstva Čimu, koje je postojalo pre Inka – ali ilegalna poljoprivreda se odvija na tom području, a same građevine nisu zaštićene od vremenskih nepogoda.

1626257898-Slika-6-1536x1028.jpg

Nacionalni park Glečer u Montani

Park je nekada imao preko 150 glečera, ali taj broj se sada smanjio na 25. Zbog klimatskih promena, broj bi mogao da nastavi da se smanjuje.

1626257890-Slika-7-1200x800.jpg

Muku muče i mnoge razvijenije zemlje, Švajcarska takođe. Još kad izuzmeš broj Albanaca, naših ovih i onih, shvatiš da je to jedno dete i to je to.

Prosto, moderna vremena su naučila čoveka na uživanje, muka im je i od jednog, nema se dovoljno love za sve, sada dvoje rade i donose u kuću isto sredstava koliko je ranije donosilo jedno, itd... Nikad više nije bilo samih preko 30 godina, sada da biraš itd. Zanimljivo je to što najsiromašnija društva imaju najveće natalitete.

Muku muče i mnoge razvijenije zemlje, Švajcarska takođe. Još kad izuzmeš broj Albanaca, naših ovih i onih, shvatiš da je to jedno dete i to je to.

Prosto, moderna vremena su naučila čoveka na uživanje, muka im je i od jednog, nema se dovoljno love za sve, sada dvoje rade i donose u kuću isto sredstava koliko je ranije donosilo jedno, itd... Nikad više nije bilo samih preko 30 godina, sada da biraš itd. Zanimljivo je to što najsiromašnija društva imaju najveće natalitete.
da...to sam i ja spominjala pre par dana...ljudi i drustva na marginama imaju najvise dece...
mozda je do toga sto pocinju da radjaju vrlo mladi...inace ne razumem...ipak oni nemaju zivotne/higijenske uslove kao na zapadu...a zapad muku muci...nije samo da nece...mnogi i ne mogu da imaju...

da...to sam i ja spominjala pre par dana...ljudi i drustva na marginama imaju najvise dece...
mozda je do toga sto pocinju da radjaju vrlo mladi...inace ne razumem...ipak oni nemaju zivotne/higijenske uslove kao na zapadu...a zapad muku muci...nije samo da nece...mnogi i ne mogu da imaju...

Lično mislim da je do toga što nemaju tu potrebu da imaju sve i najbolje, već su svesni gde žive i prosto žive, razmnožavaju se. Kod nas težimo svemu dobrom, pa dok ti uglaviš dupe na dobro radno mesto, kupiš auto, stan, full komfor, prošlo vreme i ostali sami. Ovima nije problem ni da ne odu na more ako nema, ali zato petoro dece. Kod nas mora i more, ručak u restoranu, dobro auto itd... Što više čovek radi na sopstvenom ugođaju i hedonizmu, to su manje šanse... Jer ti nikad zaista nije toliko dobro, osim ako nisi milioner naravno pa imaš sve.

Lično mislim da je do toga što nemaju tu potrebu da imaju sve i najbolje, već su svesni gde žive i prosto žive, razmnožavaju se. Kod nas težimo svemu dobrom, pa dok ti uglaviš dupe na dobro radno mesto, kupiš auto, stan, full komfor, prošlo vreme i ostali sami. Ovima nije problem ni da ne odu na more ako nema, ali zato petoro dece. Kod nas mora i more, ručak u restoranu, dobro auto itd... Što više čovek radi na sopstvenom ugođaju i hedonizmu, to su manje šanse... Jer ti nikad zaista nije toliko dobro, osim ako nisi milioner naravno pa imaš sve.
da...slazem se sa tobom...opet...ni ja ne bih volela da mi dete nema neke minimalno normalne uslove za zivot...da gladuje..da ne mogu da ga lecim...barem ono osnovno....

da...slazem se sa tobom...opet...ni ja ne bih volela da mi dete nema neke minimalno normalne uslove za zivot...da gladuje..da ne mogu da ga lecim...barem ono osnovno....

Ali, vidi, mač sa dve oštrice... Mi idemo logikom ne bi dok nema ovo i ono... Oni prave desetoro dece, pa na kraju kad pregrme to prvo i teško, njih desetoro će sigurno neko nešto da napravi, na kraju će početi sami da se izdržavaju i sebe i kuću... Dok ti sa jednim imaš kao na početku više, ali posle ono jedno i samo, pitanje je, kome se sutra obrati? Sve ima i dobre i loše strane. Hoću reći i ovi što nemaju ni osnovno nisu propali, živi su, tu su, tako da očigledno može.

Ali, vidi, mač sa dve oštrice... Mi idemo logikom ne bi dok nema ovo i ono... Oni prave desetoro dece, pa na kraju kad pregrme to prvo i teško, njih desetoro će sigurno neko nešto da napravi, na kraju će početi sami da se izdržavaju i sebe i kuću... Dok ti sa jednim imaš kao na početku više, ali posle ono jedno i samo, pitanje je, kome se sutra obrati? Sve ima i dobre i loše strane. Hoću reći i ovi što nemaju ni osnovno nisu propali, živi su, tu su, tako da očigledno može.
da se sreca parama moze kupiti, mnogo bi ljudi bilo ispunjeno i sretno...dostignes jedan nivo...juris...okrenes se...i shvatis...da je sve ostalo iza tebe...projurio si...onda...ili shvatis ili ne...sta zaista zelis i trazis...

lepa stvar je u tome...sto zaista nikada nije kasno...mozda za decu samo...mada ako si musko...ni za to nikada nije kasno :)

Nije kasno u smislu vremena... Ali pitanje je kako će život da te namesti, šta će ti se desiti. Npr koliko ljudi ne može da ima decu, ima tu svega od ishrane, stresa, ali i godine, da se ne lažemo. Tako da neke stvari ipak mogu doći iz dupeta u glavu kasno.. Nažalost. :)

Istorijski centar Beča

Postoji opasnost da se istorijski centar grada nepovratno promeni zbog modernizacije i urbanog razvoja. Sa sve većom gradnjom visokih zgrada, gubi svoju istoriju.

1626257870-Slika-10-1200x800.jpg

Liverpulska luka

Luka koja je bila ključna za procvat Britanske imperije trajno se menja zbog porasta stanovništva i gradnje.

1626257861-Slika-11-1536x1013.jpg

Back