Preko 72 odsto radnika u turističkim agencijama ostalo bez posla

gost 41782

Elita
Poruka
19.642
1.Turisti%C4%8Dke_agencije_21.jpeg

Preko 72 odsto radnika u turističkim agencijama ostalo bez posla​

Od početka pandemije do danas ugašeno je više od 500 turističkih agencija, dok je više od 350 agencija stavljeno u tzv. stanje mirovanja. Procenat otpuštenih radnika u turističkim agencijama već je premašio 72 odsto, navela je Inicijativa TAS.

Kako navode, najveći broj od ukupno uništenih 850 turističkih agencija su posrednici u prodaji turističkih aranžmana, ali ima i organizatora turističkih putovanja u ovom broju.
"Moramo da ponovimo, po ko zna koji put, da je pomoć države turističkom sektoru, posebno sektoru turističkih agencija, izostala", smatraju iz ove Inicijative.
Iz Inicijative TAS smatraju da je objava Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija da je sektoru turizma pomognuto sa devet milijardi dinara "neverovatna".
"Šta je sve sabrano u navodnu pomoć, predstavili smo ovako: Dve sektorske pomoći hotelskoj industriji – ukupno oko 2,5 milijarde dinara. Fond za razvoj – odobreni krediti, po Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija radi se o ukupnom iznosu od oko 1,1 milijardi dinara, a po izvorima Fonda za razvoj taj iznos je tačno 375,01 miliona dinara. Ovoliki disbalans je neverovatan", ocenili su iz TAS-a.
Što se tiče subvencija za nabavku polisa za turističke agencije organizatore, iz TAS-a navode da je na te subvencije ostvarilo pravo samo 90 turističkih agencija u ukupnom iznosu od 118 miliona dinara dinara. Ukupan iznos isplaćenog minimalca za turistički sektor, prema resornom ministarstvu, je 705,6 miliona evra, navodi Inicijativa. .
Kada se sve sabere, Inicijativa TAS navodi da je ukupna pomoć iznosila 3,7 milijardi dinara, pa postavlja pitanje "gde je nestalo iz ovog kalkulativnog prikaza 5,3 milijardi dinara".
Tokom 2020. godine turističke agencije su imale pad prometa preko 90 odsto, a tokom 2021. godine gubici se gomilaju "bez obzira na otvaranje granica i tzv normalizaciju putovanja". Navode i da je broj putnika koji putuje smanjen za preko 70 odsto u odnosu na isti period 2019. godine.
"Svakako, ovako mali broj putnika ne može da pokrije ogromne gubitke nastale tokom 2020. godine, i svakako ne može da pokrije troškove poslovanja tokom 2021. godine. Takva situacija će sasvim sigurno uticati na proglašenje bankrota kod mnogobrojnih turističkih agencija što se očekuje već od sredine septembra 2021. godine", navodi se u saopštenju.
Komentarišići subvencije turističkim agencijama za dovođenje stranih turista u zemlju, Inicijativa navodi da je iznos odobrene subvencije pet miliona dinara, odnosno 42.500 evra.
"Kako bilo šta možete da pospešite za navedenu sumu? Sve da ceo iznos subvencije dobije samo jedna turistička agencija, nikakvog efekta na ukupan rast poseta stranih turista neće biti. Sasvim neverovatno", ocenjuju iz TAS-a.
Inicijativa TAS navodi da postoji Uredba Vlade Srbije koja se odnosi na preraspodelu državne pomoći za najugroženije sektore privrede, "a koja nije sprovedena i niko od lokalnih samouprava nije upoznat sa njenim postojanjem".
"Uredba je nastala zbog EU i namera i nije bila da bude sprovedena niti je prezentovana javnosti. Kada smo se obraćali Vladi i lokalnim smaoupravama sa zahtevom za pokriće 80 odsto fiksnih troškova kako je to Uredba i predvidela, ili smo dobili ćutanje ili odbijanje. Veoma mali broj opština je ragovao i pomogao svojim ugroženim delatnostima", piše u saopštenju.
Iz Inicijative su poručili da će posledica biti velikih, a da rešenja nema, "jer i pored upozorenja nadležnim institucijama proteklih 16 meseci, nema reakcije".

https://novaekonomija.rs/vesti-iz-zemlje/preko-72-odsto-radnika-u-turističkim-agencijama-ostalo-bez-posla

******************************************************************************************

Ko jos danas uopste ide na odmor preko agencije???????

Sto se manje ljudi bavi takvim poslovima to bolje za drzavu.

Zaista da li je moguce da danas neko odlazi u agenciju da mu oni bukiraju hotel i avionsku kartu.
Eventualno za neke cudne destinacije gde je nemoguce drugacije i gde se ne moze na svoju ruku.
Neka tura recimo u Severnu Koreju mozda.
Odakle znam, ima ljudi kojima su te stvari dosadne ili nemaju vremena pa ono daj mi neko putovanje, daj da vidimo sta se nudi, koliko kosta...e to cu, vi se pobrinite za detalje i uzmite malo para za to - jednostavno je.

