Precenjene namirnice

• Začetnik teme Začetnik teme Lule
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Lule

Veoma poznat
Poruka
11.865
Pre neki dan sam kupila ljubičasti kupus, sa idejom da napravim varijaciju grčke salate. Ova salata se sastoji od svežeg kupusa, krupnije sečenog nego za običnu kupus salatu, zelene salate (po mogućstvu kovrdžave), čeri paradajza, kockica tvrdog belog sira, origana i standardnih začina.
Ljubičasti kupus sam izabrala zbog kontrasta sa ostalim sastojcima i konačno ga dočekala u supermarketu, očekujući da je mlad i ukusan.
Ali avaj! Ono ne može da se sažvaće, a nije do mojih zuba, budite uvereni.
Sledeći dan sam ga griliovala, a pre toga usolila da omekne - jok, ne pomaže, i dalje žilav.
Onda obratim pažnju na ukus i shvatim da ukusa ni nema- da žmurim a ne znam da je kupus, ne bih pogodila šta jedem.

Znači još jedna fensi namirnica. Ali bitno da je skup. Dobro, može jednom da me zezne...

Poslednja izmena od moderatora:
Koliko se pesticida i otrova stavlja u voće i povrće i svi kupuju, jedu bez pogovora a brinu o osiromašenom uranijumu, bombama.
Seljaci su više zagadili ovu zemlju nego Nato bombe. U pojedinim naseljima ne možeš pčelu da vidiš od zaprašivanja.

Pre neki dan sam kupila ljubičasti kupus, sa idejom da napravim varijaciju grčke salate. Ova salata se sastoji od svežeg kupusa, krupnije sečenog nego za običnu kupus salatu, zelene salate (po mogućstvu kovrdžave), čeri paradajza, kockica tvrdog belog sira, origana i standardnih začina.
Ljubičasti kupus sam izabrala zbog kontrasta sa ostalim sastojcima i konačno ga dočekala u supermarketu, očekujući da je mlad i ukusan.
Sledeći dan sam ga griliovala, a pre toga usolila da omekne - jok, ne pomaže, i dalje žilav.
Onda obratim pažnju na ukus i shvatim da ukusa ni nema- da žmurim a ne znam da je kupus, ne bih pogodila šta jedem.

Znači još jedna fensi namirnica. Ali bitno da je skup. Dobro, može jednom da me zezne...
Није ствар у томе да је то фенси или прецењено, купус к'о купус, већ како је узгојен (а и каква је сорта, хибрид).
Tek šta rade paradajzu. Bukvalno je lutrija, da li miriše na paradajz i ukusan je (ima takvog, ali manje od 10%), ili je "ukusan" kao karton, a spolja se sija kao da je naslikan.
Парадајз уопште не купујем у продавницама, управо из тог разлога. Углавном га купујем код једне жене на пијаци која га узгаја, има и мирис и укус.

Није ствар у томе да је то фенси или прецењено, купус к'о купус, већ како је узгојен (а и каква је сорта, хибрид).
Pa očigledno nije kupus ko kupus. Upravo taj uzgoj mu diktira cenu koja nije srazmerna kvalitetu jer šta dobijam osim atraktivne boje.
Zašto bih to ponovo kupila ako se jednom zeznem. Ok, ovo je bio drugi put, prvi put sam ga kupila početkom maja i bio je tvrd ko kamen ali sam računala da je mator. I dala novu šansu, ali ne vredi.
Mislim da prolazi na foru boje, nema drugog objašnjenja jer nema drugih kulinarskih kvaliteta.
Drugi primer je ajsberg salata, jedno vreme se baš zapelo s njom. I hajde, kupim je, da ne budem uskih shvatanja. A ono - bledunjavi papir bez ukusa.

Pa očigledno nije kupus ko kupus. Upravo taj uzgoj mu diktira cenu koja nije srazmerna kvalitetu jer šta dobijam osim atraktivne boje.
Zašto bih to ponovo kupila ako se jednom zeznem. Ok, ovo je bio drugi put, prvi put sam ga kupila početkom maja i bio je tvrd ko kamen ali sam računala da je mator. I dala novu šansu, ali ne vredi.
Mislim da prolazi na foru boje, nema drugog objašnjenja jer nema drugih kulinarskih kvaliteta.
Drugi primer je ajsberg salata, jedno vreme se baš zapelo s njom. I hajde, kupim je, da ne budem uskih shvatanja. A ono - bledunjavi papir bez ukusa.
Има и тога, ко зна какви су ти хибриди, с чиме су прскани и слично. Мада ни овај обични купус није увек укусан. Уопште, ретко шта купим од поврћа и воћа у продавници, мада и на пијаци треба бирати.

Izdinstaj i ukrčkaj sa jabukom, vinom, balzamikom i dodaj prženom mesu.

Problem je što ti očigledno koristiš namirnice kao klasične salate a oni nisu za to. Ajsberg je bolja kao prilog ili za obrok salate, dakle da bi svežina koju ima došla do izražaja uz nešto drugo(burgeri,sendviči, biftek salata, cezar ponekad i sl.
Ništa neće biti bolje od puterice i eventualno kristalke za klasičnu salatu.
Isto važi za crveni kupus. On je za dinstanje pre svega, a dodaje se u običnu kupus salatu često po slavama i sl. kao dekorativni momenat ali u odnosu gde ovaj drugi apsolutno dominira proporcionalno jer on daje ukus.

sta se cudis...........plastika ne mirise a i zilava je.

Problem je što ti očigledno koristiš namirnice kao klasične salate a oni nisu za to. Ajsberg je bolja kao prilog ili za obrok salate, dakle da bi svežina koju ima došla do izražaja uz nešto drugo(burgeri,sendviči, biftek salata, cezar ponekad i sl.
Stavljaju ajsberg u burgere jer je duže krckava nego obična. I samo to. Ja stavljam u sendviče običnu zelenu salatu i lepo se oseti ukus, a i boja je intenzivnija.
Isto važi za crveni kupus. On je za dinstanje pre svega,
Zašto je za dinstanje? Šta on nudi bolje od običnog kupusa?
a dodaje se u običnu kupus salatu često po slavama i sl. kao dekorativni momenat ali u odnosu gde ovaj drugi apsolutno dominira proporcionalno jer on daje ukus.
Ok, to mi je jasno jer je odatle krenula priča.

Sledeći primer: borovnice.
Da li je do sorte ili borovnice same nemaju neki ukus - više ne znam. Ali ove što sam kupila su nikakve.

Ako hoces kvalitetne namirnice, moras da platis, ili da se iscimas van grada kod nekoga ko proizvodi i gde znas kako proizvodi.

Stavljaju ajsberg u burgere jer je duže krckava nego obična. I samo to. Ja stavljam u sendviče običnu zelenu salatu i lepo se oseti ukus, a i boja je intenzivnija.

Zašto je za dinstanje? Šta on nudi bolje od običnog kupusa?

Ok, to mi je jasno jer je odatle krenula priča.

Sledeći primer: borovnice.
Da li je do sorte ili borovnice same nemaju neki ukus - više ne znam. Ali ove što sam kupila su nikakve.
Borovnice imaju ukus grožđa juče sam jeo, bačen novac :lol: i još sam ih vukao sa kalenića :lol:

Povremeno kupujem crveni kupus.
Ne volim njegov rezak ukus ali kada sam u fazi ceđenih sokova, volim da u miksu povrća za ceđenje bude kriška kupusa.
Za odabir dobrog kvalitetnog povrća i voća treba imati iskustvo i poznavati sorte.

Back