Pravilna ishrana

pivosok

Buduća legenda
Poruka
26.396
Kako je moja tema o vegetarijanstvu zavrsila u alternativnu medicinu (kao da je ishrana bez mesa , alternativna medicina, a ne nacin ishrane ) odlucio sam da otvorim temu o pravilnoj ishrani i nadam se da i pravilna ishrana ne spada isto u alternativnu medicinu , mada me i to ne bi zacudilo .
Kako se pravilno hraniti s obzirom , da je kvaltitena hrana dosta skupa .

Kako je moja tema o vegetarijanstvu zavrsila u alternativnu medicinu (kao da je ishrana bez mesa , alternativna medicina, a ne nacin ishrane ) odlucio sam da otvorim temu o pravilnoj ishrani i nadam se da i pravilna ishrana ne spada isto u alternativnu medicinu , mada me i to ne bi zacudilo .
Зависи где живиш.

Ne zavisi od toga vec od zelje da se informises i nadjes gde je jeftinije..riba je dzabe u odnosu na meso tako da nije tacno..povrce isto..pravilna ishrana je jesti malo a cesce i polako zvakati..da ne pisem sta treba jesti i koliko tecnosti unositi

Dakle, sta jesti:
• pilece belo,riba
• curece belo
• konjetina – definitivno najzdravije meso na svijetu, puno proteina, a nista masti nema
• riba (prvenstveno oslic, namanje je masan)
• tunjevina (ima je kupiti u sopstvenom soku, a ako se ne moze naci, moze ona i u ulju, ali onda u tom slucaju, iscediti ulje, i pojesti samo tunjevinu)
• pirinac
• krompir
• povrce – moze sve sto inace volis da jedes
• ovsene (zobene) pahuljice, ne musli sa svim onim cokoladnim dodacima itd..
• mleko i mlecni proizvodi: maksimalno smanjiti ako je moguce, najbolje je izbegavati ih jesti(ella 0,9,jogurt, sir mleko)
• voce: zelene jabuke, narandze, grejp, kivi (izbegavati maksimalno ili bar smanjiti ..jesti pre podne ..
• izbegavati ili bar maksimalno smanjiti konzumiranje hleba i svih testenina (spageti, makaroni, pizze ..pekare, sva testa...)
• zacini: izbegavati majonez, kecap!!!!(senf moze)
• sol moze, ali morska, ne kuhinjska, jer morska ne zadrzava toliko vodu u telu (sto znaci da je dobra i u borbi protiv celulita), zatim moze jos biber, ljuti zacini, vrlo malo vegete
• ulje upotrebljavati samo kao dodatak jelima, npr maslinovo ulje, ne koristiti ulje koje sluzi za przenje
• tecnost: izbegavati gazirano, voda moze u neogranicenim kolicinama (“voda vodu tera” sto je opet dobro za izbacivanje svih stetnih tvari), zatim moze zeleni caj, caj od crnih ribizli• secer: IZBACITI, uzimati zasladjivace!!)

Nacin spremanja jela:
• najbolje je kuvano (u goloj vodi, zacinjeno samo sa soli)
• moze i u rerni, npr namazati posudu uljem, pa na dno staviti al.foliju (ulje je ovde potrebno da se folija ne bi zalepila za posudu tokom pecenja) i onda to neko meso/ribu i npr krompirice peci kako to i inace radimo, no u ovom slucaju, nece biti na ulju, vec samo u svojim sokovima, sto je vrlo bitno
• sto se povrca tice, najbolje bi bilo da se koristi sirovo,I KUVANO NARAVNO no ako ne moze (npr u zimskim mesecima) pokusati smanjiti kolicinu ulja koja se koristi u salatama (jedino ako nije maslinovo), ili kupovati zamrznuto
• przenje, i dinstanje sa brasnom – zabranjeno!

