PRAVOPIS

iman2:
Julian_Duranona:
stefkem:
:D Upravo tako..Meni su cak,i rekli da je zabranjeno, ispravljati pravopisne greske, na ovom forumu.. A greske su iz bile iz gradiva za 1.razred osnovne skole..
Nemas pojma, koliko me kostas zivaca...
Ovo je poslednji put, da tvoje ispade pripisujem nesposobnosti da artikulises tok misli. Ubuduce cu takve stvari smatrati bezobrazlukom i ostrije cu reagovati. Ne mozes se doveka izvlaciti na svoju glupost!
Dakle... Tvoj pokusaj da naucis forumase pravopisu, bio je direktan povod, da moderator postavi ovu temu kao lepljivu...
Ja sam ti tom prilikom rekao, da je jedno od pravila, da se ne ispravljaju pravopisne greske ucesnika foruma. Mislio sam, na pravila lepog ponasanja...
Nisam ti rekao, da je zabranjeno ispravljati greske, nego da je to nepristojno.
Ali, da zlo bude vece, ti si se nasla pozvanom, da obavljas taj posao. A koliko si kompetentna, govori i post na ovoj temi...
Da li si svesna, da si u citiranom postu, koji se sastoji iz tri recenice, pogresila u dve?! Samo prvu, koja se sastoji iz dve reci, ispravno si napisala.
Molim te, pokusaj ubuduce, da ne pametujes neutemeljeno.
Molim Vas,ispravite sami svoje pravopisne greske,jer ako ja krenem da to radim,bice to "igre bez granica"!!! Jasno???
Dobre sam volje, a ovo je tema "Pravopis"... Molim Vas, ispravite greske u mom postu, a ja cu ispraviti gresku u Vasoj recenici... Nisam strucnjak za pravopis, pa bih voleo nesto da naucim.
Ovo ozbiljno govorim... nisam sarkastican.

Julian_Duranona:
iman2:
Julian_Duranona:
stefkem:
:D Upravo tako..Meni su cak,i rekli da je zabranjeno, ispravljati pravopisne greske, na ovom forumu.. A greske su iz bile iz gradiva za 1.razred osnovne skole..
Nemas pojma, koliko me kostas zivaca...
Ovo je poslednji put, da tvoje ispade pripisujem nesposobnosti da artikulises tok misli. Ubuduce cu takve stvari smatrati bezobrazlukom i ostrije cu reagovati. Ne mozes se doveka izvlaciti na svoju glupost!
Dakle... Tvoj pokusaj da naucis forumase pravopisu, bio je direktan povod, da moderator postavi ovu temu kao lepljivu...
Ja sam ti tom prilikom rekao, da je jedno od pravila, da se ne ispravljaju pravopisne greske ucesnika foruma. Mislio sam, na pravila lepog ponasanja...
Nisam ti rekao, da je zabranjeno ispravljati greske, nego da je to nepristojno.
Ali, da zlo bude vece, ti si se nasla pozvanom, da obavljas taj posao. A koliko si kompetentna, govori i post na ovoj temi...
Da li si svesna, da si u citiranom postu, koji se sastoji iz tri recenice, pogresila u dve?! Samo prvu, koja se sastoji iz dve reci, ispravno si napisala.
Molim te, pokusaj ubuduce, da ne pametujes neutemeljeno.
Molim Vas,ispravite sami svoje pravopisne greske,jer ako ja krenem da to radim,bice to "igre bez granica"!!! Jasno???
Dobre sam volje, a ovo je tema "Pravopis"... Molim Vas, ispravite greske u mom postu, a ja cu ispraviti gresku u Vasoj recenici... Nisam strucnjak za pravopis, pa bih voleo nesto da naucim.
Ovo ozbiljno govorim... nisam sarkastican.

oboje patite od izlomljene rečenice (sintaksički gledano)tj. viška zareza (interpunkcija).

:!: lično, ne obazirem se previše na pravopis na internetu, ili u SMS-u. Poenta tih medija je brza komunikacija, a ne stil i šta ja znam, pravopis. Važno je da se razumete.

Milojko Vasic:
Blago nama, blago nama ! Opet ste našli povoda da se posvađate. A razmišljao sam (što je naravno bolelo) da li da odmah zaključam temu, pa da stoji samo za čitanje, ili da dopustim da još neko upiše još poneki link o pravopisu ! I, k'o velim sigurno ima još ovakvih sajtova, pa neka se malo proširi.

