Precenjenost rock i metal gitarista

• Začetnik teme Začetnik teme igita
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Hahaha, otvorio si temu! Bravo! :klap:

Provokativan uvodni post, nema šta. :zper:

Uh, uh. Precenjeni, kažeš? S obzirom na to da oba žanra slušam, kao i jazz koji smo dovodili u kontekst sa ovim na temi Rok je mrtav, valjda će se uvažiti moje mišljenje, laičko doduše, ali je opet mišljenje nekoga ko uživa slušajući sva tri žanra.

Vidi ovako, Igita. Reč je o tome da i rok i metal, kao i jazz pružaju mogućnost gitaristima da budu maštoviti i kreativni, kao što su u sva tri žanra vrata širom otvorena i za virtuoznost, tehniku i veštinu sviranja. Koji beše ono žanr pomenu još na temi Rok je mrtav?

Hahaha, otvorio si temu! Bravo! :klap:

Provokativan uvodni post, nema šta. :zper:

Uh, uh. Precenjeni, kažeš? S obzirom na to da oba žanra slušam, kao i jazz koji smo dovodili u kontekst sa ovim na temi Rok je mrtav, valjda će se uvažiti moje mišljenje, laičko doduše, ali je opet mišljenje nekoga ko uživa slušajući sva tri žanra.
Vidi ovako, Igita. Reč je o tome da i rok i metal, kao i jazz pružaju mogućnost gitaristima da budu maštoviti i kreativni, kao što su u sva tri žanra vrata širom otvorena i za virtuoznost, tehniku i veštinu sviranja. Koji beše ono žanr pomenu još na temi Rok je mrtav?

Otvorio sam ovu temu, ne zbog rasprava ciji je tata jaci, vec zato sto primecujem da se uglavnom rock i metal gitaristi navode kao vrh gitarizma. Oni to jednostavno nisu. Vidis, rock je, pre svega, izraz mladih, bunt protiv sistema. On ima socijalnu funkciju, on se orijentise na poruku. Nesto slicno je i sa metalom, kao nastavkom te price, s' tim sto je on jos ekstremniji, i on predstavlja svojevrstan filter mladim, nezadovoljnim, buntovnim ljudima. S' druge strane postoje zanrovi koji vise imaju taj umetnicki potencijal.Muzicki su dosta bogatiji, slozeniji i samim tim pruzaju muzicarima dosta vise mogucnosti. Rock i metal pruzaju mogucnost kreativnosti i donekle virtuoznosti, sve to zavisi od muzicara. Medjutim, postavlja se pitanje, cemu sluzi virtuoznost u rocku? Zasto ti gitaristi ne potraze adekvatnu muzicku formu, gde je to prednost, vec ostaju u nekoj narcisoidno-klinackoj fazi? Takodje, spominjao sam na onoj temi i akademiju. Ne izucavaju se dzaba tamo klasika i jazz. Vecinu toga sto se svira u rocku i metalu, mogu da odsviraju deca u nizoj muzickoj skoli.(ne zezam, ozbiljno). Pominjao sam flamenco, ako na njega mislis.

Vecinu toga sto se svira u rocku i metalu, mogu da odsviraju deca u nizoj muzickoj skoli.(ne zezam, ozbiljno).

Vecinu toga sto se svira u bilo kom komercijalnom zanru mogu da odsviraju deca u nizoj muzickoj skoli. Ali niko ne prica o vecini, niko ne kaze da je gitarista Paramora ili Folaut Boja ili Niklbeka virtuoz. Za Satrijanija, Kleptona, Hendriksa, Beka se kaze da su virtuozi, a to nije daleko od istine. To bas i ne mogu da odsviraju deca u nizoj muzickoj.

Vecinu toga sto se svira u bilo kom komercijalnom zanru mogu da odsviraju deca u nizoj muzickoj skoli. Ali niko ne prica o vecini, niko ne kaze da je gitarista Paramora ili Folaut Boja ili Niklbeka virtuoz. Za Satrijanija, Kleptona, Hendriksa, Beka se kaze da su virtuozi, a to nije daleko od istine. To bas i ne mogu da odsviraju deca u nizoj muzickoj.
Pa naravno, i rekao sam vecinu toga. Nisam mislio na sve, pogotovu na one koji imaju neko muzicko obrazovanje. Inace, drago mi je da si spomenuo Beka, moj omiljeni rock gitarista.

