prelazak u sistem PDV,pomoć

veliborue

Početnik
Poruka
3
Treba mi pomoć oko prelaska u sistem PDV,pošto moj genijalni knjigovodja nije siguran.Na granici sam prelaska 4 mil, i najverovatnije ću daleko preći granicu kada prokucam administrativne zabrane,ali to nije ni bitno,i ne bezim od toga da treba da udjem u PDV, ali me zanima sta radim sa zalihom odnosno sa robom koja mi je u radnji a na koju sam već platio PDV kada sam je uzimao od dobavljača.Da li ja treba da radim popis robe i da trazim povraćaj tog PDV koji sam već platio dobavljaču da ga ne bih plaćao 2 puta.POMOĆ

Dakle, od 01.01.2013. god. važi sledeće
1. od 0-8.000.000 planiranog ili ostvarenog prometa u prethodnih 12 meseci .......može ako hoće da bude pdv obveznik
2. preko 8.000.000 mora da bude pdv obevznk

kao što se zna, pdv se uvek gleda 12 meeci unazad, tako da je 12 meseci unazad od 01.01.2013. zapravo cela poslovna 2012. god.
To znači, da se gleda promet u 2012. i da onaj ko nije prešao 8.000.000 a nije pdv do tad bio to ne mora ni biti ukoliko ne želi.
Znači, fakturiši sve, a ko si ispod 8.000.000 i samo ako ti radi daljeg obavljanja delatnosti treba statis pdv obveznika ti se prijavi od 01.01.-10.01.2013. u pdv sistem......ako ti ne treba, nema potrebe da se prijavljuješ.

Pozdrav Ljiljo.Razumem ja šta se dešava i kako funkcioniše sistem PDV i kolika je granica,ali da li verujete da još nisam našao odgovor na pitanje šta se radi sa zalihom robe u trenutku kada preduzetnik koji je bio mali poreski obveznik predje granicu od 8 miliona dinara i udje u PDV.Pošto je poznato da mali poreski obveznik plaća PDV pri svakoj dobijenoj fakturi od strane dobavljača i nema prava na povrat istog.E sada imamo problem kada preduzetnik udje u PDV i na svu zalihu (a ona nije mala) na koju je već platio PDV,platiće ponovo kada je bude prodavao.Zar se to ne kosi jedno sa drugim.Izgleda da se uspeh i vredan i pošten rad kažnjava tako da moraš dva puta da platiš PDV.

Pozdrav Ljiljo.Razumem ja šta se dešava i kako funkcioniše sistem PDV i kolika je granica,ali da li verujete da još nisam našao odgovor na pitanje šta se radi sa zalihom robe u trenutku kada preduzetnik koji je bio mali poreski obveznik predje granicu od 8 miliona dinara i udje u PDV.Pošto je poznato da mali poreski obveznik plaća PDV pri svakoj dobijenoj fakturi od strane dobavljača i nema prava na povrat istog.E sada imamo problem kada preduzetnik udje u PDV i na svu zalihu (a ona nije mala) na koju je već platio PDV,platiće ponovo kada je bude prodavao.Zar se to ne kosi jedno sa drugim.Izgleda da se uspeh i vredan i pošten rad kažnjava tako da moraš dva puta da platiš PDV.

Telefoniraj kancelariji za edukaciju za indirektno oporezivanje, mislim da cete se dogovoriti da vam posalju inspektora koji ce proveriti trenutno stanje robe i odobriti odbitak pdv-a koji ste platili prilikom nabavke samo ne odjednom vec odredjenu sumu nekoliko sledecih meseci. U literaturi se mogu naci mesta gde se tvrdi da se za robu koja je kupljenja pre ulaska u sistem pdv.a ne moze odobriti ulazni pdv tj sto je kupljeno kupljeno je ali obicno izadju u susret privrednicima.

Ja pisem iz RSa i lako je moguce da sam previdela neke razlike u zakonu izmedju Srbije i mooje zemlje zato sto pre na sajt Uprave za indirekrtn poreze, nadji osobu za pruzanje pomoci i resi nedoumice. Bila bi velika steta da propadne ulozeni novac.

Back