Kad pričamo o pismenosti, postoji više vrsta forumaša. Neki ne znaju kako da napišu. Neki znaju, ali ih mrzi da koriste Shift za velika slova i mrzi ih da ukucavaju tačku, dvotačku, zarez, navodnike ... Nekima su misli nepovezane pa je takav i post. Ima tu i grešaka pri kucanju.

Ja se lično, što i vama dragi moji preporučujem, potrudim da pre postovanja kliknem na ono "Pregled pre slanja" i da poverim šta sam napisao, tj, nalupetao. Ispravim greške i trudim se da koja ne promakne. 8) I onda sam cool i ne brukam se pred ljudima. Čime se lud ponosi, toga se pametan stidi, zar ne ?

Srpski pravopis i gramatika su prilično komplikovani. Niko ne treba da se stidi što ponešto ne zna, i da to nauči. Čovek se uči dok je živ, a kamoli posetioci Foruma Krstarice.

Pošto ne znam sve u vezi jezika, govornog i pisanog, meni su uvek na dohvat ruke:

- "Rečnik stranih reči i izraza", MIlan Vujaklija
- "Rečnik jezičkih nedomica", Ivan Klajn
I još par nekih priručnika o gramatici i pravopisu. Forumašima toplo preporučujem navedenu literaturu.

Eto tako, dragi moji. I bolje vam je da prekinete svađanja, posebno na ovoj temi, da je ne bih zaključavao.
Ma ti si,bre, Milojko, moj idol...Lepo sam htela da ti osnujem fan-klub, a ti neces...
Super je ovo, svadjamo se oko nemogucih gluposti, sto ne bi oko neceg pametnog.Molim vas nemojte posustajati!

Betty:
iluzionista:
Betty:
E sad, stari vokal JAT (nema ga na tastaturi, ali izgleda kao jedno pijano đ koje gravitira ka ženskom znaku u biologiji, pa ko shvati, mnogo je pametan :D ),

pijano đ? :lol: :lol: :lol:

ma da. Ili, kao što se na geografskoj mapi beleži manastir, znači trokutić sa zaobljenim uglovima (doduše), ali mu TROLA naherena na desno.
kapiraš?
:wink:

Ma znam bre kako izgleda... Samo mi je opis malo... Well, funny. :D

Milojko Vasic:
Odavno sam o ovome razmišljao, ali mislim da ni sada nije kasno. Dakle, pravopis našeg komplikovanog srpskog jezika.

http://pravopis.tripod.com/index.html

Ukoliko znate još neki ovakav link, dodajte.
Meni je taj pravopis recimo jako vazan i kad primetim da neko ne napise pravilno neku rec npr sastavljene dve reci, ne stavi zarez tacku ili veliko slovo odmah nekako pomislim da je u skoli bio nemaran traljav da je u sustini neko neinteligentan...ne znam mozda gresim ni ja bas ne pisem sve perfektno ali pazim dosta na to da bude onako kako su nas ucili ljudi koji to nesumnjivo znaju...ponosna sam sto svoj srpski nigde ne izvrcem i pravim drugacijim kao sto na primer ovde u Austriji gde sam vidim da se Nemacki prica kako kome lakse...totalno su ga izokrenuli a o pisanju i citanju da ne govorim...jedino se na tv prica cist nemacki...nasi ljudi na zalost vecma ne znaju ovde ni pravopis srpskog a kamoli nemackog...prica se i nogama i rukama a retko ko zna nesto da napise...cast izuzecima naravno...ja sam za to da se deci mora jos na pocetku pravilno reci i pokazati sta je srpski pravopis i da ce to posle celog zivota znati...kasnije je to sve teze...

ariela:
Milojko Vasic:
Odavno sam o ovome razmišljao, ali mislim da ni sada nije kasno. Dakle, pravopis našeg komplikovanog srpskog jezika.

