"Православље је у опасности, да ли су Грци и даље православни"

комшија

Stara legenda
Poruka
96.548
https://srbin.info/drustvo/dr-draga...esignal&utm_medium=push&utm_campaign=web_push

др ДРАГАН ПЕТРОВИЋ: Православље је у опасности, да ли су Грци и даље православни

О стању у Српској православној цркви, која је важна традиционална институција српског народа. СПЦ чврсто стоји на позицији да су Косово и Метохиија неотуђиви део Републике Србије.

22:07 27.10.2019.

Са друге стране постоје различита виђења односа према власти у Србији, што је очигледно дошло до изражаја и приликом доделе ордена председнику Србије Александру Вучићу.
Поводом украјинске кризе, признавање од стране Васељенског патријарха тзв. новоуспостављене и паралелне Украјинске православне цркве, спајањем две фракције рашчињених расколничких и из православља исклучених фракција, преседан. Васељенски партијарх ипак није дао апсолутну самосталност овој новој црквеној творевини, она је и даље ограниченог субјективитета.
Насупрот томе признавање тзв. Украјинске православне цркве од стране Грчке парвославне цркве, преседан, који би могао да утиче на дубље поделе у Православју. СПЦ и Бугарска православна црква подржале Руску православну цркву по овом питању, односно њено покровитељство над по броју верника доминантном Украјинском православном црквом под ингеренцијом Московског партијарха.
Дугорочно посматрано могуће су и промене ка претходном стању, јер је могуће да и Васељнски партијарарх хипотетички у будућности, повуче и преиначи ову одлуку, такође и Грчка православна црква под различитим околностима.

То да ли је неко православан или није не одређује се тиме коју је политичку позицију заузео. Заправо, добар православац може бити само неко ко је на првом месту верник, а не они који су на првом месту националисти.

Grci su jedini pravoslavci koji su deo Zapada tako da njihove odluke ne trebaju nikog cuditi jer su uvek radili sve sto im Germani i Latini kazu a sada je to ocito podrzavanje raskola radi podjebavanja Rusa i ruske crkve.
Bitno je da ostale crkve zadrze dosadasnji stav po pitanju ukrajnske crkve a Grci neka rade sta hoce. I tako nisu vise nikakav centar pravoslavlja niti faktor Carigrad vekovima ne postoji

...to su unijati ...Grci su priznali kalendar koji je Milankovic ispred nase Misije u Sinodu izracunao uracunavajuci vremensko pomicanje dvohiljadito...Grci su pravoslavci kao i Kopti...Sirijci...Etiopljani ....Sirijci su najortodoxniji i Etiopljani...Sirijci dan-danas isposnicko-mucenicki ćnoseć svoje opredjeljenje kao i kurdska zajednica...nama je samo vayno ko je raspop i previjojla a oni koji potvrdjuju Pravoslavlje, njih i ne pominjemo...

ma sta ima ukrajinaca 40 milioncica, pa da imaju crkvu

ne sila kao mi , 7 milioncina , pa hocemo da komandujemo i u crnoj gori i u makedoniji.

Prvo, nisu svi Ukrajinci pod istom crkvom, tako da je cifra onih koji bi bili vernici nekakve ukrajinske pravoslavne crkve (a ima ih deset različitih) znatno manja. A drugo, mi ne pretendujemo na sve pravoslavne vernike u Crnoj Gori i Čokalistanu, već na one koji su i do sada odlazili u objekte SPC u tim zemljama. Od svoje volje, bez prisile. Jedina sila koja se u tim zemljama upotrebljava je ona protiv SPC, pošto tamo idu na otimanje objekata u vlasništvu SPC, a to već nema veze ni sa verom ni sa autokefalnošću. Ni naša crkva nije preuzimala tuđe bogomolje, već je gradila svoje i sticala vernike, pa ako i drugi hoće to isto, neka tako i urade.

