Preko 400 Banijaca se okupilo na 12. zavičajnoj večeri u Beogradu

Stojkov Menidjer

Stara legenda
Poruka
82.518
Banijsko_vece_2019_104.jpg

Aj otpalo mi dugme sa starog kaputa ušila ga cura lička otpala joj...

... Beograd - Zavičajno udruženje Banijaca, potomaka i prijatelja Banije, u petak 10. maja u restoranu „Belwood“ na Košutnjaku sabralo je preko 400 zemljaka na dvanaestoj Banijskoj večeri. Ove godine skup su svojim prisustvom uveličali i gosti iz Zagreba, predsjednik Srpskog narodnog vijeća i Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac i profesor Fakulteta političkih nauka u Zagrebu i Beogradu Dejan Jović koji su ovom prilikom upoznali zemljake sa načinom i važnosti glasanja za predstavnike u Evropskom parlamentu koji će se održati 26. maja.

Druženju su prisustvovali, između ostalih, predjsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u Skupštini Srbije Miodrag Linta, kao i gosti iz srodnih prijateljskih udruženja, poput Udruženja Banija iz Subotice, Udruženja Slavonija u srcu, Zavičajnog kluba Kordunaša iz Beograda, Udruženja Krajišnika Nikola Tesla iz Beograda, kao i Udruženja Srpsko- makedonskog prijateljstva „Šar Planina“ iz Beograda sa kojim se ove godine Udruženje Banijaca pobratimilo.

"Ovo 12. okupljanje obavezuje nas da sačuvamo zavičaj od zaborava u domenu prije svega kulturno- umjetničkog stvaranja, naših pjesama,nošnji…
Naše Udruženje dugi niz godina održava sportske i kulturno- umjetničke manifestacije poput turnira u malom fudbalu, Banijskog pletenog kola i mnogih drugih, a ove godine spremamo i novine. Očekuje nas na jesen prvi Banijski višeboj. To je sportska manifestacija u kojoj nas je podržala opština Palilula i zahvaljujemo joj se na tome. Takođe zahvalio bih se i svim sponzorima koji nam pomažu da opstajemo sve ove godine“, poručio je Kovjanić dodajući da druga decenija rada Udruženja nosi veću odgovornost uz veća očekivanja.

Banijsko_vece_2019_132.jpg

Linta, Jović & Šaula

https://banija.rs/udruzenje-banijac...upilo-na-12-zavicajnoj-veceri-u-beogradu.html

Menadjeru, savjetujem ti da ne diras u Banijce.
Mene jedan zamalo nije isparao nozem po stomaku, malo je falilo. I to za nista. za rijec.

Ко би река да има Банијаца таки ошкопица. :)
Ја и замишљам више да су мирнији ки Славонци и Војвођани, мсм углавном су таки били они са којима сам се ја сусрета.

Ко би река да има Банијаца таки ошкопица. Ја и замишњам више да су мирнији ки Славонци и Војвођани, смс углавном су таки били они са којима сам се ја сусрета.
Ni blizu.
U ratu upitaj nekoga ko je bio, tamo je bilo najvise ubistava medju Srbima. I sam znas da su ubistva bila rjetkos u Dalmaciji i Lici.

Mene zamal jedan ne ubi. Da nijesam bio u to vrijeme 25 godina, sa refleksima ko macka, ubio bi me.

Ко би река да има Банијаца таки ошкопица. :)
Ја и замишљам више да су мирнији ки Славонци и Војвођани, мсм углавном су таки били они са којима сам се ја сусрета.
Jes pitomi, nedo Bog da naidješ na Ličku šalterušu u Beogradu

Ni blizu.
U ratu upitaj nekoga ko je bio, tamo je bilo najvise ubistava medju Srbima. I sam znas da su ubistva bila rjetkos u Dalmaciji i Lici.

Mene zamal jedan ne ubi. Da nijesam bio u to vrijeme 25 godina, sa refleksima ko macka, ubio bi me.

Морамо признати да су Банијци од свих Крајишника пружили најјачи отпор усташким окупаторима у Августу 1995. Због јаког отпора на Банији на којој је оставило кости 2000 усташа мало је фалило да Туђман прекине злочиначку акцију "Олуја."

Банијац Живко Кораћ се 5.5 година након "Олује" крио по банијским шумама и пар година након рата је ликвидира пар усташа који су га тражили http://www.crveneberetke.com/zivko-korac/

Морамо признати да су Банијци од свих Крајишника пружили најјачи отпор усташким окупаторима у Августу 1995. Због јаког отпора на Банији на којој је оставило кости 2000 усташа мало је фалило да Туђман прекине злочиначку акцију "Олуја."

Банијац Живко Кораћ се 5.5 година након "Олује" крио по банијским шумама и пар година након рата је ликвидира пар усташа који су га тражили http://www.crveneberetke.com/zivko-korac/
Glavni udar i nije isao preko njih. Ma drugi su to problemi bili, nije to bila cisto vojnicka stvar, jer da je bila cisto vojnicka ne bi mi prosli kako smo prosli.

У Београду има више завичајних удружења него завичаја.
Само сироти Београђани немају ни једно.
И ту се појављује једно чудно питање- треба ли од Београда правити завичај, или поштовати место, навике и средину у коју си приспео?
И једно питање за постављача теме- ти си онај са скијашком маском и прслуком са ехплосивом, што покушава да уђе? :eek:

У Београду има више завичајних удружења него завичаја.
Само сироти Београђани немају ни једно.
И ту се појављује једно чудно питање- треба ли од Београда правити завичај, или поштовати место, навике и средину у коју си приспео?
И једно питање за постављача теме- ти си онај са скијашком маском и прслуком са ехплосивом, што покушава да уђе? :eek:

Inače, nakon Crnogoraca, najbrojniji u Beogradu su Kruševljani, možda nekih pedesetak hiljada ljudi sa direktnim ili indirektnim poreklom odatle. Logično, jer ako ikome osim Beograđana pripada Beograd, onda su to Kruševljani :kafa:

Inače, nakon Crnogoraca, najbrojniji u Beogradu su Kruševljani, možda nekih pedesetak hiljada ljudi sa direktnim ili indirektnim poreklom odatle. Logično, jer ako ikome osim Beograđana pripada Beograd, onda su to Kruševljani :kafa:

Старио дио града врви од Црногораца, а за Крушувљане нисам зна да су тако бројни.
Крајишници и Босанци су највише стационирани на Новом Београду и у Земуну.

Старио дио града врви од Црногораца, а за Крушувљане нисам зна да су тако бројни.
Крајишници и Босанци су највише стационирани на Новом Београду и у Земуну.

To je verovatno zato što Kruševac, iako za naše uslove jeste veliki grad, opet nije i univerzitetski, odnosno nije bio do izmeštanja većeg dela prištinskog univerziteta tamo. Zbog toga se puno ljudi selilo za Beograd i tamo i ostajalo, mnogo manje nego za Niš ili Kragujevac. Kad smo kog toga, Kragujevčani su tamo takođe veoma brojni, odmah iza Kruševljana...

Back