Praznovjerje

" Ne baca se smeće kad je mrak "

" Nemoj rukom da čistiš mrvice sa stola, to znači siromaštvo"

" Ne prolazi se ispod bandere".

Ove rečenice sam čula i još mnoge druge. Tu je i ona čuvena priča, za koju nisam 100 posto sigurna da je tačna..Da u Americi u hotelima nemaju sobe koje nose broj 13, već imaju 12a.

Crna mačka i taj broj 13 su najpoznatiji. Kada su mačke u pitanju setila sam se i ovoga " Pazi da ti mačka ne pređe put".

Značenje te rečenice uopšte ne razumem..a uhvatim sebe ponekad da zaobilazim bandere. 🙂 :rumenko:

Praznovjerje, kvazireligijsko je vjerovanje u djelovanje magijskih sila, odnosno vjerovanje u nenaravnu ili nadnaravnu uzročnost događaja bez postojanja stvarna dokaza uzročno-posljedična slijeda.

Primijetila sam da se stalno susrecem sa “ne valja se”

Čula sam u hercegovini da kad ubiješ zmiju ne smijes je dizati iznad koljena , dakle zmija se ubija iskljucivo ako se približi kući ili se zavuče u kuću , način ubijanja je grozan jer se zmiji zabije šiljak u glavu i sad nije dozvoljeno zmiju dići mrtvu iznad koljena jer to donosi nesreću !

Trenutno sam na tapeti jer sam otišla do štrika da pokupim veš a pod strik se ne ide kad mrak pada

Isto tako se smece ne iznosi u mraku

Najgroznije sto sam čula a tad sam bila dete od 14 godina da se padavina (epilepsija) “lijeci” stim da se mora uhvatiti zmija i koncom i iglom provući kroz zmijske oči i taj konac nositi oko vrata dok sam ne spadne

primijetila sam takodje da su ljudi strasno pobožni i to mi je jako čudno

Da li se susrecete sa osobama tipa “ne valja se” ?

Pogledajte prilog 1566933
Ne susrecem ni sa teoreticarima zavjera ni sa praznovjerim, te ljude sam izbrisao iz zivota.

Crne sve životinje volim kao neku npravedno ukletu decu. Počela sam i Cigančićima da nosim svaki dan svoju malu garderobu i uživam posmatrajući ih u fontani. Nema para za bazen, ali ih niko ne dira. Srca moja!
Nemoj da me se sete u životu, ali tetka sam svom detetu i svačijem.
Konobar ih zamalo ne premlati, a pošteni su. Ne traže novac. Bilo šta korisno je OK.
Prebiraju se za Smoki sa igračkom u marketu, a kasirka bi ih izbacila rado. Stoka!
Kosovo?
Živeću možda period života, ali Srbija ne zaslužuje nikakvo KOsovo.

Kakve veze romi imaju sa temom ?
Da li Vam treba neka pomoc?

Ljudi koji manje obrazovani su skloniji praznoverju. Razlog je jednostavan nisu citali dovoljan broj knjiga da bi razumeli da mnoga praznoverja imaju korene daleko pre modernog doba. Opstala su samo i iskljucivo prenosom usmeno putem predanja prica...Tu gde ide prica a nema zapisa ide usput , naravno , i dodaci. Kako je ko razumeo. Kao u decijoj igri -gluvih telefona-

Da susrecem se sa osobama "ne valja se" ali nastavim kuda sam krenuo ne provodim vreme sa njima niti blizu njih.

Kakve veze romi imaju sa temom ?
Da li Vam treba neka pomoc?

Ljudi koji manje obrazovani su skloniji praznoverju. Razlog je jednostavan nisu citali dovoljan broj knjiga da bi razumeli da mnoga praznoverja imaju korene daleko pre modernog doba. Opstala su samo i iskljucivo prenosom usmeno putem predanja prica...Tu gde ide prica a nema zapisa ide usput , naravno , i dodaci. Kako je ko razumeo. Kao u decijoj igri -gluvih telefona-

Da susrecem se sa osobama "ne valja se" ali nastavim kuda sam krenuo ne provodim vreme sa njima niti blizu njih.
Magijski, primitivni aspekti praznoverja nisu vezani samo za tradicionalna društva, nego i za vrlo duboke ljudske potrebe.

Molim te pojasni meni neukom sta si mislio sa "vrlo duboke ljudske potrebe" ?
Smisao. Uzročnost. Čak i etička racionalnost sveta.
Mnogi ljudi praznoverno izbegavaju nesrećne ljude. Npr. imam rak i mnogi me izbegavaju. Znaju da rak nije zarazan. Ali boje se kontakta sa neizlečivo bolesnim. Ne boje se da će od mene dobiti rak. Boje se, svesno, polusvesno ili predsvesno, da će moja nesreća preći na njih.

Smisao. Uzročnost. Čak i etička racionalnost sveta.
Mnogi ljudi praznoverno izbegavaju nesrećne ljude. Npr. imam rak i mnogi me izbegavaju. Znaju da rak nije zarazan. Ali boje se kontakta sa neizlečivo bolesnim. Ne boje se da će od mene dobiti rak. Boje se, svesno, polusvesno ili predsvesno, da će moja nesreća preći na njih.

Nije mi jasno iz kog razloga komplikujes vec napisano moje "ljudi koji su manje obrazovani su skloni praznoverju" ?

Back