- Poruka
- 42.822
Praznovjerje, kvazireligijsko je vjerovanje u djelovanje magijskih sila, odnosno vjerovanje u nenaravnu ili nadnaravnu uzročnost događaja bez postojanja stvarna dokaza uzročno-posljedična slijeda.
Primijetila sam da se stalno susrecem sa “ne valja se”
Čula sam u hercegovini da kad ubiješ zmiju ne smijes je dizati iznad koljena , dakle zmija se ubija iskljucivo ako se približi kući ili se zavuče u kuću , način ubijanja je grozan jer se zmiji zabije šiljak u glavu i sad nije dozvoljeno zmiju dići mrtvu iznad koljena jer to donosi nesreću !
Trenutno sam na tapeti jer sam otišla do štrika da pokupim veš a pod strik se ne ide kad mrak pada
Isto tako se smece ne iznosi u mraku
Najgroznije sto sam čula a tad sam bila dete od 14 godina da se padavina (epilepsija) “lijeci” stim da se mora uhvatiti zmija i koncom i iglom provući kroz zmijske oči i taj konac nositi oko vrata dok sam ne spadne
primijetila sam takodje da su ljudi strasno pobožni i to mi je jako čudno
Da li se susrecete sa osobama tipa “ne valja se” ?
Primijetila sam da se stalno susrecem sa “ne valja se”
Čula sam u hercegovini da kad ubiješ zmiju ne smijes je dizati iznad koljena , dakle zmija se ubija iskljucivo ako se približi kući ili se zavuče u kuću , način ubijanja je grozan jer se zmiji zabije šiljak u glavu i sad nije dozvoljeno zmiju dići mrtvu iznad koljena jer to donosi nesreću !
Trenutno sam na tapeti jer sam otišla do štrika da pokupim veš a pod strik se ne ide kad mrak pada
Isto tako se smece ne iznosi u mraku
Najgroznije sto sam čula a tad sam bila dete od 14 godina da se padavina (epilepsija) “lijeci” stim da se mora uhvatiti zmija i koncom i iglom provući kroz zmijske oči i taj konac nositi oko vrata dok sam ne spadne
primijetila sam takodje da su ljudi strasno pobožni i to mi je jako čudno
Da li se susrecete sa osobama tipa “ne valja se” ?