Pregrevanje maticne= Low fps

Wizzzz

Aktivan član
Poruka
1.057
Imam lap top star 15 meseci. U pitanje je model toshiba satelite C855-S5107.
Koristim ga prvenstveno za ucenje, ali volim da u slobodno vreme odgiram koju rundu u Cs go ili koju partiju lola.
Juce kada sam igrao lol fps je sa 60 pao na 30. Iskljucio sam vsync al fps nije prelazio 40 i bagovalo je strasno.
Danas sam igrao lol, nije bagovalo prvih 10m, a onda je pocelo ponovo.
Preuzeo sam program za temperaturu i pokazuje mi da je temperatura maticne ploce 57c. Procesor i hard disk ne prelaze 58c na 100% load.
Ocistio sam lap top iznutra (kako sam znao i umeo) i temperatura i dalje ne spada.
Da dodam, kad se temperatura maticne poveca, sve baguje a ne samo igrice. Nema virusa. Win10 je instaliran vec 4 meseca.
Da nije otisla pasta sa northbridge ili sta vec?
Ako neko ima iskustva neka mi pomogne, cenio bih svaki savet.
Da ga nosim u servis trenutno ne mogu, jer mi treba da bih vezbao u c++ za ispit.

Pokušaj sa ovako nešto, ako ne pomogne, onda daj nekome ko zna da otvori i očisti kako treba.

serveimage

Imam lap top star 15 meseci. U pitanje je model toshiba satelite C855-S5107.
Koristim ga prvenstveno za ucenje, ali volim da u slobodno vreme odgiram koju rundu u Cs go ili koju partiju lola.
Juce kada sam igrao lol fps je sa 60 pao na 30. Iskljucio sam vsync al fps nije prelazio 40 i bagovalo je strasno.
Danas sam igrao lol, nije bagovalo prvih 10m, a onda je pocelo ponovo.
Preuzeo sam program za temperaturu i pokazuje mi da je temperatura maticne ploce 57c. Procesor i hard disk ne prelaze 58c na 100% load.
Ocistio sam lap top iznutra (kako sam znao i umeo) i temperatura i dalje ne spada.
Da dodam, kad se temperatura maticne poveca, sve baguje a ne samo igrice. Nema virusa. Win10 je instaliran vec 4 meseca.
Da nije otisla pasta sa northbridge ili sta vec?
Ako neko ima iskustva neka mi pomogne, cenio bih svaki savet.
Da ga nosim u servis trenutno ne mogu, jer mi treba da bih vezbao u c++ za ispit.
iskljuci sve procese u pozadioni. Taj procesor je relativno slab za igranje . Cudime da je temperatura tako niska . Meni tek kad predje preko 80 onda pocinje da baguje
ps kad je procesor na 100% load, on nije u stvarnosti 100 % jer radi samo cpu a grafika nije na 100 % .Kad igras igre onda koristis i cpu i grafiku tek onda je procesor 100 % load i temperature su daleko vise od 56 stepeni. Probaj da ukljucis hw monitor pa igraj i vidi kako se krece potrosnja , a kako temperatura. Imas takodje kod pover option podesi procesor na max load i min load na 99 % ,imaces manji fps i sa manjom temperaturom , ali konstantan

Poslednja izmena:
inace,ova ploca za hladjenje sa slike gore,to je zivo djubre. nista to ne pomaze...ventilator pomaze jedino kad se pribije uz sam cip,kada je okrenut tako da isisava vreo vazduh. a njabolja opcija je okrenuti ga da hladi,da duva vazduh. u tom slucaju,ne mora biti uz samu komponentu,mada treba biti blizu. jedina mana je sto nagura prasine posle odredjeno vreme.

inace,ova ploca za hladjenje sa slike gore,to je zivo djubre. nista to ne pomaze...ventilator pomaze jedino kad se pribije uz sam cip,kada je okrenut tako da isisava vreo vazduh. a njabolja opcija je okrenuti ga da hladi,da duva vazduh. u tom slucaju,ne mora biti uz samu komponentu,mada treba biti blizu. jedina mana je sto nagura prasine posle odredjeno vreme.
Zato i jeste najbolje kako je postavljeno,sa pastom i da kuler hladi procesor,ali proizvodjaci namerno nece da urade nesto bolje povodom toga,da bi to riknulo sto pre,da bi se kupio ponovo nov.Sigurno ima mnogo nacina da se to resi,ali....

Vise si vremena potrosio dok si ga sam "(kako sam znao i umeo)" cistio, nego sto bi potrajalo ciscenje u servisu.

bravo,lepo si mu preporucio. neka mu uzmu hiljadarku za jedno bedno ciscenje u servisu...bolje neka sam otvori,nek skine srafove i nek nauci da ocisti i izduva...glupih li saveta!

- - - - - - - - - -

Zato i jeste najbolje kako je postavljeno,sa pastom i da kuler hladi procesor,ali proizvodjaci namerno nece da urade nesto bolje povodom toga,da bi to riknulo sto pre,da bi se kupio ponovo nov.Sigurno ima mnogo nacina da se to resi,ali....

naravno da ima, doduse,novi cipovi gpu i cpu koriste te nove tehnologije,tipa 40nm,22nm itd...tako da se to jako slabo greje i ekstra je. doduse,bolji su i kuleri. :) nazalost,nemam ni jedan takav noviji cip,ali sam problem svoje stare 8800gt kartice resio,tako sto sam pribio jedan 12-incni ventilator da duva direktno u njen hladnjak i bas nasuprot njenom bednom fabrickom ventilatoru,znaci duvaju jedan naspram drugog,sto nista ne smeta. rezultati - sjajni! :) (kad ga okrenem da isisava vazduh iz nje,rezultati su losi!)

Poslednja izmena:
bravo,lepo si mu preporucio. neka mu uzmu hiljadarku za jedno bedno ciscenje u servisu...bolje neka sam otvori,nek skine srafove i nek nauci da ocisti i izduva...glupih li saveta!

- - - - - - - - - -

naravno da ima, doduse,novi cipovi gpu i cpu koriste te nove tehnologije,tipa 40nm,22nm itd...tako da se to jako slabo greje i ekstra je. doduse,bolji su i kuleri. :) nazalost,nemam ni jedan takav noviji cip,ali sam problem svoje stare 8800gt kartice resio,tako sto sam pribio jedan 12-incni ventilator da duva direktno u njen hladnjak. rezultati - sjajni! :)
Postujem tvoje dokaze i znam za to.U svakom slucaju treba uvek dobro paziti na hladjenje CPU-a.

Back