Slusaj, ako hoces da dizajniras sajtove, moras puno da ucis, da budes uporan i da vezbas.
Kao web
dizajner trebas da znas sledece stvari:
- Photoshop (opet napominjem ti si
dizajner i moraces da znas da dizajniras kvalitetan sajt a za to se koristi Photoshop, Fireworks, ili GIMP, mada 99% ljudi koriste Photoshop).
- Illustrator (ovo nije toliko hitno, ali lakse mozes preko illustatora da napravis kvaliletnu grafiku za sajt, tako da sigurno ti nece smetati da poznajes rad u Illustatoru)
Pored dizajna ima tu i dosta kodiranja (a to ce ti zadavati najvise muke), a sto se toga tice trebas da znas sledece stvari:
- HTML - (imas na w3schools sve sto ti treba)
- CSS (isto imas odlicne tutorijale na w3schools)
- JavaScript (jQuery) - moj savet je da pocnes da ucis ovo tek kada dobro savladas HTML i CSS.
Za pocetak to je vise nego dovoljno ako sve ovo savladas a da bi drzao sve ovo u malom prstu, pa trebace ti jedno 2-3 godine i dosta vezbe i nerviranja, ali nemoj da odustajes
Sto se programa tice, pored pomenutog Photoshopa trebace ti i neki program za kodiranje, ja ti preporucujem Dreamweaver jer je najbolji za pocetnike jer mozes da vidis kod a i pomaze ti dosta kada pises kod.
Koristio sam ga dugo vremena i odlican je.
Sto se postavljanja sajta na net tice, treba ti host i domen.
Host se iznajmljuje na odredjeni vremenski period, imas gomilu firmi koje to rade i po Srbiji a cene su uglavnom ok, zavisi sta ti treba.
Imas i free hostove, ali imaju reklame i gluposti, mada i neki free host nije los ako zelis da se vezbas i ne radis neke ozbiljnije sajtove, ali za ozbiljinje sajtove obavezno placeni host.
Domeni se takodje iznajmljuju, mislim na one prave domene koji se zavrsavaju sa .net ili .com, ali za to ti treba VISA kartica, mozda moze i preko domacih firmi nesto da se sredi, preko tekuceg racuna, nisam siguran jer nikada nisam tako kupovao, ali najverovatnije moze.
Imas i neke besplatne domene tipa .tk .cz ili sta znam, i to nije lose dok se vezbas, ali ako krenes da radis ozbiljno obavezno pocni da kupujes domene.
Pored toga savetovao bi te da ne odustajes i da vezbas svakog dana i ne samo HTML i CSS jer to je samo 50% posla, vec i Photoshop, jer kao sto rekoh ti si web
dizajner, tvoje je da dizajniras na prvom mestu a onda kodiranje.
Kodiranje ce ti zadavati mnogo muke, i imas da psujes i da se nerviras dok ne provalis zasto nesto radi ili ne radi, i na to ces izgubiti najvise vremena, ali budi uporan i vezbaj.
Kad naucis HTML i CSS perfektno, predji na JavaScript pa na jQuery, a kada to zavrsis mozes da ucis AJAX ili PHP i mySQL a posle toga Flash ili sta znam.
Nazalost uvek ima novih tehnologija i sto vise stvari znas vise vredis.
Takodje, moj savet ti je da ucis polako, mlad si, ne moras (i ne mozes) da za mesec dana naucis (tj. procitas sve sa w3schools) i da postanes dizajner.
To je kao da si par puta sutnuo loptu na livadi i da mislis da mozes da zaigras za Real Madrid odmah sutradan, znaci nista bez vezbe, i to mnogo vezbe.
Nigde ne zuris, samo polako i vezbaj sto vise mozes, i nemoj slucajno da srljas i da ucis jezike jedan za drugim jer ces ih na kraju pomesati i bice ti teze za snalazenje.
Takodje nemoj da ucis samo sa w3schools, oni mozda jesu ok za pocetak, ali su suvoparni i konfuzni, imas milion drugih sajtova, kanala na YouTube, blogova o dizajnu as kojih mozes da procitas i naucis nesto novo.
Uh oduzio sam se malo, ali se nadam da sam bio od pomoci. Znaci samo uci, vredno, ne srljaj, polako imas vremena, sta ne razumes preskoci ili pitaj nekog i najvaznije - vezbaj!