Pored umerenog kalorijskog deficita veliki znacaj ima i broj obroka. neka to bude minimum 5, na svaka 2 do 3 sata. na ovaj nacin se ubrzava metabolizam usled termickog efekta hrane, jednostavno receno varenje i apsorbcija hrane zahteva odredjenu energiju (kalorije). upravo zbog toga se za neke namirnice kaze da imaju negativnu kalorijsku vrednost (salate recimo). odnosno, broj kalorija u takvim namirnicama je manji od kalorija (energije) koje su potrebne da se ta hrana svari. cestim obrocima ucite telo da trosi energiju a ne da je skladisti i cuva, jer nema bojazni od izgladnjivanja. najveci termicki efekat imaju proteini

Nekoliko vaznih napomena:

Svega ovog ne treba se odmah ove sekunde poceti pridrzavati 100%, i nikako ali nikako ne treba krenuti sa ovom ishranom naglo, pogotovo ako je osoba inace gurman kao sto si ti, i voli jesti mnogo i sve jer u tom slucaju, nakon par dana ovakve ishrane, osoba ce samo dobiti jos vecu tj ogromnuuuuu zelju za hranom, i garantujem da neces moci dugo izdrzati pre nego odes do frizidera i pojede ama bas sve sto se nalazi u i na njemu
Polako i postepeno.
. Vrlo je jednostavno. Ako smo npr kilograme gomilali nekoliko godina, pa logicno je da ih onda ne mozemo skinuti za 5 minuta. Ako se ide polako i postepeno, velike su sanse da se nagomilani kilogrami nece vratiti, a to nam je takodjer cilj.
Dakle, ponavljam, treba krenuti sa izbacivanjem jednog ili dva/tri artikla iz ishrane koju sad konzumiramo a nisu navedeni na gornjoj listi, i umesto njih ubaciti nesto sa te liste. Takodje, treba smanjiti unos voca na 2,3 vocke dnevno, umesto celog kg koji smo jeli do danas. I, onda pratiti neko vreme sta se desava. Ne smemo ocekivati rezultat odmah. Moramo telu dati vremena da pocne da reaguje. Nakon nekog vremena, mozemo krenuti dalje sa procesom izmjene artikala koje jedemo.
Jos jednom napominjem i ovo: nema zaista potrebe da se gornjeg spiska pridrzavamo 101% i da apsolutno nista drugo nikad vise ne pojedemo, jedino ako se mozda ne pripremamo za neko takmicenje u fitnessu ili bodybuildingu
Svi smo zivi ljudi, i naravno da pozelimo ponekad i palacinke, i komad torte i dobru cokoladu itd itd, no bitno je da se sa ovim ne pretjeruje, da nam to nije na jelovniku svaki dan, nego povremeno.(OVO KASNIJE) Da to bude kao neka vrsta nagrade sto smo npr prethodnih 7 dana bili jako dobri i nismo jeli “smece” poput hamburgera i koka kole.

Kako i kad jesti

Ne treba se pridrzavati ni onog glupog pravila: ne jesti nista poslije 18:00. Nikako! Pa to onda znaci da smo telo ostavili bez icega bar 12 sati, do dorucka ujutru, sto je katastrofalna greska. Treba se redovno jesti! Ali paziti sta se jede. Zadnji obrok moze biti i u 10 uvece, ako se zna da se na spavanje nece otici pre ponoci. Znaci, 2-3 sata pre spavanja moze se jesti, ali nesto lagano ne hleb, eurokrem i solja mleka ,znaci riba
I salata, meso i salata),kuvana jaja, mladi sir..

Svih ovih pravila treba se pridrzavati koliko je god moguce bar npr dva meseca. Promene ce se neke vec uociti. Kolike promene? Pa zavisi od toga koliko cvrsto smo se pridrzavali pravila. No svakako ce doci trenutak kad cemo poceti da stagniramo. Tad prelazimo na sledeci korak, tj malo “zesce” praviloSad je najbitnije da se ti pocnes polako privikavati na novi rezim ishrane, i da pocnes polako da vezbas .

