pregovori

Tonci Provala

Buduća legenda
Poruka
28.769
kakav ste pregovarac? od cjenjkanja na pijaci do pregovaranja oko plate ili uslova ili usluga recimo

a) e, evo ti i krila i perje...hik
b) ili cemo kako ja ocu ili cemo posteno
c) crkla bih da ne probam, al dobro...dje su mladi tu je i shala
d)........................dopunite po zelji

На пијаци се никада не цењкам, поштујем рад сељака.

За посао сам тврд преговарач, знам колико вредим и то мора да се поштује.

Meni je bilo ispod časti da se cenjkam, dok me tome naučili oni kod kojih je to deo poslovnog običaja i trgovanja...tako da sam čak u jednoj poslovnoj ponudi od Rusa kasnije dobio bezobrazno nisku cenu, za koju bi npr. Hitler streljao.. :lol: Ima pristojnih ponuda i nepristojnih... zdravog cenkanja i čistog bezobrazloooka..

На пијаци се никада не цењкам, поштујем рад сељака.

За посао сам тврд преговарач, знам колико вредим и то мора да се поштује.

To u vezi pijace je jedan vrlo neobičan paradoks. Recimo čovek kada kupuje na pijaci obavezno mora da se cenjka sa seljakom kada kupuje osnovne životne namirnice koje je taj seljak mukom proizveo a kada taj isti čovek ode u kafanu ima prosto obavezu da časti nešto konobara koji mu je, ej, doneo kafu...

To u vezi pijace je jedan vrlo neobičan paradoks. Recimo čovek kada kupuje na pijaci obavezno mora da se cenjka sa seljakom kada kupuje osnovne životne namirnice koje je taj seljak mukom proizveo a kada taj isti čovek ode u kafanu ima prosto obavezu da časti nešto konobara koji mu je, ej, doneo kafu...

Апсолутно, зато се ја на пијаци никада не цењкам.

Ja vrlo rado i često mi, da ne kažem u 80% slučajeva, daju više neko što sam kupio.. al nije dobro poređenje.. konobar radi uslužnu delatnost, nije njegova kafana i tip je čast za uslugu..običaj...ko što nije običaj u Japanu i tip smatraju uvredom.....koju uslugu mi pruža seljak, najčešće nakupac na pijaci...što mi meri 5 kesa za kilo spanatja..naš kaće me zebe.. al ako je pošten, pa mi spusti cenu i bude normalan, kod njega ću uvelk da kupujem i samo korist može da ima od mene... ne da ću kupim samo spanatj kod njega, nego i jabooke i doonje...

Ја сам говорила о сељаку произвођачу, не о накупцима, јер они су обично ситни преваранти.

Мада, није лако ни стајати за тезгом по 12 сати, вуцарати робу, убеђивати се са људима по цео дан...

Не знам, изгледа да као што тражим да неко поштује мој рад, тако и ја поштујем туђ и ту је крај приче.

Niti umem, niti volim.
Kad su neke bitnije stvari onda probam malo diplomatijom i gađanjem u slabe tačke da izdejstvujem šta smatram da treba. Baš kad sam mnogo skoncentrisana mogu da navedem vodu na svoju vodenicu. Ali ako smatram da je bitno i da nema drugog načina. Nije mi u prirodi taktiziranje, smara.

Aha...pa da je Ivanjica Njujork i Leskovazzz Nju Delhi bilo bi toliko količinski krompra na pijaci po Beogradu..sav krompir je Ivanjički i leskovački..... kupi šajkaču na fašaru, iz Buđevca pokupuje saf krompoir od seljaka..pa onda sfe živo..pa da ima porodicu od 20 članova, ne bi stigo svaki dan da nabere šargarepu..... nakači na karton Ифањичке малине, мајкеми..и кронприр, стрине ми...i kao nije nakupac.....

Nači, ša si rekla, moj dinar je od kurvanja, a ne od rada? A, pa dobro...

