Pravoslavlje, pravoslavno
pojam potice iz grčkog i deli se na dve reči
Orto - pravo, istinito
doks - vera, poštovanje
https://vukajlija.com/ortodoks/50145
Da ja vas pitam, sto vise citam to sam sigurniji da je pravoslavlje otislo u teoriju fizike..tacnije teoriju dogmatike...
Sto je najgore, covek vise ne oseca pravoslavlje u osobama koje se najvise dice pravoslavljem..
To bi po mom misljenju trebao da bude veliki alarm...jer ono sto prozima osobu koja se bavi necim i zivi na taj nacin svoj zivot se oseca kad dodjes i imas samo mali dodir sa tim svetom....a ovde se ne oseca...
Ja se secam slave mog dede, dodju ljudi ja se kao dete igram da osetim ko je kakav , sa sto manje price...i ne treba mi da mi stariji tumace kako oni misle da je neko covek...tacno dete vidi , pametno dete tacno vidi ko se sa kim kako razgovara, kako o kojim temama dzi pogled na tudjim ocima...vidis minimalne promene osmeha polozaja glave, podignuto , pognuto..sve su to nesvesni gestovi koji u ljudima postoje...
Neprijatnost, skrivanje, laganje, zlo, sve to vidis kao dete u ocima naravno imas i komande, dodji kod ovog, dodji kod onog, ali to je samo prenosenje nadleznosti...
Tu ni jedna ni duga osoba pojma nemaju sta rade..
Decko covek koga su pogresno tumacili da je lopov, zrno pakosti u sebi nije imao , ali je bio vecito gladan...njih 13 u jednoj 4x4 kuci i jedna vrata...Toliko su skupiili i toliko napravili , i njima bilo dosta, kazem gladni non stop..
I do dan danas je ostao isti , jesu ga uhvatili kako je hteo da mazne dva kotura zice iz magacina nocu jer mu gazda nije isplatio platu...pa ga navukao na sacekusu....kolega ga kao dovukao , ovaj usao , kolega dojavio , apa capa...
i to je 6 meseci, ali i dalje je totalno bez zla dusa, manje nego neki , ako uopste takvi postoje u Srbiji koji nisu ukrali mnogo...
Slabo je srbija pravoslavna, sta god vi rekli , a ja cu reci gde je poniznost, mada je to prevelik zahtev, ali da kazem iskrenost, svi su posteni i i iskreni...do mojega.
U mladima osetis naivu , osetis nadu , osetis bezbriznost, osetis laganicu , ali ne osetis pravoslavlje...cak ni kad su vec srednja skola sto bi vec trebalo tada da ima u sebi klicu...ako nema klicu a vec je srednja skola, malo sam podozriv da je tu pravoslavlje...suvise 1 on 1 odnosa, malo 1 ka svima odnosa..
Ovo vase me malo podseca kad me propituju visoki svestenici i kad me propituje neki svestenicki funkcioner..
Kad sa mnom razgovaraju patrijarh, ili neki dugi mimo funkcije svestena lica...prilaze svemu kao Petrovom delu...bolje zna Petar sta cini , od nas koji to samo tumacimo...ili to svetovni ljudi kazu , daj mu kasiku sumnje ili tako nesto ...zrno sumnje..tj da ono sto je rekao nije banalno kako zvuci na prvo uvo..
A kad me propituje neko koga je poslao neko jer im prodajem vece kolicine necega...e onda ja ne vidim smisao toga , ali i dalje ne pazim sta pricam...ja kazem nesto sto ima smisla, a ako me pogresno razume, pitace, za razliku od forumasa od pre 10 godina..