Dakle, sta jesti:
• pilece belo,riba
• curece belo
• konjetina – definitivno najzdravije meso na svijetu, puno proteina, a nista masti nema
• riba (prvenstveno oslic, namanje je masan)
• tunjevina (ima je kupiti u sopstvenom soku, a ako se ne moze naci, moze ona i u ulju, ali onda u tom slucaju, iscediti ulje, i pojesti samo tunjevinu)
Pitao je za pravilnu ishranu, a ne koje je meso najzdravije. :roll:
Ne znam ko je izvalio ovu nebulozu da je konjetina najzdravije meso, ali dobro. Ako treba hronološki da raspoređujemo koje je meso zdravije od kog, krava, ovca, koza, su sigurno ispred konja, po manjoj štetnosti za čoveka. A to što je konjetina siromašna mastima, a bogata proteinima je samo još jedan problem.
• pirinac
• krompir
• povrce – moze sve sto inace volis da jedes
• ovsene (zobene) pahuljice, ne musli sa svim onim cokoladnim dodacima itd..
• mleko i mlecni proizvodi: maksimalno smanjiti ako je moguce, najbolje je izbegavati ih jesti(ella 0,9,jogurt, sir mleko)
Sa ovim se slažem.
• voce: zelene jabuke, narandze, grejp, kivi (izbegavati maksimalno ili bar smanjiti ..jesti pre podne ..
:eek: Ovo nema nikakvog osnova.
• izbegavati ili bar maksimalno smanjiti konzumiranje hleba i svih testenina (spageti, makaroni, pizze ..pekare, sva testa...)
Ovo proizilazi iz nepoznavanja osnovnih stvari. Hleb, koji hleb? Ako se misli na beli, ok. Ali postoji i integralni hleb. Mogli bi do sutra da nabrajamo koliko nam je potreban integralni hleb. Ali ljudi nešto čuju pa se toga uhvate i onda dolazi fanatizam.
• zacini: izbegavati majonez, kecap!!!!(senf moze)
:lol: Zašto je senf dobio povlašćenje? Ovo je pisao neko ko voli senf.
Sve u isti koš.
• sol moze, ali morska, ne kuhinjska, jer morska ne zadrzava toliko vodu u telu (sto znaci da je dobra i u borbi protiv celulita), zatim moze jos biber, ljuti zacini, vrlo malo vegete
Sol, bilo da se radi o morskoj ili kuhinjskoj, treba maksimalno izbegavati. Ili bar biti umeren u tome.
• ulje upotrebljavati samo kao dodatak jelima, npr maslinovo ulje, ne koristiti ulje koje sluzi za przenje
• tecnost: izbegavati gazirano, voda moze u neogranicenim kolicinama (“voda vodu tera” sto je opet dobro za izbacivanje svih stetnih tvari), zatim moze zeleni caj, caj od crnih ribizli• secer: IZBACITI, uzimati zasladjivace!!)
Od čajeva se može biti oni koji ne sadrže tein.
Prirodne zaslađivače (voćke), ne veštačke zaslađivače, slatkiše.
Nacin spremanja jela:
• najbolje je kuvano (u goloj vodi, zacinjeno samo sa soli)
• moze i u rerni, npr namazati posudu uljem, pa na dno staviti al.foliju (ulje je ovde potrebno da se folija ne bi zalepila za posudu tokom pecenja) i onda to neko meso/ribu i npr krompirice peci kako to i inace radimo, no u ovom slucaju, nece biti na ulju, vec samo u svojim sokovima, sto je vrlo bitno
• sto se povrca tice, najbolje bi bilo da se koristi sirovo,I KUVANO NARAVNO no ako ne moze (npr u zimskim mesecima) pokusati smanjiti kolicinu ulja koja se koristi u salatama (jedino ako nije maslinovo), ili kupovati zamrznuto
• przenje, i dinstanje sa brasnom – zabranjeno!
Ovo može.
Što sirovije to bolje.
Pored umerenog kalorijskog deficita veliki znacaj ima i broj obroka. neka to bude minimum 5, na svaka 2 do 3 sata. na ovaj nacin se ubrzava metabolizam usled termickog efekta hrane, jednostavno receno varenje i apsorbcija hrane zahteva odredjenu energiju (kalorije). upravo zbog toga se za neke namirnice kaze da imaju negativnu kalorijsku vrednost (salate recimo). odnosno, broj kalorija u takvim namirnicama je manji od kalorija (energije) koje su potrebne da se ta hrana svari. cestim obrocima ucite telo da trosi energiju a ne da je skladisti i cuva, jer nema bojazni od izgladnjivanja. najveci termicki efekat imaju proteini
E ovo je veća nebuloza.
Želudac je mišić, mišić kom je potreban odmor. Potrebno je između obroka ništa ne jesti najmanje 5 sati. Ako mi jedemo između obroka, mišići želudca se zaustavljaju, ne izbacuju staru hranu, dok se nova prispela hrana ne svari u želudcu. Tako da stara hrana ostaje da čeka u želudcu što je u velikoj meri kvari. Ako mi jedemo svakih 2-3 sata, mi ne dozvoljavamo mišićima želudca da se odmore. Da bi se mišići odmorili potrebno je 2 sata. Tokom odmora od 5 sati između obroka, možemo piti samo vodu, jer ona ne zahteva varenje. S tim, što se voda pije bar 30-15min pre jela, i 1-2 časa posle jela.
Ne treba se pridrzavati ni onog glupog pravila: ne jesti nista poslije 18:00. Nikako! Pa to onda znaci da smo telo ostavili bez icega bar 12 sati, do dorucka ujutru, sto je katastrofalna greska. Treba se redovno jesti! Ali paziti sta se jede. Zadnji obrok moze biti i u 10 uvece, ako se zna da se na spavanje nece otici pre ponoci. Znaci, 2-3 sata pre spavanja moze se jesti, ali nesto lagano ne hleb, eurokrem i solja mleka ,znaci riba
I salata, meso i salata),kuvana jaja, mladi sir..
Poželjno je da gojazne osobe izbegavaju večeru, ili da pojedu neku voćku. Generalno gledano, večera ni ne treba da bude nešto posebno, par voćki i sl. bilo da se radi o gojaznim osobama ili normalnim. Naravno bar 3 sata pre spavanja. E sad, ovde se ne navodi mnogo važan aspekt, a to je pravo vreme za spavanje. A to je oko 9-10h. U tom periodu se luči prirodan hormon melatonin koji nas podmlađuje i regenerše. Dakle, nije isto kada mi legnemo posle ponoći i oko 9h. Postoji ogrovna razlika.
Ovo je pisala neka osoba što voli mnogo da jede, neki gurman koji ne da želudcu mira. :lol: Ne jesti 12 sati je pravi odmor za želudac, i u tome nema ništa loše. Poželjno bi bilo da gojazne osobe malo poštede želudac, ne da ga svakog sata pombarduju, pa makar to bila i najlaganija hrana.
I, baš je "lagana" ova pomenuta večera sa mesom, jajima i sirom. :lol:

