Pravoslavci i katolici će zajedno slaviti Uskrs: Vaseljenski patrijarh i Papa Franja se usaglasili

Naravno da je politicka tema. Sta kazu Srbi?Sta kazu vernici,sta agnostici,ateisi?Da li cete slaviti Uskrs kao i ceo svet ili po nasem? Ako prihvate Rusi?
https://www.b92.net/zivot/aktuelno/...ki-patrijarh-i-papa-franja-se-usaglasili/vest
Lepo.
Što je politička?

Razlika u proslavi Uskrsa nije u kalendaru jer svi pravoslavni proslavljaju istog dana iako koriste različite kalendare, nego razlika nastaje zbog uključivanja jevrejske pashe kao orijentira kod pravoslavaca uz datume radnodnevnice i punog meseca dok kod katolika pasha nema efekat za proračun.
Tako da "ceo svet" i "po našem" ne stoji

Meni kao agnostiku iz više praktičnih razloga odgovara usklađivanje u smislu praznika,posla,porodice koja je višenacionalna i višekonfesionalna, i neradnih dana ali nijedan naravno nije verski,pa neću sad ulaziti u tu tematiku....jer to među religioznima izaziva emocije koje ja ne mogu da ispratim logikom pošto religija nije stvar logike nego jelte...verovanja i uglavnom mi je njihova argumentacija u takvim diskusijama besmislena zbog potpuno drugačijih početnih premisa. I obrnuto.

Ali znajući kako funkcioniše moje okruženje nadam se da to znači prihvatanje pravoslavne računice, koja je realno istorijski tačnija ako se prati biblijska hronologija. Mislim da bi tako bilo manje "političkih" potresa.

Lepo.
Što je politička?

Razlika u proslavi Uskrsa nije u kalendaru jer svi pravoslavni proslavljaju istog dana iako koriste različite kalendare, nego razlika nastaje zbog uključivanja jevrejske pashe kao orijentira kod pravoslavaca uz datume radnodnevnice i punog meseca dok kod katolika pasha nema efekat za proračun.
Tako da "ceo svet" i "po našem" ne stoji

Meni kao agnostiku iz više praktičnih razloga odgovara usklađivanje u smislu praznika,posla,porodice koja je višenacionalna i višekonfesionalna, i neradnih dana ali nijedan naravno nije verski,pa neću sad ulaziti u tu tematiku....jer to među religioznima izaziva emocije koje ja ne mogu da ispratim logikom pošto religija nije stvar logike nego jelte...verovanja i uglavnom mi je njihova argumentacija u takvim diskusijama besmislena zbog potpuno drugačijih početnih premisa.

Ali znajući kako funkcioniše moje okruženje nadam se da to znači prihvatanje pravoslavne računice, koja je realno istorijski tačnija ako se prati biblijska hronologija. Mislim da bi tako bilo manje "političkih" potresa.
Ne znam da li je poznato da je Papa predlozio Bozic 25.decembra ,Uskrs po pravoslavnom. OK predlog.

Naravno da je politicka tema. Sta kazu Srbi?Sta kazu vernici,sta agnostici,ateisi?Da li cete slaviti Uskrs kao i ceo svet ili po nasem? Ako prihvate Rusi?
https://www.b92.net/zivot/aktuelno/...ki-patrijarh-i-papa-franja-se-usaglasili/vest
Ја сам већ Годинама у изнајмљеној католичкој Цркви коју је закупила моја Епархија и тамо се 30 Година редовно служе недељне,Православне Литургије.
Кад ми дође Родбина у Посету,поготово ови из РС,гледају ме пренаражено,каже-ма НЕМА ШАНСЕ ДА ти ја крочим у католичку Цркву.боље ме уби-!

