Право време

Као родитељи, шта мислите када је право време да:

1. ваше дете преспава негде (код баке и деде, пример) без вас?
2. отпутује негде без вас?
3. иде са школом (вртићем) на зимовање, летовање или на рекреативну?
4. се заљуби?
5. време да преспава сам код куће?
6. има момка (девојку)?
7. почне да излази?
8. путује сам са својим друштвом на летовање?
9. се први пут напије?
10. почне са сексом?

Не морате на сва, можете одговарати и само на поједина питања.

Причала сам скоро на ту тему са својим најбољим другом (ћерке су нам вршњакиње) па око неких ствари нисмо могли да се усагласимо. Зато ме интересује још различитих мишљења....

Ja ću da pišem kako sam ja prolazila i kada sve te faze :)

1. Spavala sm kod bake i dede još dok nisam bila svjesna svog postojanja, kada sam imala 9 mjeseci bila sam sa njima na moru 2 mjeseca bez roditelja.

2. Često sam putovala sa bakom i dedom na more ili na vikendicu gdje sam ostajala cijelo ljeto, moji su dolazili samo vikendom, a prvi put sa 7 godina sa školom na zimovanje.

3. Kao što rekoh sa 7 godina, nisam išla u obdanište pa ranije nisam ni imala priliku

4. Da preskočim simpatije u prvom osnovne, tako da prvo zaljubljivanje, muvanje i prvi poljubac se desio sa 14 godina

5. Ne sjećam se vjerovatno sa 13-14 god.

6. Prvog momka poslije onog poljupca na moru sam imala sa 15 god.

7. Već u 8 razredu sam mogla da šetam sa drugaricama do 22h, od prvog srednje sam počela da izlazim u kafiće i izlaz mi je bio ograničen do 23h i to je potrajalo do 3 srednje kada su mi produžili do 12 a u 4 srednje do 1h. Kada sam završila srednju školu i otišla na fakultet tada su i prestale sve zabrane

8. Ljetovanje sa društvom u 18 godini

9. Negdje sa 15-16, drugarica i ja smo bile same kod mene i odlučile da se napijemo da vidimo kakav je osjećaj

10. Ja sa 16 ali bilo je prerano, možda je ipak bolje pomjeriti na 17-18... godina

11. Ofarbala sam se u prvom srednje u plavo i dan danas sam plava

Slazem se sa tobom :bye:
Za mene su govorili da sam stroga .
Ali imala sam svoje principe i nisam od njih odstupala:whistling:
Izuzev sto su mogle da izlaze samo vikendom i kad je raspust.
Ostali su bili radni dani:zper:
Danas se ponosim sa mojim devojkama:heart:
Zavrsile su fakultet(mladja 2)
Starija je udata,radi i ima ceru a planiraju i drugo ako Bog da:cao:

4. се заљуби?
6. има момка (девојку)?
7. почне да излази?
9. се први пут напије?
10. почне са сексом?

Причала сам скоро на ту тему са својим најбољим другом (ћерке су нам вршњакиње) па око неких ствари нисмо могли да се усагласимо. Зато ме интересује још различитих мишљења....

1. Moja devojcica cesto prespava kod bake i dede, pocela je otprilike sa 3 - 4 mes.
2. Sa bakom i dekom je putovala kad je imala 2 god.
3. Bila je jednom (3,5 god) na 2 dana ali je meni to ipak rano... :think:
4. U osnovnoj ( ali nista ozbiljno) :D
5. Kad osetim da je spremna i da se nece plasiti (otprilike 12-13 god)...
6. Teeeesko pitanje... :D U srednjoj :cool:
7. Recimo od 15-te godine...
8. Uhh, zavisi kakva ce biti i koliko cu imati poverenja u nju... Recimo 17-18... :think:
9. 17-18.
10. Nikad!! :mrgreen: Kad ona misli da je spremna (ako mene pita - sa 18 ili 19) :)
11. Farbanje kose - opet ako mene pita tek sa 20, ali moze i ranije... :aha:

Jesam staromodna? :think:

Meni se sve čini da ću jednom biti strog roditelj. :rumenko:

Moja mlađa sestra sada ima godina koliko sam ja imala kad sam stupila u seksualne odnose, i kad mi to padne na pamet deluje mi kao nešto skandalozno, ona sad TO da radi?! :eek: :lol:

mada, ko zna... dugo će još vremena proći pre no što moje dete uđe u pubertet :confused:

4. се заљуби?
6. има момка (девојку)?
7. почне да излази?
9. се први пут напије?
10. почне са сексом?

da odgovorim kao neroditelj

1 - bilo kad, realno i beba od 10 dana zašto ne bi mogla da premoći bez roditelja, 2 - ono tipa predškolsko ili prvi razred ako je nešto organizovano, 3 - kao i ovo pod 2, 4 - pa kad se zaljubi takve stavri se nesvesno dešavaju i sa 2, 3 godine možda čak i ranije, 5 - zavisi od deteta, tipa drugi, treći razred, 6 - i to je široko polje, ono kao officialu tipa četvrti, peti razred..., 7 - tipa diskoteke isl. sedmi, osmi razred, svaki uzrast ima svoj pojam izlaka, 8 - zavisi od deteta, prva godina okvirno, 9 - sedmi, osmi razred, 10 - individualno, al donja granica kao pod 9

Čitam šta ste pisali.......ja sam matora :rotf: deca su mi odrasla. Nisam sigurna da je to sad isto.........mislim na vreme kada su oni odrastali (kada su imali 12-15 godina) i sadašnje. Sada je mnogo teže.
Ćera se ne farba ni sada (25 god.) ne zato što ne sme već zato što ne želi.....ima lepu boju, zadovoljna je....mada kada je bila u pubertetu tražila je......pričale smo više puta na tu temu ali se nikada nije rešila na taj korak jer očigledno nije to jako ni želela.
Prve seksualne odnose je imala sa 18 godina sa momkom sa kojim je bila u malo dužoj vezi. Za sina nisam sigurna.....morala bih da pitam muža :rotf:
Stvar je u tome da mi dozvoljavamo da ona dovede momka kući a on devojku. Ponekad se desi da neko od njih prespava kod nas. Naravno da skitaju i izlaze, naravno da se ponašaju kao i svi mladi.....ali oboje dece jednostavno vole da momak ili devojka dodju, da sede, pričaju, dodju i ostali prijatelji.....bude mala sedeljka. Sin ume i da spremi kompletnu večeru ....o ćeri da ne pričam. Imaju ceo sprat za sebe, kompjutere, muziku, TV......bolje nego da se vuku kojekuda. Suprug i ja smo u prizemlju dok nam se ne prispava.......e, onda se rotiramo.....oni silaze dole a mi idemo na sprat jer nam je tamo spavaća soba. I njih dvoje odlaze kod momka ili devojke......leti je non stop neko tu....uživaju napolju u dvorištu, druže se, igraju sa psima. Naučeni su tako.
Nikada nisu probali drogu, došli su pripiti....nije da nisu, ali se to na prste jedne ruke može izbrojati za oboje.
Oboje voze, svak svoja kola. Sin vozi i motor i kombajn, traktor.....rodjen za volan....želja mu je da vozi i avion.........Bogu hvala strašno je skupo te ne verujem da će tu želju ostvariti.
Vezano za motore........ako dete ima veliku želju ne možete ga sprečiti. Možete pričati, objašnjavati......ali da sprečite da sedne na tudji motor i povredi se.......e, to ne možete uraditi. U tom slučaju, bolje je da ima svoj motor, da ga natenane proučava, isprobava, upoznaje nego da potpuno nepripremljen sedne na tudji. I strašno sam protiv skutera. Sin je dobio motor za koji je trebalo da polaže tek sa 21 godinom i predjenih 60.000 km kolima.....ne računam kombajn koji je vozio potpuno samostalno od 16.godine u sezoni žetve. Tek kada je postao pravi vozač kupljen mu je motor i to od 125 kubika....ništa prejako......svi dugogodišnji motoristi su rekli da je taj motor prava stvar za početnika. Vrlo brzo se priključio jednom malom društvu motorista.....putuju Srbijom birajući staze i bogaze, izbegavajući auto puteve........voze kroz sela, kuvaju sami sebi, ima i devojaka, ako nekome treba iscepati drva svi se skupe i odu kod njega u vikendicu......posao uradjen ali uz druženje....isto je i kada neko na primer lije ploču za vikendicu ili kuću. Imaju svoj forum, prelepe reportaže prave o svojim putovanjima. On je jedan od najmladjih. Svi vode računa jedni o drugima.
Moramo verovati svojoj deci......ali ne na slepo, već kada dokažu da su ozbiljni.
Uzgred, ja ne volim motore, ni kola......ništa što ima volan.....može se reći da imam i strah. Nemam čak ni položen vozački ispit......ali ladno sedam sa mojom decom da se vozim ili u kola ili na motor jer im verujem.
Opet sam razvezla :dash:

4. се заљуби?
6. има момка (девојку)?
7. почне да излази?
9. се први пут напије?
10. почне са сексом?

Imam tri cerke i moje misljenje je ovakvo...

1. nakon druge godine
2. sa kolektivom moze sa 4 godine,a sa drustvom nakon osmog razreda
3. ...napisala u prethodnom odgovoru...
4. nikad rano i nikad kasno...sta ja znam...oko 15. godine
5. sa 14 godina
6. sa 15 godina
7. sa 15 godina
8. ...napisala u odogovoru pod br. dva...
9. u srednjoj
10.u srednjoj

...ovi odgovori su relativni...to je samo moje misljenje ali sa njim ja ne mogu uticati ni na jednu od njih tri...niti zelim.

Poslednja izmena:
ljiljo, omanula si temu.:) temu o svom savrsenom zivotu si vec otvorila.

:cmok2:
drago mi je što misliš da je savršen.......jer ja ne mislim, ali je lepo to čuti tj. pročitati.....samo zato što ne pišem o problemu nego o lepom u porodici......ali nije bitno jer ovde ima mnogo ljudi zaduženih za probleme.
Nisam omanula temu......ima tu svega o čemu ste pisali....prvog sexa, farbanja, motora i poverenja :)

Poslednja izmena:
4. се заљуби?
6. има момка (девојку)?
7. почне да излази?
9. се први пут напије?
10. почне са сексом?
.
koliko sam upoznat sa decom:
1.Zavisi od toga koliko se prijatno oseća sa tim ljudima i u toj kući i koliko su tamo ispunjene njegove potrebe
2.Recimo drugi razred
3.Recimo drugi razred
4.Devojčice krajem šestog razreda, dečaci krajem sedmog
5.To zavisi od zrelosti i/ili ozbiljnosti pojedinog deteta... Koliko ume samo da radi po kući... Koliko ima tendenciju da pozove društvo i da se napiju... Da li je završilo sa adolescencijom... Ali pre polugodišta osmog razreda nikako. Čisto da ga ne zatekneš kako musavo sedi na pragu zgarišta ili ruševine.
6.Mislim da pre šesnaeste nisu zreli za pravi odnos momak-devojka, pre toga je to zaljubljenost koja se otela kontroli
7.Pa počinju da izlaze u sedmom razredu, ali mislim da noćne izlaske u objekte (kafane itd) ne treba da imaju pre 18 (jer noćni izlasci su ipak seks i alkohol). Druga stvar je recimo sedenje po danu u kafiću sa drugaricama i pijenje kokakole. To može i drugo polugodište osmog razreda (treba i da žele tako da izlaze, mislim da mlađi tinejdžeri vise u nekoj vrsti limba jer se motaju okolo zato što im je dosadno i da budu sa društvom, a ne što ih sama aktivnost interesuje)
8.Sa 18 jer ipak neka odrasla osoba mora da garantuje za njihovu bezbednost
(čitao sam da u Americi ako ide grupa tinejdžera i napravi glupost (npr. voze se kolima pijani i viču) i jedan je napunio 18 godina pre par dana, on po zakonu biva osuđen jer se nije brinuo o maloletnicima sa kojima je bio u kolima, ali ako niko nema 18 godina svi se procesuiraju kao maloletnici)
9.Ja nisam nikad. Ne znam.
10.Sad se nešto priča o povećanju zakonske granice na 16 godina. Iskreno rečeno mlađi od toga nema šta da traže u seksu. S druge strane ne vidim kako devojka od 16 godina može da se suzdržava ako već ima dečka.

Back