Otvorio sam ovu temu, ne zbog rasprava ciji je tata jaci, vec zato sto primecujem da se uglavnom rock i metal gitaristi navode kao vrh gitarizma. Oni to jednostavno nisu. Vidis, rock je, pre svega, izraz mladih, bunt protiv sistema. On ima socijalnu funkciju, on se orijentise na poruku. Nesto slicno je i sa metalom, kao nastavkom te price, s' tim sto je on jos ekstremniji, i on predstavlja svojevrstan filter mladim, nezadovoljnim, buntovnim ljudima. S' druge strane postoje zanrovi koji vise imaju taj umetnicki potencijal.Muzicki su dosta bogatiji, slozeniji i samim tim pruzaju muzicarima dosta vise mogucnosti. Rock i metal pruzaju mogucnost kreativnosti i donekle virtuoznosti, sve to zavisi od muzicara. Medjutim, postavlja se pitanje, cemu sluzi virtuoznost u rocku? Zasto ti gitaristi ne potraze adekvatnu muzicku formu, gde je to prednost, vec ostaju u nekoj narcisoidno-klinackoj fazi? Takodje, spominjao sam na onoj temi i akademiju. Ne izucavaju se dzaba tamo klasika i jazz. Vecinu toga sto se svira u rocku i metalu, mogu da odsviraju deca u nizoj muzickoj skoli.(ne zezam, ozbiljno). Pominjao sam flamenco, ako na njega mislis.

uf..sta si ti od metala cuo :lol: ahahhaha Zao mi je sto nemam vremena da pisem opsirnije na ovu temu jer me je bas inspirisala. Mogu samo onako ukratko da kazem... Nisu slucajno toliko hvaljeni ni rockeri ni metalci.. Da ne generalizujem,kao i u svakom zanru,vecinu dobar marketing ''izgura'' na povrsinu. Cesto se desava da bas dobre umetnike pojede medijski mrak.Po zakonu danasnjeg bezukusa,lake note su dovele do muzicke zatucanosti od cije se etikete opet brane onom starom a dobrom '' svako ima svoj muzicki ukus'' (gde bih ja napomenula da se obicno radi o neukim ljudima)... Mada,realno im ne mozes ni suditi jer to im je plasirano i sta dalje... odoh sa teme ali ono sto hocu da kazem,na ovakvu temu gledam sa cudjenjem ... Nisi mereodavan da postavis ovakvu temu,ni da odgovoris a jos manje da ismejavas bilo koji muzicki zanr.Ako volis rock i metal onda si pristrasan,a ako ne...sta ti onda znas o toj muzici?

Kao sto rekoh, to su povrsne muzicke forme. Sta, pa nije vam valjda Petrucci najjaci gitarista? Pa bas zato sto sam slusao ove zanrove, mogu da uporedim umece i jednih i drugih. Rockeri i metalci su daleko ispod jazzera, klasicara, flamenco gitarista. Nikog ne ismevam, vec me cudi zasto se ovi prvi toliko uzdizu kao da je to nesto nesvakidasnje. Evo, ajde, dajte par imena pa da vidimo. Ne radi se o tome da li sam ja merodavan ili nisam, vec o tome da bi svako sa imalo osecaja za muziku mogao i morao da prepozna razliku.Naravno, svako slusa sta zeli, i ja se u to ne mesam. Sto se tice ostatka posta, apsolutno se slazem sa tobom.

(...) Evo, ajde, dajte par imena pa da vidimo. (...)

Ево ти једно име. Но како не верујем да ћеш ти као класичан провокатор албум преслушати, надам де ће се нормалним форумашима са пдф Музика допасти свирка овог младог Пољског гитаристичког генија.

Poslednja izmena:
Evo teme za Lakonca:mrgreen:. Gitaristi ovog zanra su jako izvikani i precenjeni.( kao i sami zanrovi). Medjutim, marketing je cudo. Naivni ce u njima videti neponovljive virtuoze(Paganinije boga mu), "emotivne" svirace( sa dusom jelte), dok se zapravo radi o corsokaku. Ajd' sada raspalite.

Ево једног који је завршио у ћорсокаку, био је емотиван свирач (са душом јелте), непоновљиви виртуоз и све остало што следи у вези маркетинга, новца, дроге ...

Ево једног који је завршио у ћорсокаку, био је емотиван свирач (са душом јелте), непоновљиви виртуоз и све остало што следи у вези маркетинга, новца, дроге ...

Bolje da si okacio njegovu stvar "Trashman" ili "Pali Gap". A za ovo "neponovljivi virtuoz" nemam komentar. Mada, vole ljudi da prave kult licnosti od nekoga ko je prerano umro.

Два брата рођена, Дјун и Грег, били су за гитару некад што и браћа Брајан за рекет данас.

С тим што је Дјун могао наступати и у синглу на нивоу Федерера, Надала и Нолета. Наравно ту је и Дики Бетс који је исто тако добро прашио.

Louisville Stomp

Ova tema?... što reče Komšija provokacija na kvadrat... daj igita da čujemo koga ti smatraš dobrim gitaristom... ne stvaljaš linkove.. primere, imena gitarista, bendova... ovako, kao što si ti počeo temu... za Lakonca tralala... nema šanse da se polepim...

