Pravljenje web servera

M.M.L.

Primećen član
Poruka
783
Imam hosting i domen koji isticu za par meseci. Planirao sam da se prebacim na cloud na kome imam linux po zelji. Posto kod kuce imam Ubuntu a na poslu Debian, bice neki od ta dva.

Elem, hteo bih na cloudu da napravim web server za 2-3 sajta i takodje mejl servise za svaki sajt odvojeno i da to podelim drugarima koji bi ucestvovali u placanju celog clouda.
Buduci da se cPanel placa, koju free alternativu da nabacim na server i da li onda tu mogu da kreiram user-e i tako pravim hosting za ostale?
Kad sam registrovao domen trazili su mi podatke o DNS-u pa kapiram da i to moram nekako da podesim, kako?
Apache, php, phpmyadmin, mysql... to nije problem, to je instalirano i to radi.

Znaci, imam cloud na kome hocu funkcionalnosti hosting provajdera, moze li se to izvesti? Znam da je jednostavnije platiti nekome za sve to ali to nije poenta.

Hvala unapred

e pa ti hoces da oni tebi placaju a ne znas osnovne stvari, ali ajde nema veze.
instaliras debian kad zakupis server, vps ili dedicated ili cloud, sta hoces,
onda instaliras iRedMail koji ti automatski instalira gomilu stvari ali svakako ti instalira email server, koji mozes da povezes sa domenom koji hoces. imas tamo napisano koji su iredmail requirements/zahtevi, moras da podesis hostname i moras takodje i u DNS da ubacis mx a kasnije i ostale zavrzlame oko email servera (http://www.iredmail.org/docs/setup.dns.html).

kasnije u administratorskom delu iRedMail ubacis jos jedan domen, ali to nisam probao pa moras malo da eksperimentises. tamo mozes i da dodajes korisnike i koliko megabajta/gigabajta email ce da imaju.

sajtove ubacis u /var/www/html ili kako ti to vec napravis, mozes instalirati i phpmyadmin, da administriras bazu podataka, ak se dobro secam, iRedMail instalacija automatski instalira apache i mysql, ali sve to mozes i naknadno ako nije automatski. sve sto ti treba za web server je: apache, mysql, php5. ostalo kao phpmyadmin su dodaci da ti omoguce lakse administriranje.

eto, i da znas, da prvo instaliras debian pa iRedMail, tek onda sve ostalo jer automatska instalacija email servera zahteva cist debian.

zakupi server i nauci, posto hoces sam, neces da placas ali hoces da iznajmljujes drugima da placaju :) e, kad nesto ne funkcionise, moraces da pitas 100 puta na raznim mestima, a ponekad cekas dva dana da dobijes odgovor a tvoji kupci nece da cekaju 2 dana da resis problem :)

moj ti je savet da prvo radis sve to za sebe, da imas svoje sajtove i email server za sebe, da vidis koje ces sve greske i probleme morati da resavas, pa tek onda da krenes da nudis usluge drugima.

ako budes imao i posebnu IP adresu za svaki sajt, i to ces morati da ubacujes u debian...

Back