Pre paid

Mozda nisam dovoljno jasno postavio pitanje. Telefon je npr. kupljen u Nemackoj na post paid varijantu, zatim je donet u Srbiju i pripremljen za koriscenje ovde, npr. na pre paid. Mene zanima da li sada taj isti telefon moze da radi sa pre paid karticon nekog nemackog operatera u Nemackoj.

Može. Kodirati znači omogućiti da telefon radi samo sa jednom mrežom. Bez obzira pre ili post paid. Dekodirati znači ukloniti tu zabranu, tj. na neki način, vratiti telefon u fabričko stanje, kao da je kupljen bez ikakve zabrane, tj kodiranja.

Kad_LupimLupim:
S'tim da dekodirani telefon u tom slucaju nije bash po zakonu tako da nije iskljuceno da ce da ti zakucaju na vrata, ako si duze u zemlji.
Pa sad ... Zaista ne znam kako je u drugim zemljama, ali kod nas nije tako. Ja sam uzeo kodirani telefon jedne od naših mreža u okviru akcije prelaska na post paid + fontele za male pare. Potpisao sam da ću određen broj meseci da plaćam pretplatu. Potpisao sam da je SIM kartica trajno vlasništvo operatera, ali telefon je moj, i mogu sa njim da radim šta hoću. Nigde ne piše da ne smem da ga dekodram.

Back