Predimenzionisanje prostorija u prizemlju i prenamena tavana u potkrovlje - upomoć!!!

Ne moze se uraditi proracun po tvojoj prici i kvadraturi.Znaj da je renoviranje jedne kuce,uvek skuplje,od zidanja nove.Sve zavisi i u kakvom je stanju,posle tog pozara.zato sam ti i rekao.prvo gradjevinskog inzenjera,pod ruku,pa da pregleda stanje zgrade i da ti kaze da li uopst moze da se nadogradi.Onda ce ti reci i procenu.ne mora biti inzenjer.Moze i VKV gradjevinac,sa dobrim iskustvom.Posle toga arhitekta,ako moze nadogradnja da uradi crtez i posle toga opet moze da se uradi proracun,koliko ce da kosta.Ti placas porez na tu kucu i ako nisi u stanju da je doteras po tvome,onda sredi da normalno,moze porodica da stanuje,ili izdaj ili prodajj,ako vec ne zivis blizu.
Nemojte čoveka da ložite, a kad čujem VKV građevinac muka me spopadne.
Odmah da kažem svima - bez gledanja u kakvom je stanju - prizemna kuća može da se nadogradi. Najgori scenario, koji uopšte nije ovde verovatan je ojačanje temelja.
Drugo, čovekk živi 300 km od lokacije izgradnje. Ja bih zaista voleo da mu kažem ok - postoji lako rešenje za tebe nađi jednu dve osobe i oni će sve završiti za tebe, i još uzmi kredit od banke i sve će biti ok.

Lancier
Hvala prijatelju na ovako detaljnoj analizi!
Ne zvuci optimisticno, ali bolje sada nego kasnije. To je bas mnogo para (za taj novac se u Vrscu moze kupiti kuca priblizne kvadrature). Apsolutno se ne razumem u ovu materiju, pa sam mislio da je isplativije kad vec radim krov da odmah odradim i potkrovlje, ali izgleda da nije bas tako.

Imas li predstavu ako ne bih radio potkrovlje, koliko bih okvirno morao da izdvojim za sanaciju prizemlja i krova? U prizemlju bi se, zbog pozara, morala menjati elektro instalacija, premalterisati zid povrsine od oko 16m2, zamena sobnih vrata (3), zamena prozora (3), krecenje i verovatno jos neke sitnice....

Ok- unutršnji radovi, procena 250-300 E/m2 neto površine. Računaj na zamenu svih instalacija, keramike u kupatilima i svih obloga podova. Znači sve novo. Ukoliko ne radiš sve procena je 150-200 E/m2. Ali naravno, ovo je gruba procena, bez uvida u realno stanje nema ni realne procene... Npr postavlja se pitanje, ako su podovi za zamenu, možda naknadno treba uraditi podnu izolaciju, jer je verovatno nemaš, pa u tom slučaju bi takve stvari dodatno opteretilo cenu. Naravno najvažnije od svega je šta želiš da uradiš sa kućom, ako hoćeš da je dovedeš u stanje za prodaju, onda takve stvari ne trebaju itd....

Problem tvoj je da nađeš adekvatnog preduzimača da to uradi u tvom odsustvu. Ako uzmeš sam da radiš shvatićeš da je nemoguća mislija iskoordinisati radove i dogovoriti se šta je čija nadležnost od majstora i sa svaki ponaosob se dogovarati, a ovidiš ih prvi put u životiu.....

Za kraj, jer više neću pisati na ovu temu - jedini tvoj adut u pregovorima sa preduzimačima/majstorima je da držiš pare kod sebe što duže - što manji avansi ili neka plaćanja koja pokrivaju urađene radove, dovešće izvođače u poziciju da ne možeš da ih kontrolišeš - ni kvalitet ni rokove.

Nemojte čoveka da ložite, a kad čujem VKV građevinac muka me spopadne.
Odmah da kažem svima - bez gledanja u kakvom je stanju - prizemna kuća može da se nadogradi. Najgori scenario, koji uopšte nije ovde verovatan je ojačanje temelja.
Drugo, čovekk živi 300 km od lokacije izgradnje. Ja bih zaista voleo da mu kažem ok - postoji lako rešenje za tebe nađi jednu dve osobe i oni će sve završiti za tebe, i još uzmi kredit od banke i sve će biti ok.
Nema lozenja,da je blize preporucio bih mu mog starca da mu pregleda i uradi obracun i predracun,bez ikakve naknade,a nije Gradjevinski inzenjer.Radio je u gradjevinskom preduzecu i napravio kuca i prepravljao,ko zna koliko.VKV je majstor,ali u penziji,ali mu mozak za obracunavanje radi besprekorno.Sigurno bolje nego neki inzenjecic koji je tek zavrsio fakultet.

Nema lozenja,da je blize preporucio bih mu mog starca da mu pregleda i uradi obracun i predracun,bez ikakve naknade,a nije Gradjevinski inzenjer.Radio je u gradjevinskom preduzecu i napravio kuca i prepravljao,ko zna koliko.VKV je majstor,ali u penziji,ali mu mozak za obracunavanje radi besprekorno.Sigurno bolje nego neki inzenjecic koji je tek zavrsio fakultet.

Sigurno je tvoj starac ok. No priznaćeš da je on u stanju da vidi samo deo priče.

Sigurno je tvoj starac ok. No priznaćeš da je on u stanju da vidi samo deo priče.
Sto se tice gradjevine,sve od temelja do krova.Za struju bi vec trebao naci nekog drugog.Krova,nema vrste koji nije skrojio i uklopio.Gvozdje ce ti tacno u milimetar proracunati.Sljunka,peska i cementa bez greske.Radio je ljudima kuce sa vlagom,gde treba da se vade cugle na spoljnim zidovima.tacno proracunato koliko cigala sme da se izvadi i kolikoo rastojanje treba da bude do sledeceg otvora.kada uradi izolaciju vrati cigle,pa posle radi druge otvore,a takvih ljudi je veoma malo da to i pomisle da rade,a kamoli da urade proracun.Vidi deo price,ali veliki deo,tako da mu za izgradnju ne treba niko sem radnici,koji ce da rade sta im on kaze,a glavne i odgovorne poslove radi sam i samo trazi materijal da mu se donese,jer nije supermen da moze bas sve odjednom raditi.

kula smed.jpg

a ovo sto malo puklo :super:

Back