pre (planirane) trudnoće?

И ја сам за планирање породице...али, ко што неко рече, бебе долазе кад оне хоће...А свако ко ''прављењу бебе'' приступи као неком задатку који треба да испуни у наредном периоду - може грдно да се зезне!
Наиме, бебе неће да дођу када их ''правите'', оне долазе само када водите љубав са својим мужем (дечком) не размишљајући о беби! Превише размишљања, планирања, очекивања - и може да се деси да неће да дође!
(Лично искуство!)

kapiram, Hellen, donekle šta želiš da kažeš. ali, situacija je sledeća: iako živimo zajedno, imaćemo sredstava da napravimo svadbu tek sledeće godine, tako da ćemo s pravljenjem bebe morati da čekamo do tad. a pošto je oboje želimo, voleli bismo da tad uspemo da je napravimo što pre. e, sad, pošto imamo volju ali moramo da čekamo, ja želim da to vreme iskoristim na najbolji mogući način i da se što bolje pripremim, i zbog sebe i svog zdravlja, i zbog bebe i njenog zdravlja. pa, zato postavljam sva ta pitanja...

ne znam, ne možemo mi to baš tako. odmah se postavi pitanje "ko zna da li ćemo tad imati neki redovan posao?" kako ćemo plaćati iznajmljivanje stana i uopšte sve to što plaćamo i sad i još i odvajati pare za preglede i ko zna šta još? i kako ćemo napravtiti svadbu? a malo nam je bezveze da samo odemo kod matičara i potpišemo se. a za svadbicu od pedesetak gostiju nam već treba 2-3000 evra (koje treba da uštedimo sami). tako da ipak moramo sve da planiramo...
ne želimo da dođemo u situaciju da moramo da molimo roditelje i familiju za pomoć, da se potucamo ko zna gde,... želimo da imamo život za kakav smo se pripremali i kakav smo očekivali. a najviše od svega ne želim da jednog dana moje dete misli da smo zbog njega morali da se "odričemo" i "žrtvujemo". možda će me neko sad napljuvati, ali bar sam bila iskrena.

Nema ko sta ovde da te pljuje zbog tvog misljenja. Samo mislim da ako cekas idealne uslove nikad ih nece biti. Danas je toliko sve neizvesno da retko ko od nas moze sa sigurnoscu da tvrdi da ce imati redovan stalan posao na primer. Razumem odlicno cega se bojis, te neizvesnosti i takve buducnosti. Ali to nas sve prati manje-vise. A ta "svadbica" za 2-3000 evra meni lici na svadbu a ne svadbicu. I to moze da se smanji da se napravi jedan svecani rucak i ustede parice. No, ipak je to tvoja odluka, postujem.
Kad sam ostala trudna sa prvim detetom, ta trudnoca je bila planirana, hteli smo oboje, malo duze smo "pravili" bebu jer smo tome pristupili kao ispunjenju zadatka sto rece Hellen pa nije htelo. E kad smo se opustili i shvatili da treba da uzivamo u tom cinu "napravila se beba" :) Bila sam totalno nepripremljena, zbog tadasnjih okolnosti stalno bila izlozena stresu, nervozna.... pa se to odrazilo i na bebu. Rodjena je pre vremena sa 1,400g. Danas je hvala Bogu ziva zdrava pametna devojcica koja sledece jeseni krece u prvi razred.
I drugo smo planirali.Otisla sam do doce i rekla sta zelim, dobila savet da prestanem sa pilulama, da pocnem sa folnom kiselinom i nakon 2,5 meseca ostala trudna. U drugoj trudnoci sam bila mnogo drugacija, smirenija, odgovornija, uzivala sam, slusala lekare, posecivala forume, informisala se. I kad se beban rodio sve je nekako islo prirodno, glatko kao da sam oduvek imala male bebe.
U oba slucaja nisam imala idealne uslove, nemam ih ni danas. RAdim uglavnom po ugovoru na 6 meseci do godine dana, uvek je neizvesno hoce li mi produziti ugovor... Imam srecu pa sam jako dobro placena za svoj posao i to mi uliva neku sigurnost. Muz ne radi brine o bebi, porodila sam se januara ove godine. Sa nama su i njegove dve devojcice iz prvog braka. Zivimo privatno. Pa ti vidi onda kolike to obaveze namece i nemoj misliti da i ja nemam iste takve strahove kao i ti. Ali ja sam optimista veliki i uvek kazem "sta ce biti bice, a bice sve najbolje". Veliki sam borac i uzivam u zivotu.