Prvo, nisu svi Ukrajinci pod istom crkvom, tako da je cifra onih koji bi bili vernici nekakve ukrajinske pravoslavne crkve (a ima ih deset različitih) znatno manja. A drugo, mi ne pretendujemo na sve pravoslavne vernike u Crnoj Gori i Čokalistanu, već na one koji su i do sada odlazili u objekte SPC u tim zemljama. Od svoje volje, bez prisile. Jedina sila koja se u tim zemljama upotrebljava je ona protiv SPC, pošto tamo idu na otimanje objekata u vlasništvu SPC, a to već nema veze ni sa verom ni sa autokefalnošću. Ni naša crkva nije preuzimala tuđe bogomolje, već je gradila svoje i sticala vernike, pa ako i drugi hoće to isto, neka tako i urade.
po onome sto crkva propoveda , sto se tice nekretnina , spc bi se trebala odreci tog materijalnog

u cilju veceg duhovnog bratstva i jedinstva pred bogom

i da blagosilja i cpc i mpc

ali oni propovedaju nematerijalno sem kad su oni u pitanju.

a ni srba vernika spc nema 7 mil

po onome sto crkva propoveda , sto se tice nekretnina , spc bi se trebala odreci tog materijalnog

u cilju veceg duhovnog bratstva i jedinstva pred bogom

i da blagosilja i cpc i mpc

ali oni propovedaju nematerijalno sem kad su oni u pitanju.

a ni srba vernika spc nema 7 mil

Ali pošto tako stvari ne stoje ni u jednoj crkvi na svetu, držaćemo se trenutne situacije. Uzgred, ti predlažeš sledeće: neka se SPC u duhu svojih propovedanja prvo odrekne svoje imovine, a onda u istom duhu da preda tu imovinu nepostojećim crkvama, to jest CPC koja nema ni vernike, dok je MPC u nešto drugačijoj situaciji. Jedino SPC ovde treba nečega da se odriče, dok druge nepriznate crkve stiču upravo to materijalno koje nama odriču. A Srba vernika ima dosta, svakako mnogo više nego Srba nevernika.

okreni i drugi obraz

sta sam ja kriv sto oni to propovedaju?

i zasto losi , ako propovedaju isto , istu bibliju, iste kanone i obicaje.
мпц је основао јосип броз из хрватске враг дивизије а тзв цпц је удбино масло, иста прича.
нема преговора са јахачима попова.

okreni i drugi obraz

sta sam ja kriv sto oni to propovedaju?

i zasto losi , ako propovedaju isto , istu bibliju, iste kanone i obicaje.

Ti kažeš da je loše što crkva ima materijalno. Ja ti kažem da to ima svaka crkva na svetu. Ti potom kažeš kako svog materijalnog naša crkva treba da se odrekne, da bi priznala to drugim crkvama, pri čemu i dalje misliš da je posedovanje materijalnih stvari loše. Dakle, ti bi praktično da mi uvedemo nekoga u greh predajući mu upravu nad materijalnim. Evo nećemo, već ćemo u duhu hrišćanstva preuzeti tuđe grehe na sebe, nastaviti da upravljamo našim materijalnim i spasiti tako druge od tog neoprostivog greha :kafa:

aaa to je znaci.

zrtvuju sebe radeci sve sto rade , da ne nabrajam.

svaka im cast onda , odo da dam prilog :tajna:

Ne moraš, ti si svakako nevernik, a znaš i sam da naša crkva nikoga ne prisiljava ni na šta. U svakom slučaju, s obzirom da pričamo o privatnoj svojini, ti se kao komunista u tu priču ne uklapaš...

Ne moraš, ti si svakako nevernik, a znaš i sam da naša crkva nikoga ne prisiljava ni na šta. U svakom slučaju, s obzirom da pričamo o privatnoj svojini, ti se kao komunista u tu priču ne uklapaš...
mislis da ce da odbiju moje pare

nisam cuo da su odbili bilo kome , bio on zlocinac ili prevarant

cak ih nahvale kao ktitore

daju ordenje i ikone

Back