A čekaj, hajde neka prodavac na pijaci bude nakupac a ne proizvođač (mada to često nije tako) koja je razlika između njega i konobara? Ovaj ti izmeri pet kesa za jedno kilo a ovaj drugi ti donese kafu od šanka jedno 5 metara. Nit je skuvao, nit je njegova kafa, nit je njegova kafana. I ko tu radi teži posao i ko zaslužuje čast? I šta ako taj na pijaci nije nakupac nego proizvođač, hoćeš li opet da se cenjkaš!
Nego je tu u pitanju to što će taj seljak da ti ćuti i povlađuje jer mora. A probaj da se cenjkaš sa konobarem, ima da te napuši lagano. Dakle običaj i starodrevna tradicija u Srba je da ga šilje na onome nad kojim im se može. Pišanje po sirotinji, omiljena disciplina.
Ne, meni će dobar trgovac i domaćin, uvek da ponudi nižu cenu od napisane, jer umem da priđem čoveku..ko još ostavlja bakšiš na pijaci??? .i on, kao dobar trgovac, uvek može da oceni da li sam ozbiljan ili ne..dobra trgovina je vrteti što više kvalitetne robe (količinski), na količini se zarađuje i kvalitetu, a ne na vratolomnim cenama.. i pravarama: da ti je roba odakle nije jer nije ni rodilo tamo gde je napisao mlad krompir, a on ga dovukao iz ne zna se odakle...budi pošten i vešt trgovac, a ne varalica......od prolivenog mleka i zgaženih malina niko baš nema koristi... Konobar je usluga, sluga, od njega treba da zazire gazda ako ne prati lokal da ga ne zakida i ne krade...ne gost.......a za to služenje je običaj ili da ti odmah uračunaju tip u cenu ili ćeš da daš poslovni %...možeš i da ne daš...ali je običaj..neće te usrećiti taj bakšiš..a ni u kafane ne idemo kad nemamo kinte...a za nešto idemo na pijacu jer moramo, ne rastge nam dinja u saksiji..... e, sad, piljare koje su otvorile neke firme imaju istu cenu kao i pijace..na koju foru je onda roba istog kvaliteta i porekla iste cene na pijaci, jer su troškovi zakupa i svega za seljaka il nakupca daleko niži... i što bih uopšte išao na pijac..zato imaju sve manje kupaca.... Meni ide na **** što je cena ribe, sad nisam bio baš u Zanzibaru i tako, al okolo, CG, Italija, Grčka, skupa kao u Beogradu...pa ebote..neveovatno mi je to.. al da, ako mi se jede, a volim, ustaću, pa ću da sačekam kad dođu ribari, pa ću da se cenjkam, ako mi se cenjka.. ako gazda hoće-hoće, meni je to super zabava i dobra trgovina..
Da li čašćavaš taksiste, ako ne, zbog čega...pa to je njegov auto.. on ima tu amortizaciju auta... on je npr. ljubazan..on te vozi... Vozača autobusa častiš ako donese neki paket je l da..pa da, običaj... a nije zadnjicom mrdnuo... al je red i tako treba.