Prebacivanje iz Filološke gimnazije (veliki problem)

Pravo Ime

Početnik
Poruka
12
Pozdrav svima, situacija je sledeća - upisala sam Filološku gimnaziju u Beogradu ove godine, englesko odeljenje, bila sam 1. na rang-listi na specijalnom prijemnom, u osnovnoj sam bila đak generacije, a imala sam 66 bodova za upis.
Međutim, želim da se prebacim u Prvu, Treću ili Trinaestu beogradsku, ali ne znam na koji smer. Za ova dva meseca sam shvatila da od jezika i društvenih nauka, narodski rečeno, nema ´leba i da će me svi gledati kao osobu niže vrednosti ako završim Filološku ili društveno-jezički smer obične gimnazije.
Bolje znam društvene predmete, a prirodne više cenim.
Ako može neko da mi napiše nešto o ove tri gimnazije, puno bi mi pomoglo.

Nisam upucen za te gimnazije, ali ionako te gimnazija ne priprema nizasta, faks moras, a tu tek nema potrebe da juris neku specijalnu gimnaziju... Mislim ima prednosti, ali evo znam ljude koji su kod mene na Arhitekturu dosli iz Elektrotehnicke, Medicinske, Prirodno-matematicke (a mi nemamo matematike koliko oni za polugodiste), tako da mi iz Gradjevinske nismo bili u nekoj znatnoj prednosti, cak nismo ni brze ni bolje zavrsili faks...

Pozdrav svima, situacija je sledeća - upisala sam Filološku gimnaziju u Beogradu ove godine, englesko odeljenje, bila sam 1. na rang-listi na specijalnom prijemnom, u osnovnoj sam bila đak generacije, a imala sam 66 bodova za upis.
Međutim, želim da se prebacim u Prvu, Treću ili Trinaestu beogradsku, ali ne znam na koji smer. Za ova dva meseca sam shvatila da od jezika i društvenih nauka, narodski rečeno, nema ´leba i da će me svi gledati kao osobu niže vrednosti ako završim Filološku ili društveno-jezički smer obične gimnazije.
Bolje znam društvene predmete, a prirodne više cenim.
Ako može neko da mi napiše nešto o ove tri gimnazije, puno bi mi pomoglo.

Ne znam zašto od "jezika i društvenih nauka, narodski rečeno, nema ´leba". Bitno je da naučiš neki posao da radiš. Što je cenjeniji posao to će ti biti veća plata. Ako znaš bolje društvene predmete, onda je bolje da nastaviš da se obučavaš u njima. Jer, prelaskom na prirodne može da ti se desi da nešto nikada ne savladaš i da se izgubiš u traženju celog života. I da bi postala stručnjak u nekoj oblasti, moraš najmanje 6 godina da se obučavaš, a ni tada nisi sigurna da si dovoljno dobro savladala.

A ti lepo upisi prirodni smer i zaposli se kao obican profesor matematike ili neke druge prirodne nauke ako ti je to plafon u zivotu. Naravno da ''ima 'leba'' od ove skole, jezici cu mnogo prakticniji, a jos i kazes da ti idu, ali ti radi kako hoces. A ako ti ne budu isle prirodne nauke, ti onda idi u stocarsku....
Moj savet: zavrsi Filolosku ili se prebaci na neki drustveni smer u gimnaziji ako hoces, a onda zavrsi na Filoloskom fakultetu neki egzotican jezik, mocices da radis kao prevodilac, takvi su trazeni. Neces biti neki naucnik koji ce otkriti nesto novo, mnoge stvari su vec otkrivene.