Citam prethodni post, i ne mogu da zamislim tu situaciju, treba imati mooda za tako neshto. Svaka chast!
Ja opet volim da se dobro organizujem, nepotrebne stvari ne dolaze u obzir, tipa pravljenje svadbe i krshtenja za rodjake koje u zivotu nisam ni 2 puta videla. Ono opet, to je stvar izbora, ali za te 2-3 hiljade evra mozes platiti stanarinu za 2-3 godine, ili ushtekati jos malo pa uzeti kredit. Ili da kupish sve shto ti je potrebno za vash dom. I ja sam slichno razmishljala, pa sam se uverila da idealno vreme nikad nece doci. Zivimo kao podstanari, od jedne (ono bar solidne) plate. Ali sam istrajala u tome da pre bebe kupim sve shto mi je potrebno u kuci i za bebu. Nekako sam bila mirnija, a to se pokazalo kao dobar korak, jer da tada nismo kupili neke stvari, sada ih ne bismo mogli kupiti. Ali samo ono neophodno, oko ostalog se ne vredi brinuti.

Ja nista nisam planirala, bila sam u braku cetvrta godina kada sam ostala trudna. Stalno su me spopadali pitanjima:... pa ima li kod vas nesto novo...isl. A meni kao i do tada u zivotu pozitivno svejedno, lepo mi da smo ja i muz sami, da se zezamo, spavamo dokle hocemo, a kad bih ostala trudna i to mi ne bi smetalo...I tako... rodim blizance. Isto me spopadali kroz celu trudnocu hoce li biti decaci, devojcice???Meni svejedno. Bez ikakvih planova. I - decak i devojcica. I jos celu trudnocu nista nisam smela da kupim unapred od stvari, da ne ureknem. Priznajem jesam malo sujeverna. Mislila sam tad , da se ja lepo porodim i da sve bude u redu ma nakupovacu posle sve sto treba. Sve kupovine sam ostavila za sam finis trudnoce i onda se porodila mesec dana pre termina. I sve stvarno kupovala posle navrat-nanos,ali nema veze, sve je bilo o.k.
Sto neko rece samo opusteno, sve ce to vec doci na svoje mesto.
Ali ovde moram da dodam, da sam slucajno upoznala jednu buducu trudnicu, da je tako nazovem. Ja operisala sinuse ona krajnike. A nista joj nije. Ja se cudom cudila, i onda a i dan danas. Kako neko moze da planira i do u takve sitnice. Ona je tek bila udata i posto je imala u planu da rodi dete resila je da izvadi krajnike, kako joj ne daj boze u trudnoci ne bi pravili neke komplikacije! Za mene, zena cudo. Ali ako volis da planiras i da se na vreme pripremis eto ti ideje.

zdravo, drage moje! nije me bilo neko vreme. dakle, kad se sumira, od medicinskih pregleda koje treba obaviti pre ostajanja u drugom stanju, to su: provera na rubeolu, hlamidiju, toksoplazmu. jel ima još nešto? i zanima me, kakvo imate iskustvo sa prekidanjem kontraceptivnih pilula i ostajanja u drugom stanu? na medicinskim sajtovima sam našla da je bezbedno početi s "pravljenjem bebe" odmah nakon prekidanja s pilulama. zanima me kako je to išlo kod vas? jeste li odmah ostale u drugom stanju?
i inače, da li ima još neka zanimljivost u međuvremenu?

jedan veliki smešak za sve zainteresovane za temu :D

p.s. ponovo sam računala, i kad sam skresala neke troškove, došla sam do sume od 1500 evra za svadbicu od 40-50 ljudi. to je već razumnije. mada, i dalje nedostižno...

Spopale me neke emocije ovih dana... srecna i placljiva, bez posebnog razloga... provalila me koleginica, kaze "Duso, zrela si za jos jedno dete"...

Na prethodni post, ma nije nedostizno, ima nacina da napravis svadbu za 50 osoba i sa tolikim budzetom...

joj, Sanja, ja sam se tako primila na tu ideju o deci, ne mogu opisati! polako ali sigurno, kao tiha voda, mene roni ideja želim da budem mama... i raste u meni iz dana u dan. da ne pijem kontracepciju, i da nemam trenutno, bila bih ubeđena da u meni raste još nešto (neko), a ne samo ideja...

Oduvek sam zelela decu i to u velikom broju (minimum 4), ali sam prvo bila resena da zavrsim fakultet, nadjem posao, pa da tek onda razmisljam o tome. I sada imam 22 god, 3 sam god na faksu, a trudna sam 4 meseca. Dogodilo se neplanirano, ali mi nije palo na pamet da abortiram, mada generalno nisam protiv toga, mislim da svaka devojka ima pravo na izbor. Stvar je u tome da me moj decko, tacnije buduci muz podrzava u tome imamo jako slicne planove za buducnost, pa prema tome - zasto da ne? Ranije sam mislila da su najbolje stvari na svetu one neplanirane, a sada to i znam.

