Православна перспектива модерног дејтинга

Da li misliš da bi bilo bolje pošto je to tvoj fah da temu prebacimo u neko doba na Religiju? Kako želiš.
Ovde koga ne interesuje neće ni pisati na temi, posle dan dva svako će napisati šta misli i to je to. A tamo ima ljudi sa više iskustva na ovu temu.
Није ми ова тема баш за Религију.

Искрено већ сам прекршио тај дио "не прије брака" јер нажалост није било могуће то испоштовати. Али генерално увијек дође до неких неслагања. Типа цурама буде чудно кад им кажем да недељом ујутру 2 - 2,5 сата будем на Св. Литургији, да постим постове, да читам Св. Писмо, да се молим прије оброка и сл.
Pa nemoj tražiti među onima koje nisu vernici. Neće to izaći na dobro. To je glavna stvar. Znam koliko teško nekome može biti kada te ne sshvataju u nečemu što je tebi najbitnije.

Искрено већ сам прекршио тај дио "не прије брака" јер нажалост није било могуће то испоштовати. Али генерално увијек дође до неких неслагања. Типа цурама буде чудно кад им кажем да недељом ујутру 2 - 2,5 сата будем на Св. Литургији, да постим постове, да читам Св. Писмо, да се молим прије оброка и сл.
A ti nemoj odmah naglasiti svoju religioznu stranu. Kako svestenik moze da se bavi religijom, a da nadje zenu.
Ne forsiraj ono sto zenu moze oterati zbog ptedrasuda.

Mislim da naglasak ne treba da se stavi na to da li sex pre braka već naći osobu koja odgovara.

Ukoliko je ona takođe vernik, lako ćete to rešiti uz razgovor sa sveštenikom. Ja sam bila u takvom društvu, sećam se upala sam celo jedno leto u pravoslavno društvo mladih, čak smo išli na Adu, svirali gitar, pevali, igrali badminton, svi su bili iz jedne crkve i u crkvenom horu, neki sa bogoaslovije studenti. I koliko sam videla, to zaista nije tema, to seks pre braka, već naći neku vernicu sa kojom ćeš biti kompatibilan. to je teži deo svega toga.

A ti nemoj odmah naglasiti svoju religioznu stranu. Kako svestenik moze da se bavi religijom, a da nadje zenu.
Ne forsiraj ono sto zenu moze oterati zbog ptedrasuda.
Ne, ne ne i ne. Odmah treba da kaže. Nema šta da traži sa osobama koje ne razumeju sve to. Naprotiv. Da se džaba ne upliće u nešto što može samo živaca i nerava da ga košta.

Moze i tako, ali seks je jedan od puteva, takodje. Materijalisti smatraju da visak dopamina izaziva psihozu,
tj vise stanje svesti, gde je sve moguce, pa tako i oni misle da napaljenost vodi ka Bogu, samo
sto oni ne veruju u Boga, nego misle da je to bolest...
Ritualna seks magija, je put ka Bogu, putem seksa, recimo...
Пут ка ђаволу једино. :confused:

Пут ка ђаволу једино. :confused:
Pre ce biti da je post i molitva, put ka djavolu, jer covek, bez obzira kako dodje u alter state, recimo, materijalisticka teorija je da kad gladujes,
mozak pocne da pusta otrove i onda "haluciniras", pa tako, anoreksicne manekenke cesto imaju vizije,
No kad pocnes da vidis stvari, nije bitan metod, nego koliko verujes u Boga, i koliko se plasis djavola, zbog neverice.
I onda pljas, pravac ludara, zbog toga... Laza ima i svece i demone..

Ukoliko postoji neka osoba koja nije baš religiozna, prosto nikada nije ušla u priču, a sa kojom je njemu lepo, i to je ok, da ne bude da je unapred ograničen. Ali bi trebalo pri samom početku sve te priče da joj otvoreno kaže šta mu je važno. Može da se desi da pored njega i ona oseti želju da sa njim sve to deli i ona sama uđe u tu priču. Tada je bitno da je dobar čovek.

Morala sam ovo da napišem jer sam bila baš izričita malo iznad :mrgreen:
Mislim, bila sam izričita da se bilo šta prikriva ili laže :)

Ko jos muva devojku i odmah prica o religiji?
Не ради се о мувању али евентуално ће доћи до разговора о нечијим интересовањима. Она мора да зна да ја имам одређене ствари које су ми битне. Религија је једна од тих ствари. За мене је значајно да ми жена буде православна хришћанка и да ми сутра дјеца буду крштена у Православној Цркви.

Не ради се о мувању али евентуално ће доћи до разговора о нечијим интересовањима. Она мора да зна да ја имам одређене ствари које су ми битне. Религија је једна од тих ствари. За мене је значајно да ми жена буде православна хришћанка и да ми сутра дјеца буду крштена у Православној Цркви.
To je ok reći. Mislio sam da ne bude izašao si na prvi dejt i odmah o religiji. To je baš veliki turn off.

Како да један вјерник изађе на крај са модерном дејтинг сценом? Сви знамо да се у посљедње вријеме промовишу ствари попут промискуитета и дивљег живота поготово међу омладином. Секс прије брака је постао подразумијевани дио веза. Било ко ко држи традиционалне вриједности сматра се конзервативним и затуцаним. Са друге стране учење Цркве је да је секс ван брака гријех као и промискуитет. Као млада особа од 23 године тешко ми је као вјернику пролазити кроз овај лавиринт. Кажу људи да треба наћи дјевојку са којом дијелиш заједничке интересе али није то баш тако лако. Кад год бих ушао у неку причу са дјевојком углавном откријем да не дијелимо исте вриједности по овом питању. Или их Црква не занима или су симболичне вјернице. Схватам да су моји прохтјеви у данашњем времену специфични, мада би требали бити подразумијевани, али нисам спреман да по овом питању правим компромисе. Тако да није лако пловити дејтинг водама а остати одан православном учењу о браку и моралу.

Мишљења?

СОТОНЕ, ПОКАЈТЕ СЕ!

Back