Jesti samo tri puta dnevno: dorucak (moze sve), rucak (povrce i meso), vecera (lagana), ali je bitno izmedju obroka i to 2 sata posle obroka kretati se, setati, vezbati...utrositi neku kolicinu energije....Pitanje je kako da se pokrenemo i vezbamo..??? To bi mogla biti i posebna tema na ovom forumu, jer je to kljuc uspeha za zdrav zivot:)

I nisi bas u pravu... Treba jesti minimum 4-5 puta dnevno. Sto se pravilne ishrane bar tice. Sto vise manjih obroka. Najbolje bi bilo da se jede na svaka 2 i po, do tri sata, i svaki dan u isto vreme. Ubrzava metabolizam, i dize ti imunitet. Stomak ti je kao motor. Od ranog jutra, cim ustanes, najbolje bi bilo da odmah nesto pojedes, jer tvom stomaku treba hrana da radi kako treba, isto kao sto motoru treba gorivo. To je prva stvar. Druga stvar, moras imati raznovrsnu ishranu. Izjednacen nivo unosa ugljenih hidrata, proteina, masti i secera. Secer je najbolje uzimati iz zdravih izvora kao sto je voce. Naravno, nikad nije dobro potpuno izbaciti mast iz ishrane osim ako nemas neku bolest. Ali trudis se da to budu prirodne i biljne masti. Maslinovo ulje umesto suncokretovog ili masti, sto vise kuvane hrane, unos zitarica, osim ako nemas celijacnu bolest, tj. da ne smes da unosis Gluten. Znaci, raznovrsna ishrana, sto vise kuvanog, sto manje przenog, zdrav secer i masti, dosta proteina, 5 manjih obroka dnevno umesto 3 velika itd. Znam, jer sam freak sto se tih stvari tice, ranije sam bio dosta gojazan, pa sam probavao sve zive nacine da skinem kilazu. Nista mi nije uspevalo, osim ovoga sto sam napisao iznad. Kad sam krenuo da se hranim tako, pored vezbi i ostalih stvari, presao sam sa 95 kg na 64 kg za 3 meseca. Ne samo da je zdravo, vec i izuzetno dobro za izgled. ;)

Ова тема ће прерасти у расправу идентичну оној на теми о вегетаријанству.

Не можете на два места да се свађате о истим стварима.

Шта је поента ове теме?

Back