Ne mogu da verujem šta sam upravo pročitala. Prirodne nauke se stalno razvijaju, otkriva se uvek novo, moraš da učiš ceo život njih, dok su društvene nekako zaostale, nema ništa novo da se otkrije realno. Volim i ja društvene nauke, ali nisam za taj fazon.
Kakav bre jebeni profesor matematike? To samo ako nemaš neke preterane ambicije, pa te to interesuje, što naravno nije loše, nikako. A i prirodne nauke ne uključuju samo matu i fiziku. -.- Jezici su sranje, ovako u Srbiji možeš da radiš u ambasadi/prevodilac/profesor nekog jezika. E TO JE OGRANIČENO. Šta ako želiš da odeš u inostranstvo? Šta bi bila, sekretarica? Mislim, ako je tebi cilj da ostaneš u Srbiji ceo život, samo napred.
Ja bih ti savetovala lepo da ti upišeš prirodni smer, zato što ima sve. Recimo, društvenjaci nemaju hemiju posle druge uopšte, fiziku i matu samo dva puta nedeljno, valjda. I ako se na kraju odlučiš za tehnički fakultet, a na društvenom si smeru, morala bi dosta da nadoknađuješ, a to je bogami zajebano... A ovako društvene nauke uvek možeš da bubaš, to je bre sprdnja.

Mislim, ebote..
-
Filološka je gej, koji će ***** ikome latinski tri godine.

Prvo, prirodne nauke se razvijaju, tacno, al' da l' ces bas ti biti ta koja ce nesto doprineti nauci? (pogledaj danasnje drustvo u Srbiji!) Drugo, kako mozes porediti prirodne i drustvene nauke po razvijenosti??? One ne mogu da se porede, niti nemaju na osnovu cega, svaka je za sebe! xD
Volim ja i prirodne nauke, ali nisam za taj fazon...
Pa vidim po ljudima da bas i nisu neki naucnici odkad su zavrsili prirodne nauke, samo stranci doprinose razvoju. Mnoga vaznija otkrica su otkrivena pre naseg vremena, sumnjam da ce bas neko od danasnjih nasih naucnika (gledajuci nase drustvo) otkriti nesto. (cast onima pre naseg vremena, skidam kapu!)
Naravno da nije lose, ali zavisi da li profesor zeli da se bavi decom i mora da zavrsi minimum 2 godine pedagogije, a to danas retko ko cini, sto je i jedan od razloga naseg loseg obrazovanja.
Kad sam ja rekla da prirodne nauke ukljucuju samo matematiku i fiziku? Daj taj citat iz mog prvog komentara. -_-
Uf, zar bih ostala u Srbiji? Neka hvala, icicu ja van. E pa, zavisi koji jezik ucis. Da si malo upucenija kako ljudi sa odlicnim znanjem teskih i egozitcnih jezika prolaze u inostranstvu, ne bi tako rekla. Jezici nisu sranje. Da jesu, bas bih te videla kako bi se snasla u nekoj stranoj zemlji samo sa znanjem srpskog i kako bi citala nesto vezano za prirodne nauke objevljeno od strane nekih stranih naucnika bez znanja stranog jezika.
Pa, to je skola jezika, naravno da nije akcenat na ucenju fizike, hemije i matematike! XDDD
Ako sudis o skoli na osnovu drustva, onda stvarno...! XD
I da ti, npr. zelis da upises Filolosku zbog odredjenih jezika i predmeta koje volis, ali si protiv te skole jer se latinski uci *cetiri* godine, e to se zove ogranicenost... O_o

Poslednja izmena:
što se prirodnih nauka tiče - VAN SRBIJE. zašto ne bih bila ta koja bi doprinela nauci? sve se može kad se oće. sa takvim razmišljanjem, dal ću biti ta baš ili ne, neće čovek stići predaleko. ima tu još stvari da se otkriva, dooooosta njih. pa lol, školski sistem je usran ovde, i profesore bole briga, ne trude se da nauče decu. jezici nisu sranje ovako, ali da se to samo studira jeste shit. mislim, ******, ja sam naučila bez škole engleski i nemački, bukvalno ništa ne pratim na časovima. ne znaju profesori da predaju dobro jezike, bar koliko sam videla. jašta da nije akcenat na učenju fizike, mate i hemije, nego da je mnogo lakše nabubati društvene nauke nego spremati prirodne. (:
nisam sudila o filološkoj na osnovu latinskog lol xD nego previše devojaka, plus što realno se ne razlikuje preterano od gimnazija, imali bolje rezultate učenici iz drugih gimnazija na takmičenju iz književnosti nego iz filološke (:

Back