Na pijacama nema ni 5% seljaka, ostale neke samo bakice.. svi ostali su nakupci...sa malo robe...one mi uvek daju više i po nižoj ceni i da ne pitam...znaju da trguju, jerbo je to trgovina..pošto.. 100 din, al eo za tebe 80..pa rk usto i punu šaku malina..na primer..pa vidi... da l će da ostane sa robom neprodatom..... i zna ona sama ša joj se isplati...pametna žena..

Niti umem, niti volim.
Kad su neke bitnije stvari onda probam malo diplomatijom i gađanjem u slabe tačke da izdejstvujem šta smatram da treba. Baš kad sam mnogo skoncentrisana mogu da navedem vodu na svoju vodenicu. Ali ako smatram da je bitno i da nema drugog načina. Nije mi u prirodi taktiziranje, smara.

isto, meni uvek bude neprijatno kad se mm cenka, on to obozava.
ja jedino umem da pregovaram o poslu, uslovima rada i plati, jer sam sigurna u sebe u tom smislu i onda imam jaku preegovaracku poziciju

Nisam se cenjkala ni u zemljama gde to kultura nalaze, a kamo li ovde....uzasavam se toga
Nisam nikakav pregovarac
Iznesi soje uslove, ja imam svoje, poklopaju se ili ne....kako rekoh ne cenjkam se...

los sam pregovarac. zato ne krecem, dok nisam sigurna u svoju poziciju, i ne pitam, dok nisam soremna da cujem svaki moguci odgovor.
zato uvek dobro prodjem, kad se napokon nakanem da nesto ocu/necu.

Sudski izvšritelji su primer.... nisu flexibilni i sposobni za neke hr taktike niti im je potrebno i zanima ih....birokatske tjate i slični primerci.....onaj ko vodi posao, mora da bude naučen na poslovnu komunikaciju koja je uvek flexibilna...dobro, msm, kod prekida saradnje se to isto radi na elegantan način i tu si izričit..nisi platio..doviđenja..

Sudski izvšritelji su primer.... nisu flexibilni i sposobni za neke hr taktike niti im je potrebno i zanima ih....birokatske tjate i slični primerci.....onaj ko vodi posao, mora da bude naučen na poslovnu komunikaciju koja je uvek flexibilna...dobro, msm, kod prekida saradnje se to isto radi na elegantan način i tu si izričit..nisi platio..doviđenja..

a zapravo nije bas da im nije potrebno
okej, moze to i drke drke djon, al moze i fino
pa svi kao ispostovani, makar

Ja vrlo rado i često mi, da ne kažem u 80% slučajeva, daju više neko što sam kupio.. al nije dobro poređenje.. konobar radi uslužnu delatnost, nije njegova kafana i tip je čast za uslugu..običaj...ko što nije običaj u Japanu i tip smatraju uvredom.....koju uslugu mi pruža seljak, najčešće nakupac na pijaci...što mi meri 5 kesa za kilo spanatja..naš kaće me zebe.. al ako je pošten, pa mi spusti cenu i bude normalan, kod njega ću uvelk da kupujem i samo korist može da ima od mene... ne da ću kupim samo spanatj kod njega, nego i jabooke i doonje...

A čekaj, hajde neka prodavac na pijaci bude nakupac a ne proizvođač (mada to često nije tako) koja je razlika između njega i konobara? Ovaj ti izmeri pet kesa za jedno kilo a ovaj drugi ti donese kafu od šanka jedno 5 metara. Nit je skuvao, nit je njegova kafa, nit je njegova kafana. I ko tu radi teži posao i ko zaslužuje čast? I šta ako taj na pijaci nije nakupac nego proizvođač, hoćeš li opet da se cenjkaš!
Nego je tu u pitanju to što će taj seljak da ti ćuti i povlađuje jer mora. A probaj da se cenjkaš sa konobarem, ima da te napuši lagano. Dakle običaj i starodrevna tradicija u Srba je da ga šilje na onome nad kojim im se može. Pišanje po sirotinji, omiljena disciplina.

