Predrasude vezane za neke bolesti

@ ти на Хаз...и Микело:Те три теорије смо поменули када смо учили полигено наслеђивање,и у склопу тога хомосексуалност као типичну квантитативну одлику,као што су још и:плодност,брзина старња,интелигенција итд. То смо скоро радили из биологије код чувене Вере Готовине,која је изузетан стручњак у својој области,издала је књигу "Хумана генетика"а прича се да има клинику на Новом Б. ,која се бави генетским инжењерингом.

Naravno da ne znaci. Ali ipak, ne treba biti ni toliko iskljuciv pa tvrditi da to apsolutno nije tacno.

Pa s obzirom da je etiologija nejasna, ne moze se biti iskljuciv ni u jednom smislu, ali je krajnje netacno da vecina geneticara ovo tvrdi. Nije proslo bas toliko vremena od moje prve godine kad sam ucio genetiku i takav podatak niti sam cuo od bilo kog profesora, niti sam procitao. Koliko ja znam, smatra se da je ukljuceno mnogo faktora, kako genetskih, tako i spoljnih, ali to sto je Petar napisao zvuci kao da se covek rodi strejt (ili neutralan) a onda postane gej od uticaja okoline, za sta se vecina strucnjaka slaze da nije tacno.

Sto se tice Vere Gotovine, nikad nisam cuo za nju, ne znam koliko je cuvena, ali ona je u najboljem slucaju molekularni biolog, sto opet nije isto sto i geneticar. Vidim da je nastavnik u tvojoj skoli. Ni tu njenu knjigu nisam uspeo da pronadjem na netu, mada priznajem da se nisam preterano potrudio. Slozices se, ipak, nadam se, da nastavnik biologije u srednjoj medicinskoj skoli nije jednako kompetentan da prica o genetici kao profesori genetike na institutu za genetiku.

Poslednja izmena:
Pa s obzirom da je etiologija nejasna, ne moze se biti iskljuciv ni u jednom smislu, ali je krajnje netacno da vecina geneticara ovo tvrdi. Nije proslo bas toliko vremena od moje prve godine kad sam ucio genetiku i takav podatak niti sam cuo od bilo kog profesora, niti sam procitao. Koliko ja znam, smatra se da je ukljuceno mnogo faktora, kako genetskih, tako i spoljnih, ali to sto je Petar napisao zvuci kao da se covek rodi strejt (ili neutralan) a onda postane gej od uticaja okoline, za sta se vecina strucnjaka slaze da nije tacno.

Sto se tice Vere Gotovine, nikad nisam cuo za nju, ne znam koliko je cuvena, ali ona je u najboljem slucaju molekularni biolog, sto opet nije isto sto i geneticar. Vidim da je nastavnik u tvojoj skoli. Ni tu njenu knjigu nisam uspeo da pronadjem na netu, mada priznajem da se nisam preterano potrudio. Slozices se, ipak, nadam se, da nastavnik biologije u srednjoj medicinskoj skoli nije jednako kompetentan da prica o genetici kao profesori genetike na institutu za genetiku.

Шта год да је,бије паре. ;) То што ради у средњој медицинској школи,не треба да значи да је некомпетентна. ;)

Уосталом,није ни битно. Занемарите шта сам написао,ако то толико покреће спам. :)

Ne zvuci tako. Nisi pazljivo procitao. Petar je napisao da je uticaj sredine samo okidac, znaci deklansirajuci faktor koji ce kod genetski predodredjene osobe dovesti do ispoljavanja poremecaja. Nije napisao da se postaje gay samo pod uticajem okoline.

Sada sam ponovo procitao i jos uvek tvrdim da ovaj deo nije tacan:

"највише генетичара верује да је фактор околине главни окидач да неко постане хомосексуалац"

Ako se pokaze da nisam u pravu, unapred se izvinjavam. Ali do sad u zivotu ovo nisam cuo, osim od onih koji tvrde da ce dete da postane gej ako vidi dvojicu muskaraca na paradi da se drze za ruke.

Edit: Ne doprinosimo temi ovom diskusijom, a i slozili smo se da homoseksualci nisu bolesni, tako da ja necu nastavljati o ovom dalje :)

Poslednja izmena:
Uticaj sredine uopste nije zapazen. To verovanje da sredina utice na orijentaciju (a ne opredeljenje, kao sto pise mikelo, on se ocigledno oporedelio za neki pol) je iz 60 i 70tih godina ada se verovalo da deca iz porodica bez oca nemajuci musku figuru postaju homosexualci itd. Ono sto jeste istina i zasta postoje naucni radovi u casopisima a ne knjige Vere Gotovina (koje usput nije izdala nikakav rad ali je strucnjak koji bije pare :roll:) jeste da je homosexualnost genetski uslovljena. Insinuirati da je okolina okidac je zaista bezvezno.

Evo jednog lepog clanka koji docarava ovo sto sam napisao. Abstrakt mozete da pricitate sa sajta a celokupan rad samo sa akademnske mreze (znaci potrazit rad sa fakultetskog kompjutera, interneta)

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1090513808000688

Ovaj clanak bavi se monozigotnim blizancima od kojih jedan postaje gej a drugi heteroseksualan. Kako rastu u istom okruzenju i istim uslovima sasvim je logicno i zakljuciti da okolina nema uticaja na homoseksualno ponasanje:

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0010440X76800119

Poslednja izmena:
Uticaj sredine uopste nije zapazen. To verovanje da sredina utice na orijentaciju (a ne opredeljenje, kao sto pise mikelo, on se ocigledno oporedelio za neki pol) je iz 60 i 70tih godina ada se verovalo da deca iz porodica bez oca nemajuci musku figuru postaju homosexualci itd. Ono sto jeste istina i zasta postoje naucni radovi u casopisima a ne knjige Vere Gotovina (koje usput nije izdala nikakav rad ali je strucnjak koji bije pare :roll:) jeste da je homosexualnost genetski uslovljena. Insinuirati da je okolina okidac je zaista bezvezno.

Нисам ни рекао да је издала књигу(или научни рад,како хоћеш) у вези са хомосексуалцима,и пореклом такве опредељености(болести),већ књигу "Хумана генетика" из чијих фрагмената тренутно учим.

Evo jednog lepog clanka koji docarava ovo sto sam napisao. Abstrakt mozete da pricitate sa sajta a celokupan rad samo sa akademnske mreze (znaci potrazit rad sa fakultetskog kompjutera, interneta)

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1090513808000688

Ovaj clanak bavi se monozigotnim blizancima od kojih jedan postaje gej a drugi heteroseksualan. Kako rastu u istom okruzenju i istim uslovima sasvim je logicno i zakljuciti da okolina nema uticaja na homoseksualno ponasanje:

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0010440X76800119

Nema toga sto nauka ne moze da dokaze uz dovoljnu kolicinu finansijskih sredstava.

Back