pa većina pravoslavnih crkava su prešle na gregorijanski kalendar što se tiče božića tj.na taj paganski datum kada su pagani slavili svoga boga sunca 25.12 jer u bibliji niđe ne piše kada se tačno vanbračni sin božji rodio osim da su žitelji Vitlejna to veče spavali vani što jasno implicia da nije bila zima i gde ode niz vodu i gregorijanski i julijanski kaledar po pitanju rođenja Isusa ali ko te pita

Ne znam da li je poznato da je Papa predlozio Bozic 25.decembra ,Uskrs po pravoslavnom. OK predlog.
Božić je svakako 25.12 i kod jednih i drugih, razlika je u kalendaru kod dela pravoslavnih crkava. Samim tim to nije nikakav kompromis jer deo pravoslavnih ionako koristi Milankovićev kalendar koji je trenutno podudaran sa gregorijanskim a deo Julijanski. Šanse da u trenutnoj političkoj situaciji Rusi prihvate milankovićev ili tek gregorijanski kalendar je 0. Papa kao neko ko želi da progura ekumenizam teško da bi išao sada tim putem.
Tako da sumnjam u postojanje takvog "predloga".
Osim ako nemaš link.

pa većina pravoslavnih crkava su prešle na gregorijanski kalendar što se tiče božića tj.na taj paganski datum kada su pagani slavili svoga boga sunca 25.12 jer u bibliji niđe ne piše kada se tačno vanbračni sin božji rodio osim da su žitelji Vitlejna to veče spavali vani što jasno implicia da nije bila zima i gde ode niz vodu i gregorijanski i julijanski kaledar po pitanju rođenja Isusa ali ko te pita
:tick:
Sol Invictus rimski.
Božić je više simboličke prirode. Uskrs u hrišćanstvu je suštinske.
Zato ovaj prvi datum je više da bi se tadašnjim paganima približila nova religija nego što je nekoga bilo briga da zaista utvrđuje datum rođenja Isusa. Bilo koji je bio dobar.

Ја сам већ Годинама у изнајмљеној католичкој Цркви коју је закупила моја Епархија и тамо се 30 Година редовно служе недељне,Православне Литургије.
Кад ми дође Родбина у Посету,поготово ови из РС,гледају ме пренаражено,каже-ма НЕМА ШАНСЕ ДА ти ја крочим у католичку Цркву.боље ме уби-!
Ta Republika Srpska se odjednom preobratila u pravoslavlje ,pretprosle nedelje smo naleteli na 3 autobusa iz Bosne/RS u manastiru JAZAK ,Fruska gora. Od najvecih titovih komunista do vatrenih vernika.
I nasi u Vankuveru izdaju prostorije Etiopljanima koji nemaju svoju crkvu tamo ali su pravoslavci. Ima ih dosta.

Svi hrišćanski praznici trebaju biti istog dana.
Jer Kapitalista mora zatvara 25-og decembra i 7-og januara
Kakve veze ima kapitalizam sa religijom nikada mi neće biti jasno?
Cele godine za Boga ne znaju, krše sve zakone. lažu mažu kradu rodjene radnike...
E a onda Pobednici Tranzicije sednu u prve redove a Gubitnici tamo iza kod izlaznih vrata...

Hrišćani nestaju, mislim sve ih je manje, ateista ima sve više, agnostika, muslimana, i na Zapadu je interesantniji mnogima Budizam itd.. I uz toliko malo zaista vernika smehotresno je koliko se svako drži svog opanka i ne da ni makac da se išta promeni.

Svako ima TONE knjiga i svetih otaca koji podupiru njihove datume i to je borba Oca protiv Oca, tradicije protiv druge tradicije, borba kalendara, ko je ispravniji vredniji pred Bogom, ko je pravi a ne lažni itd.. Jedan običan ptičiji pogled bi sve to okarakterisao kao potpunu zbrku tj Vavilon, ali i dalje se time ništa ne menja, hrišćani uživaju da slave Boga drugim danima od onih drugih, veličajući sebe i svoju tradiciju kao najbolju i jedinu Bogougodnu. Nema tu spasa.

Back