A čekaj, hajde neka prodavac na pijaci bude nakupac a ne proizvođač (mada to često nije tako) koja je razlika između njega i konobara? Ovaj ti izmeri pet kesa za jedno kilo a ovaj drugi ti donese kafu od šanka jedno 5 metara. Nit je skuvao, nit je njegova kafa, nit je njegova kafana. I ko tu radi teži posao i ko zaslužuje čast? I šta ako taj na pijaci nije nakupac nego proizvođač, hoćeš li opet da se cenjkaš!
Nego je tu u pitanju to što će taj seljak da ti ćuti i povlađuje jer mora. A probaj da se cenjkaš sa konobarem, ima da te napuši lagano. Dakle običaj i starodrevna tradicija u Srba je da ga šilje na onome nad kojim im se može. Pišanje po sirotinji, omiljena disciplina.
Ne, meni će dobar trgovac i domaćin, uvek da ponudi nižu cenu od napisane, jer umem da priđem čoveku..ko još ostavlja bakšiš na pijaci??? .i on, kao dobar trgovac, uvek može da oceni da li sam ozbiljan ili ne..dobra trgovina je vrteti što više kvalitetne robe (količinski), na količini se zarađuje i kvalitetu, a ne na vratolomnim cenama.. i pravarama: da ti je roba odakle nije jer nije ni rodilo tamo gde je napisao mlad krompir, a on ga dovukao iz ne zna se odakle...budi pošten i vešt trgovac, a ne varalica......od prolivenog mleka i zgaženih malina niko baš nema koristi... Konobar je usluga, sluga, od njega treba da zazire gazda ako ne prati lokal da ga ne zakida i ne krade...ne gost.......a za to služenje je običaj ili da ti odmah uračunaju tip u cenu ili ćeš da daš poslovni %...možeš i da ne daš...ali je običaj..neće te usrećiti taj bakšiš..a ni u kafane ne idemo kad nemamo kinte...a za nešto idemo na pijacu jer moramo, ne rastge nam dinja u saksiji..... e, sad, piljare koje su otvorile neke firme imaju istu cenu kao i pijace..na koju foru je onda roba istog kvaliteta i porekla iste cene na pijaci, jer su troškovi zakupa i svega za seljaka il nakupca daleko niži... i što bih uopšte išao na pijac..zato imaju sve manje kupaca.... Meni ide na **** što je cena ribe, sad nisam bio baš u Zanzibaru i tako, al okolo, CG, Italija, Grčka, skupa kao u Beogradu...pa ebote..neveovatno mi je to.. al da, ako mi se jede, a volim, ustaću, pa ću da sačekam kad dođu ribari, pa ću da se cenjkam, ako mi se cenjka.. ako gazda hoće-hoće, meni je to super zabava i dobra trgovina..

Da li čašćavaš taksiste, ako ne, zbog čega...pa to je njegov auto.. on ima tu amortizaciju auta... on je npr. ljubazan..on te vozi... Vozača autobusa častiš ako donese neki paket je l da..pa da, običaj... a nije zadnjicom mrdnuo... al je red i tako treba.

To čašćavanje zapravo nema smisla iako praktikujem, mada ne znam da li bi po tim istim običajima žene trebalo da ostavljaju bakšiš. Nisam izučavala bonton, niti mi je do toga. Kapiram da su im plate bedne, i da im je to dodatni podsticaj da budu ljubazniji i korektniji u radu. Ali to bi poslodavac trebalo da preuzme na sebe, ali ajde.

Kao i kod lekara, pravimo sami sebi problem. Bez nekih koverti, flaša...., ne ulazimo u lekarsku ordinaciju, pa nam je kriv đavo kad stvorimo takav "običaj" da se prosto vređaju kad dođeš praznih ruku, samo sa knjižicom.

Back