http://pravopis.tripod.com/index.html

Ukoliko znate još neki ovakav link, dodajte.
Meni je taj pravopis recimo jako vazan i kad primetim da neko ne napise pravilno neku rec npr sastavljene dve reci, ne stavi zarez tacku ili veliko slovo odmah nekako pomislim da je u skoli bio nemaran traljav da je u sustini neko neinteligentan...ne znam mozda gresim ni ja bas ne pisem sve perfektno ali pazim dosta na to da bude onako kako su nas ucili ljudi koji to nesumnjivo znaju...ponosna sam sto svoj srpski nigde ne izvrcem i pravim drugacijim kao sto na primer ovde u Austriji gde sam vidim da se Nemacki prica kako kome lakse...totalno su ga izokrenuli a o pisanju i citanju da ne govorim...jedino se na tv prica cist nemacki...nasi ljudi na zalost vecma ne znaju ovde ni pravopis srpskog a kamoli nemackog...prica se i nogama i rukama a retko ko zna nesto da napise...cast izuzecima naravno...ja sam za to da se deci mora jos na pocetku pravilno reci i pokazati sta je srpski pravopis i da ce to posle celog zivota znati...kasnije je to sve teze...
:D :D :D Eto npr. posto brzo kuckam primetice mnogi moje greske u pravopisu...ali vazno je da znam da sam ih napravila...mnogi pojma nemaju.

ariela:
... i kad primetim da neko ne napise pravilno neku rec npr sastavljene dve reci, ne stavi zarez tacku ili veliko slovo odmah nekako pomislim da je u skoli bio nemaran traljav da je u sustini neko neinteligentan...

Nije isto kad neko negde pogreši i kad neko svesno izostavi svu interpukciju, mala-velika slova. Kad nešto radim, uvek se potrudim da to šta radim bude dobro, ispravno, potpuno, kvalitetno. Tako i sa pisanjem. Pisanje mnogo otkriva, između ostalog, vidi se ko je lenj, aljkav, ko je rastrzan, ko je glup. I obratno.

A i kad baš nikad ne praviš grešku, može da znači da si vrlo rigidno struktuirana ličnost....
S druge strane, ako je česta greška, može da govori o neznanju, nemaru, površnosti, ali i o npr. brzini, temperamentu...

Milojko Vasic:
Betty:
A i kad baš nikad ne praviš grešku, može da znači da si vrlo rigidno struktuirana ličnost....
S druge strane, ako je česta greška, može da govori o neznanju, nemaru, površnosti, ali i o npr. brzini, temperamentu...
Sasvim se slažem.
Eto a sad se setih i jedne meni veoma drage osobe koju smatram izuzetno inteligentnom kako mi pise sms poruke....nikakve veze nema sa pravopisom...kad sam mu saleci se to rekla nije se naljutio naprotiv kaze da je jednostavno bio lenj da je jedva prosao osnovnu i srednju skolu i da je tek kasnije otkrio u sebi neke talente i sad je eto npr jako uspesan ovde u inostranstvu u oblasti marketinga....a recenica mu lici npr ovako: "Ondak sam bijo tamo i neznam koliko sam ostao bla bla..." :D

Milojko Vasic:
Nije isto kad neko negde pogreši i kad neko svesno izostavi svu interpukciju, mala-velika slova. Kad nešto radim, uvek se potrudim da to šta radim bude dobro, ispravno, potpuno, kvalitetno. Tako i sa pisanjem. Pisanje mnogo otkriva, između ostalog, vidi se ko je lenj, aljkav, ko je rastrzan, ko je glup. I obratno.

Uh! Pa ja sam onda ambivalentna licnost! Multiple personality disorder. ;)
Na forumu se uglavnom trudim, sem ako nemam vremena, a kada chatujem putem ICQ-a nimalo.Uvek koristim mala slova, pravim greske u kucanju, valjda mi je u tom slucanju bitnija brzina komunikacije.

ariela:
Milojko Vasic:
Betty:
Sasvim se slažem.
Eto a sad se setih i jedne meni veoma drage osobe koju smatram izuzetno inteligentnom kako mi pise sms poruke....nikakve veze nema sa pravopisom...kad sam mu saleci se to rekla nije se naljutio naprotiv kaze da je jednostavno bio lenj da je jedva prosao osnovnu i srednju skolu i da je tek kasnije otkrio u sebi neke talente i sad je eto npr jako uspesan ovde u inostranstvu u oblasti marketinga....a recenica mu lici npr ovako: "Ondak sam bijo tamo i neznam koliko sam ostao bla bla..." :D

Slazem se, da bi bio uspesan nije ti neophodna diploma, ali pravopisne greske su, po meni, nedopustive bez obzira na stepen strucne spreme ili uspesnost u zivotu

Milojko Vasic:
ariela:
... i kad primetim da neko ne napise pravilno neku rec npr sastavljene dve reci, ne stavi zarez tacku ili veliko slovo odmah nekako pomislim da je u skoli bio nemaran traljav da je u sustini neko neinteligentan...

:roll: :lol: :P

Back