Preparation For Parenthood Joke

Preparation for parenthood is not just a matter of reading books and decorating the nursery. Here are 12 simple tests for expectant parents to take to prepare themselves for the real-life experience of being a mother or father.

1. Women: to prepare for maternity, put on a dressing gown and stick a beanbag down the front. Leave it there for 9 months. After 9 months, take out 10% of the beans. Men: to prepare for paternity, go to the local drugstore, tip the contents of your wallet on the counter, and tell the pharmacist to help himself. Then go to the supermarket. Arrange to have your salary paid directly to their head office. Go home. Pick up the paper. Read it for the last time.

2. Before you finally go ahead and have children, find a couple who are already parents and berate them about their methods of discipline, lack of patience, appallingly low tolerance levels, and how they have allowed their children to run riot. Suggest ways in which they might improve their child's sleeping habits, toilet training, table manners and overall behavior. Enjoy it -- it'll be the last time in your life that you will have all the answers.

3. To discover how the nights will feel, walk around the living room from 5pm to 10pm carrying a wet bag weighing approximately 8-12 lbs. At 10pm put the bag down, set the alarm for midnight, and go to sleep. Get up at 12 and walk around the living room again, with the bag, till 1am. Put the alarm on for 3am. As you can't get back to sleep get up at 2am and make a drink. Go to bed at 2:45am. Get up again at 3am when the alarm goes off. Sing songs in the dark until 4am. Put the alarm on for 5am. Get up. Make breakfast. Keep this up for 5 years. Look cheerful.

4. Can you stand the mess children make? To find out, smear peanut butter onto the sofa and jam onto the curtains. Hide a fish finger behind the stereo and leave it there all summer. Stick your fingers in the flower beds then rub them on the clean walls. Cover the stains with crayons. How does that look?

5. Dressing small children is not as easy as it seems: first buy an octopus and a string bag. Attempt to put the octopus into the string bag so that none of the arms hang out. Time allowed for this: all morning.

6. Take an egg carton. Using a pair of scissors and a pot of paint turn it into an alligator. Now take a toilet tube. Using only scotch tape and a piece of foil, turn it into a Christmas cracker. Last, take a milk container, a ping pong ball, and an empty packet of Coco Pops and make an exact replica of the Eiffel Tower. Congratulations. You have just qualified for a place on the play group committee.

7. Forget the Miata and buy a Taurus. And don't think you can leave it out in the driveway spotless and shining. Family cars don't look like that. Buy a chocolate ice cream bar and put it in the glove compartment. Leave it there. Get a quarter. Stick it in the cassette player. Take a family-size packet of chocolate cookies. Mash them down the back seats. Run a garden rake along both sides of the car. There. Perfect.

8. Get ready to go out. Wait outside the toilet for half an hour. Go out the front door. Come in again. Go out. Come back in. Go out again. Walk down the front path. Walk back up it. Walk down it again. Walk very slowly down the road for 5 minutes. Stop to inspect minutely every cigarette end, piece of used chewing gum, dirty tissue and dead insect along the way. Retrace your steps. Scream that you've had as much as you can stand, until the neighbors come out and stare at you. Give up and go back into the house. You are now just about ready to try taking a small child for a walk.

9. Always repeat everything you say at least five times.

10. Go to your local supermarket. Take with you the nearest thing you can find to a pre-school child -- a fully grown goat is excellent. If you intend to have more than one child, take more than one goat. Buy your week's groceries without letting the goats out of your sight. Pay for everything the goats eat or destroy. Until you can easily accomplish this do not even contemplate having children.

11. Hollow out a melon. Make a small hole in the side. Suspend it from the ceiling and swing it from side to side. Now get a bowl of soggy Weetabix and attempt to spoon it into the swaying melon by pretending to be an airplane. Continue until half the Weetabix is gone. Tip the rest into your lap, making sure that a lot of it falls on the floor. You are now ready to feed a 12-month-old baby.

12. Learn the names of every character from Postman Pat, Fireman Sam and Teenage Mutant Ninja Turtles. When you find yourself singing "Postman Pat" at work, you finally qualify as a parent.

:D

10. Go to your local supermarket. Take with you the nearest thing you can find to a pre-school child -- a fully grown goat is excellent. If you intend to have more than one child, take more than one goat. Buy your week's groceries without letting the goats out of your sight. Pay for everything the goats eat or destroy. Until you can easily accomplish this do not even contemplate having children.

odlicno!!!
:-D:grin::grin: vec zamisljam sebe sa 2-3 koze u tempu:):):)

Back