Odakle znam, ima ljudi kojima su te stvari dosadne ili nemaju vremena pa ono daj mi neko putovanje, daj da vidimo sta se nudi, koliko kosta...e to cu, vi se pobrinite za detalje i uzmite malo para za to - jednostavno je.
Kad bolje razmislim postoji i masa ljudi koja NE UME DA BUKIRA ONLAJN KARTU ili hotel......

Jeftinije je preko agencije, a meni uvek zao kad ljudi ostaju bez posla
ma koliko je jeftinije?

meni nije zao kad se gase nepotrebni poslovi

dace bog da se zatvore kladionice ,menjacnice
svi ti radno sposobni ljudi kradu bogu dane umesto da se sve digitalizuje a ljudi pocnu nesto stvarno da stvaraju .... niti su oni srecni na tim poslovima ... niti zaradjuju ...niti drzava ima vajde od njih

ma koliko je jeftinije?

svi ti radno sposobni ljudi kradu bogu dane umesto da se sve digitalizuje a ljudi pocnu nesto stvarno da stvaraju .... niti su oni srecni na tim poslovima ... niti zaradjuju ...niti drzava ima vajde od njih
Znacajno jeftinije. Ljudi letuju 10 dana za 100 evra u predsezoni u Grckoj, npr. To je 3 dana preko air bnb.
Kako to mislis da se digitalizacijom nesto stvara? 😁

ma koliko je jeftinije?

Kladionice će se zatvoriti nikada pa ni tad. Menjačnice ne mogu biti digitalne. Nikada ne može biti sve digitalno. Ni na zapadu. A ne ovde.

Kladionice će se zatvoriti nikada pa ni tad. Menjačnice ne mogu biti digitalne. Nikada ne može biti sve digitalno. Ni na zapadu. A ne ovde.
ja ne vidim nikakav smisao postojanja menjacnica
u eri kad se sve placa telefonom menjacnice su potpuno irelevantne
naravno da ce nestati
vec sad bi mogli da ih zatvore

Kladionice treba zakonom zabraniti

sve sto moze treba da se digitalizuje....

Znacajno jeftinije. Ljudi letuju 10 dana za 100 evra u predsezoni u Grckoj, npr. To je 3 dana preko air bnb.
Kako to mislis da se digitalizacijom nesto stvara? 😁
nisam rekla da se digitalizacijom stvara (mada moze da se stvara digitalni proizvod-no to nije tema) vec sam rekla da radna snaga treba da se bavi necim korisnim a ne delatnostima "presipanja iz supljeg u prazno"

nisam rekla da se digitalizacijom stvara (mada moze da se stvara digitalni proizvod-no to nije tema) vec sam rekla da radna snaga treba da se bavi necim korisnim a ne delatnostima "presipanja iz supljeg u prazno"
Slazem se, ali da bi se to desilo, da bi mladi ljudi nasli priliku za posao u procesu digitalizacije, potrebno je da jedna drzava to omoguci a ne da drzi monopol na digitalizaciju a mlade ljude tera u fabrike kineskih trovaca, npr. 🥰

Slazem se, ali da bi se to desilo, da bi mladi ljudi nasli priliku za posao u procesu digitalizacije, potrebno je da jedna drzava to omoguci a ne da drzi monopol na digitalizaciju a mlade ljude tera u fabrike kineskih trovaca, npr. 🥰
niko nikog ne tera da radi negde
jednostavno ako imas neobrazovanu naciju privucices investitora koji pravi gume a ne letece automobile

Nije to logično. I ne mislim da je naprednije. Već sad smo prezavisni od tehnike.
Naravno da je naprednije i logicnije.:zcepanje::zcepanje::zcepanje:

Nisam nikad mogla da razumem ovakve reakcije nasih ljudi.

Mislis ovako jer nisi iskusio. Kad iskusis koliko je zgodnije nikad u zivotu neces uzeti novcanicu.
Jednostavno ne razumem potrebu da odbijas nesto sto olaksava zivot. Nema vracanja kusura, nema cekanja dok neko izbroji novac, nema -nemam sitno.Sve uradis za 10 sekundi.
Hehe, pa nije nacija toliko neobrazovana koliko je nacija ekonomski siromasna, pa onda dovedes izrabljivaca i otkupljujes paradajz za 5 din hehe
pa koliko je neobrazovana?

Poslednja izmena:
Naravno da je naprednije i logicnije.:zcepanje::zcepanje::zcepanje:

Nisam nikad mogla da razumem ovakve reakcije nasih ljudi.

Mislis ovako jer nisi iskusio. Kad iskusis koliko je zgodnije nikad u zivotu neces uzeti novcanicu.
Jednostavno ne razumem potrebu da odbijas nesto sto olaksava zivot. Nema vracanja kusura, nema cekanja dok neko izbroji novac, nema -nemam sitno.Sve uradis za 10 sekundi.

pa koliko je neobrazovana?
Koje reakcije? Nestane struje na 2 minuta i propast. Nema struje, vode ( ako živiš u zgradi ), telefona, interneta... Padne sistem i kako plaćaš? A na stranu što na privatnost možeš zaboraviti.

Back