Steve Stevens - Hellcats Take the Highway - Memory Crash

Igita, ubuduće... literatura, primeri, linkovi, linkovanje ozbiljnih kritičara na koje se oslanjaš u svom mišljenju i tvrdnjama... pa onda diskusija... ovo ovako mi se čini malo... malo više neozbiljno... za zezanje i provokacije imamo kafanu...

Steve Stevens - Flamenco.a.go.go - Flamenco.A.Go.Go

O tehnikama... koje su to tehnike koje ceniš i preferiraš... daj link sa muzikom, kaver, demonstraciju...

Dave Martone - Bossa Dorado - Clean

Tačno je da i sa nižom muzičkom možeš svirati mnogo toga... naročito Boba Dilana :mrgreen:...ali ima stvari za koje ti neće pomoći ni akademija... zato što škola nije jedini preduslov za nešto... treba i talenat...

Igita... ima ovde ozbiljnih slušača i poznavaoca raznih žanrova... ti nisi demonstrirao poznavanje nijednog žanra da bi na bilo koji način izazvao ozbiljnije poznavaoce ovde, tako da... ili se spremi bolje ili se i dalje zabavljaj sa ovim klonovima i poluklonovima koji te prate...

ko zna šta je bas gitara i čemu služi, ovaj tango... naročito pri kraju će objasniti sve o virtuoznosti sviranja ... nebitno je koji je instrument... ovde igrom slučaja bas gitara...

Do U Tango

Dzez i flamenko ne spadaju u istu kategoriju kao i klasika. Dzez i flamenko su ti nigerski i ciganski zanrovi, respektivno, i nisu nista bolji od roka i metala, stavise, cak su gori. Klasika je sasvim druga prica. Ko god smatra da su klasika i dzez na istom nivou taj je prosto RETARD i tu je kraj svake price.
Izvinite "gospodaru", vi ipak najbolje znate.
Vas poslusni rob.

Louisville Stomp

Ova tema?... što reče Komšija provokacija na kvadrat... daj igita da čujemo koga ti smatraš dobrim gitaristom... ne stvaljaš linkove.. primere, imena gitarista, bendova... ovako, kao što si ti počeo temu... za Lakonca tralala... nema šanse da se polepim...

Steve Stevens - Hellcats Take the Highway - Memory Crash

Igita, ubuduće... literatura, primeri, linkovi, linkovanje ozbiljnih kritičara na koje se oslanjaš u svom mišljenju i tvrdnjama... pa onda diskusija... ovo ovako mi se čini malo... malo više neozbiljno... za zezanje i provokacije imamo kafanu...

Steve Stevens - Flamenco.a.go.go - Flamenco.A.Go.Go

O tehnikama... koje su to tehnike koje ceniš i preferiraš... daj link sa muzikom, kaver, demonstraciju...

Dave Martone - Bossa Dorado - Clean

Tačno je da i sa nižom muzičkom možeš svirati mnogo toga... naročito Boba Dilana :mrgreen:...ali ima stvari za koje ti neće pomoći ni akademija... zato što škola nije jedini preduslov za nešto... treba i talenat...

Igita... ima ovde ozbiljnih slušača i poznavaoca raznih žanrova... ti nisi demonstrirao poznavanje nijednog žanra da bi na bilo koji način izazvao ozbiljnije poznavaoce ovde, tako da... ili se spremi bolje ili se i dalje zabavljaj sa ovim klonovima i poluklonovima koji te prate...

ko zna šta je bas gitara i čemu služi, ovaj tango... naročito pri kraju će objasniti sve o virtuoznosti sviranja ... nebitno je koji je instrument... ovde igrom slučaja bas gitara...

Do U Tango
Hahahah, pa jel' se ti ozbiljan, covece?! Pa burazeru, poslusaj ti ove monstrume: Bireli Lagren, Sylvian Lyc, Stochelo Rozenberg, Joshco Stephan, Stanley Jordan, Joe Pass, Pat Martino, Tommy Emmanuel, Chet Atkins, Segovia, Paco Pena, Paco de Lucia, Vincente Amigo. Pa mogu i : Al Di Meola, Meklaflin, Frank Gambale, Holdsvort... Ima toga na kile, nisam naveo jos dosta vrsnih gitarista. Da prvo proucis gipsy jazz gitariste pa da vidis sta je pravo umece. Kakvi crni rokeri i metalci... Istinsko umece se vidi na akusticnoj gitari. Pa onda poslusaj Stanley Jordana, kakav tapping covek izvodi, mnogo kompleksniji od metalaca. Opet kazem, rok i metal su jednostavnije muzicke forme, koje nije tesko savladati, ovo je sasvim druga prica. Pa Bireli Lagrene svira i bas gitaru, da se useres. I onda kad vidis ove ljude, onda vidis da su rokeri i metalci precenjeni, marketinski napumpani. Hoces sad da nabrajam i jazz basiste ako treba?

Back