правилно закорењивање резница

Владан

Buduća legenda
Poruka
37.700
Отварам тему да једни друге посаветујемо како исправно закоренити разне врсте резница (пелцера). Можете нам ваша искуства предочити уз речи и фотографије, дати који савет.. користите ли обавезно хормоне за закорењивање и сл..
Интересантан линк: http://free-st.t-com.hr/hibiskusnina/zakorjenjivanje_reznica.htm

Ове године сам по други покушао да закореним лаванду али без успеха. :confused:

"Hormon" mozete napraviti i sami.

1. med: 1/2 kasicice meda otopiti u 1/2 l tople vode i u to namakati reznice 4-6 sati a lukovice 10-12 sati (donji deo reznice, cca 3-4 cm). Pre sadnje oprati lukovice i reznice
2. aloe vera sok: u 200 ml tople vode otopiti 1 kasicicu soka od aloe. Tecnost staviti u bocu, zacepiti i drzati na mračnom mestu 7 dana. Nakon toga sve pomesati sa 5 l vruce vode. Reznice drzati u ovom stimulatoru 6 sati a lukovice 12 sati. Pre sadnje nije potrebno ispirati.
3. grancice vrbe: uzeti saku vrsnih grancica vrbe, naseckati i preliti sa 250 ml vode te pustiti da odstoji preko noći,pa procediti. U tu tecnost umociti donji deo reznice i ostaviti preko noci, pa posaditi na uobicajeni način. Vodu ne bacati, nego time zalivati druge biljke :-). Vrba je prirodni izvor auksina, hormona koji pomaže zakorjenjivanju.
4. aspirin: ima istu funkciju kao i vrba (nekada se pravio od kore vrbe); usitniti nekoliko aspirina u čaši vode i držati reznice preko noći ili direktno reznicu umociti u prah od aspirina.

Poslednja izmena:
Препоручујем да набавите корисну књигу. Имате и пдф верзију.

abeceda-vegetativnog-razmnozavanja-slika-11318291.jpg

Da li je neko probao rododendron? Ovi Nemci imaju po parkovima rododendrone da mi svaki puta oci ostanu na njima.Mislila sam bas proci pored nekih i jednostavno otkinuti neke grancice( ili reznuti)..juce videh zuti i ljubicasti i crveni..a idem za Englesku u petak..A u Engleskoj su rododendroni skupi. a i onako volim ja izazove..
.

a sta ako me uhapse?za unistavanje javne imovine?????

Poslednja izmena:
Da li je neko probao rododendron? Ovi Nemci imaju po parkovima rododendrone da mi svaki puta oci ostanu na njima.Mislila sam bas proci pored nekih i jednostavno otkinuti neke grancice( ili reznuti)..juce videh zuti i ljubicasti i crveni..a idem za Englesku u petak..A u Engleskoj su rododendroni skupi. a i onako volim ja izazove..
.

Kaži koje cigare pušiš da kad te posetim u buvaru da ti donesem.Zabranjeno je nositi cveće i ostala drva za Englesku.

.

Lepo kupis u Bauhausu i resen problem.Ja sam od njih odustala,imala sam tri u zivotu mi je jedan star nekih 9-10godina i nikad cvetao nije i pored prihrane za rododendrone,ali dzaba kad mi je zemlja bazna,a oni vole kiselo.Ni magnoliju vise ne pokusavam,nece u baznu zemlju,a kiselost ne mogu trajno promeniti.

Back