Precenjeni reditelji

Moje detinjstvo je obeleženo Spilbergovim, Karpenterovim, Ridlijevim, Mektirnanovim, pa i Kameronovim filmovima.
Osmi putnik, Ambis (jedan od omiljenih sci-fi muvija), Terminator, Indijana, Ajkula, Oni žive, Bekstvo iz Njujorka, Velike nevolje u maloj Kini, Blejdraner, Gunisi, Predator...
To su bili celovečernji maratoni i u velikoj meri su zaslužni za moje kasnije interesovanje za filmski žanr, te će mi stoga uvek biti dragi.

Da ne zaboravim Roberta Z. i povratke u budućnos', lov na zeleni dijamant, te kontakt...
eh, dečaštvo...

Poslednja izmena:
Meni je nejasan termin "precenjen", gde se to neko mora smatrati velikim, ili priznatim, da ga neko na ovoj temi pljune?

- - - - - - - - - -

Spilberg je filmejker u pravom smislu te reči, a menje umetnik (šta god to podrazumevalo).

Moje detinjstvo je obeleženo Spilbergovim, Karpenterovim, Ridlijevim, Mektirnanovim, pa i Kameronovim filmovima.
Osmi putnik, Ambis (jedan od omiljenih sci-fi muvija), Terminator, Indijana, Ajkula, Oni žive, Bekstvo iz Njujorka, Velike nevolje u maloj Kini, Blejdraner, Gunisi, Predator...
To su bili celovečernji maratoni i u velikoj meri su zaslužni za moje kasnije interesovanje za filmski žanr, te će mi stoga uvek biti dragi.

Da ne zaboravim Roberta Z. i povratke u budućnos', lov na zeleni dijamant, te kontakt...
eh, dečaštvo...
Uze mi detinjstvo iz usta

Andreju Tarkovski, u našem mentalitetu je da se pljune, a što se veće ime pljune to sočnije bude. U startu si jači. Onako rubusan. Pljuješ dok ti se pljuvačka kliza niz bradu. Ne bi me iznenadilo da neko i tebe ocrni i rekne kako si smorio sa solarisom. Alo, čoveče, što ga nisi isek'o u montaži (?!), već si ostavio sve te duge, prazne i nepotrebne scene...I gde to ima da kiša pada u kući, a napolju suvo...
Ako si u današnjem vremenu filmejker to je u startu loše. Precenjen si iz maha. Hleba i igara. A ako, ne daj bože, kreneš da se baviš avangardom, odmah si pretenciozni snob, kvazi-umetnik, te je to još gore. Onda si hipster (iako ne znam šta to tačno znači).

Poslednja izmena:
Tema se svodi na kritiku nečijeg rada: "ha ovaj je ružan, ha-ha, zato je loš režiser".

To kao kada neko kaže da je Rubljov loš fim zato što traje više od 3 sata, ili da je Bela Tar loš režiser zato što su mu kadrovi predugački. Mislim, jednostavno zaobiđeš tako nešto, ovako se ispada glup do bola.

Meni su film "Kum", a posebno "Apokalipsa", koji je Kopolin - odvratni. "Kum" i ne toliko, koliko ta "Apokalipsa", koja sluzi ljudima, koji su umislili da se razumeju u filmove, da se pohvale. Ja izazivam svakog od vas da mi kaze, sta je to dobro u tom filmu. Ne muzika, ne specijalni efekti. Ne moztaza. Sta je u toj besmislenoj prici dobro? Sta je posenta te price?
Apocalypse Now je super jer na upecatljiv, umetnicki nacin prikazuje horore rata. Dok se s junacima sve vise priblizavamo paklu, i rat postaje sve nadrealniji... Scena kad vojnik na LSD-u posmatra eksploziju u noci je samo jedan od genijalnih trenutaka u filmu. Poenta je: rat je los.

S druge strane, cak i da scenario nije dobar (a jeste), film je vise od price, tako da ne treba da iskljucujes muziku, montazu itd. Pa, pocetak s napalmom je bar duplo bolji jer u pozadini ide The End. Jedan od razloga zasto je Apocalypse Now kult je i Kopolina odlicna rezija, koja dobar scenario pretvara u odlican film.

Inace, Skorseze je najveci reziser koji je ikad ziveo :mrgreen:

I mene nervira Tarantinovo ponasanje. Sav je uobrazen, istripovan maksimalno ........
Ja uopste nisam stekao takav utisak, a iscitao sam brdo intervjua s njim. Deluje mi bas kao fin lik s pozitivnim stavom, a uz to je i pametan i izuzetno upoznat sa svetskom kinematografijom, tako da su i intervjui s njim vrlo zanimljivi.

Inace, Sin City je skoro ceo rezirao Robert Rodrigez, a Tarantino je rezirao samo jednu scenu, tako da je to daleko od njegovog filma.

Inace part II, obavezno gledaj Jackie Brown :mrgreen:

Au, pa ti i ja smo dijametralna suprotnost...nisam rekao da me nervira samo zbog njegove pojave, već mi se ne svidjaju njegovi filmovi zbog toga što pokušava da me napravi budalom, i tera da kao izvlačim neke duboke pouke, jer to je pobogu "umetnost". I onda ljudi krenu da pričaju kako su ti filmovi nadrealno dobri i kako nose neku dubinsku poruku a ne znaju ni oni šta je tu tako maestralno.
Bas suprotno - Tarantino aktivno izbegava da ubacuje pouke u svoje filmove (izjavio je nesto tipa: "Ako hoces da kazes da je rat los, kazi: 'Rat je los.', nemoj da pravis film o tome" :mrgreen:)

S druge strane, on je definitivno veliki umetnik, i to ne samo po stilu rezije s milion stilizovanih forica, nego prvenstveno po svojim kompleksnim post-modernistickim scenarijima - skoro svi njegovi filmovi su u stvari filmovi o filmu. Na primer, Kill Bill je putovanje kroz istoriju B-filma, gde svaki Nevestin protivnik treba da predstavlja drugi filmski zanr.

Obozavam te elekticne dijaloge... Ti dijalozi su upravo njegov potpis i nesto sto sam video samo u njegovim filmovima...
Tarantinovi dijalozi i nisu toliko jedinstveni, ima dosta filmova gde likovi koriste slican, zivopisan nacin govora (Sem Dzekson u The Long Kiss Goodnight, na primer, skroz ima dijaloge u stilu svoje uloge iz Pulp Fiction). U Jackie Brown, pola dijaloga je Tarantino sam pisao, a ostatak je pokupio iz knjige prema kojoj je film snimljen - ipak, u filmu svi dijalozi deluju potpuno homogeno.

Iz knjizevnosti je takodje pokupio i nelinearnu radnju (a mozda i reference na pop-kulturu).

Ridli Skot, standardno.

Iako ne prave uvek dobre filmove, to su ljudi koji su fenomenalno rezirali Blade Runnera i Leona.

Spilberg je filmejker u pravom smislu te reči, a menje umetnik (šta god to podrazumevalo).

Po mom shvatanju, umetnik dolazi do nadahnutih resenja, a obican filmadzija-najamnik otaljava posao genericnim tehnikama. Po toj definiciji, Spilberg je prodani umetnik :mrgreen:

Ne bi me iznenadilo da neko i tebe ocrni i rekne kako si smorio sa solarisom. Alo, čoveče, što ga nisi isek'o u montaži (?!), već si ostavio sve te duge, prazne i nepotrebne scene...I gde to ima da kiša pada u kući, a napolju suvo....
Bogami, trebalo je dosta da skrati onu scenu na autoputu :mrgreen:

Back