Pravljenje sajtova

raven95

Zainteresovan član
Poruka
115
Znam da postoji 999999 ovakvih pitanja tako da ako postoji neka tema slicna ovoj i ako admin prebacuje ovaj post tamo neka mi posalje link te teme na PM da je ne bi posle trazio :) Ako neko zna neke odgovori:
Poceo sam da ucim HTML.Sta je sledece sto bi trebalo da naucim posle toga?Da li mogu da pravim obicne web - sajtove samo sa znanjem HTML-a?I kako kada napravim HTML dokument da ga izbacim na internet sajt(treba li neki program)?? Molim vas odgovorite na ova pitanja...

Pokušao sam da naučim HTML ali sam brzo odustao jer sam shvatio da prosto ne želim da gubim vreme na učenje jezika od kojeg mogu samo sajtove da pravim a istovremeno ne želim da se bavim (profesionalnim) pravljenjem sajtova - dakle brzo sam ga odbacio. Jednostavan je, to je činjenica ali nije bio za mene.... Srećno svakako nego što se tiče ovog drugog - (ne veruj mi nikada nisam došao do toga da postavim sajt na net, nakon pokušaja html prešao sam na programe koji korišćenjem šablona prave sajtove ali sam (očekivano) i od njih odustao) mislim da je potrebno da prvo nadješ neki host sajt (npr ripway), napraviš nalog i onda samo na nalog postaviš fajl od stranice koju si napravio (dakle jedan fajl - stanicu i folder uz nju sa istim imenom u kojem su smešteni svi fajlovi stranice) zatim kada postaviš te fajlove link na kojem se nalazi fajl od stranice (npr index) je zapravo adresa tvog sajta što lako možeš proveriti sa desni klik pa open in new tab... Onda možeš izabrati neki sajt za skraćivanje domena (opet napraviš nalog, izabereš tvoju stranicu (npr www.ripwayindex1224654577...) a taj sajt za skraćivanje domena će da "promeni" tj skrati tvoj sajt na ime koje izabereš (uz obavezan dodatak stranice koja ti skraćuje domen npr www.index.TK)... Tako da svako ko klikne na npr www.index.tk zapravo bude preusmeren na npr www.ripwayindex1224654577...

Možda/verovatno si ovo sve znao ali eto da ne ispadne da nisam hteo da kažem... Svakako srećno u pravljenju sajtova...

Slusaj, ako hoces da dizajniras sajtove, moras puno da ucis, da budes uporan i da vezbas.
Kao web dizajner trebas da znas sledece stvari:

- Photoshop (opet napominjem ti si dizajner i moraces da znas da dizajniras kvalitetan sajt a za to se koristi Photoshop, Fireworks, ili GIMP, mada 99% ljudi koriste Photoshop).
- Illustrator (ovo nije toliko hitno, ali lakse mozes preko illustatora da napravis kvaliletnu grafiku za sajt, tako da sigurno ti nece smetati da poznajes rad u Illustatoru)

Pored dizajna ima tu i dosta kodiranja (a to ce ti zadavati najvise muke), a sto se toga tice trebas da znas sledece stvari:
- HTML - (imas na w3schools sve sto ti treba)
- CSS (isto imas odlicne tutorijale na w3schools)
- JavaScript (jQuery) - moj savet je da pocnes da ucis ovo tek kada dobro savladas HTML i CSS.

Za pocetak to je vise nego dovoljno ako sve ovo savladas a da bi drzao sve ovo u malom prstu, pa trebace ti jedno 2-3 godine i dosta vezbe i nerviranja, ali nemoj da odustajes :)

Sto se programa tice, pored pomenutog Photoshopa trebace ti i neki program za kodiranje, ja ti preporucujem Dreamweaver jer je najbolji za pocetnike jer mozes da vidis kod a i pomaze ti dosta kada pises kod.
Koristio sam ga dugo vremena i odlican je.

Sto se postavljanja sajta na net tice, treba ti host i domen.
Host se iznajmljuje na odredjeni vremenski period, imas gomilu firmi koje to rade i po Srbiji a cene su uglavnom ok, zavisi sta ti treba.
Imas i free hostove, ali imaju reklame i gluposti, mada i neki free host nije los ako zelis da se vezbas i ne radis neke ozbiljnije sajtove, ali za ozbiljinje sajtove obavezno placeni host.

Domeni se takodje iznajmljuju, mislim na one prave domene koji se zavrsavaju sa .net ili .com, ali za to ti treba VISA kartica, mozda moze i preko domacih firmi nesto da se sredi, preko tekuceg racuna, nisam siguran jer nikada nisam tako kupovao, ali najverovatnije moze.
Imas i neke besplatne domene tipa .tk .cz ili sta znam, i to nije lose dok se vezbas, ali ako krenes da radis ozbiljno obavezno pocni da kupujes domene.

Pored toga savetovao bi te da ne odustajes i da vezbas svakog dana i ne samo HTML i CSS jer to je samo 50% posla, vec i Photoshop, jer kao sto rekoh ti si web dizajner, tvoje je da dizajniras na prvom mestu a onda kodiranje.
Kodiranje ce ti zadavati mnogo muke, i imas da psujes i da se nerviras dok ne provalis zasto nesto radi ili ne radi, i na to ces izgubiti najvise vremena, ali budi uporan i vezbaj.

Kad naucis HTML i CSS perfektno, predji na JavaScript pa na jQuery, a kada to zavrsis mozes da ucis AJAX ili PHP i mySQL a posle toga Flash ili sta znam.
Nazalost uvek ima novih tehnologija i sto vise stvari znas vise vredis.
Takodje, moj savet ti je da ucis polako, mlad si, ne moras (i ne mozes) da za mesec dana naucis (tj. procitas sve sa w3schools) i da postanes dizajner.
To je kao da si par puta sutnuo loptu na livadi i da mislis da mozes da zaigras za Real Madrid odmah sutradan, znaci nista bez vezbe, i to mnogo vezbe.
Nigde ne zuris, samo polako i vezbaj sto vise mozes, i nemoj slucajno da srljas i da ucis jezike jedan za drugim jer ces ih na kraju pomesati i bice ti teze za snalazenje.
Takodje nemoj da ucis samo sa w3schools, oni mozda jesu ok za pocetak, ali su suvoparni i konfuzni, imas milion drugih sajtova, kanala na YouTube, blogova o dizajnu as kojih mozes da procitas i naucis nesto novo.

Uh oduzio sam se malo, ali se nadam da sam bio od pomoci. Znaci samo uci, vredno, ne srljaj, polako imas vremena, sta ne razumes preskoci ili pitaj nekog i najvaznije - vezbaj!

Poslednja izmena:
Znam da postoji 999999 ovakvih pitanja tako da ako postoji neka tema slicna ovoj i ako admin prebacuje ovaj post tamo neka mi posalje link te teme na PM da je ne bi posle trazio :) Ako neko zna neke odgovori:
Poceo sam da ucim HTML.Sta je sledece sto bi trebalo da naucim posle toga?Da li mogu da pravim obicne web - sajtove samo sa znanjem HTML-a?I kako kada napravim HTML dokument da ga izbacim na internet sajt(treba li neki program)?? Molim vas odgovorite na ova pitanja...

Са самим html-ом не можеш ништа посебно да урадиш... то је сама основа, следеће што ти треба је css, да би ти сајт изгледао "лепо". После тога javascript да би ти сајт био интерактиван итд.

http://www.w3schools.com

Ту имаш све што ти треба.

Никакав програм ти не треба. Да би вежбао региструј се на рецимо www.phpnet.us
Направиш страну и поставиш је у свој фолдер на сајту. Почетну страну сачуваш као index.html, тако да, рецимо да ти је адреса сајта http://raven95.phpnet.us , ако одеш на тај сајт, он ће аутоматски учитати index.html

То ти је отприлике укратко објашњење како функционише

Ja mislim da posle html trebas da naucis barem osnove Seo... Jel sta ti vredi sajt koga nema na Google?

Takodje naucis osnovnu obradu slika da ne bi kacio slike po par mb na sajt...

Nebi bilo lose i da pogledas kako sajt izgleda iz opere, firefox, ie...

Obavezno da sajt ima orginalni sadrzaj nikako neki koji je vec na netu (jako lose za nesto na Google)

Kod kupovine hostinga uvek vodi racuna da to bude veca firma ozbiljnija jel tu isto moze da bude dosta problema...

Bilo bi dobro i da se domen lako pameti i da ima veze sa sadrzajem...

Takodje bi bilo dobro da stranica nije teza od 500-700kb (jedna stranica ne ceo sajt)...

Back