„Pravila više nisu jasna“: Trampov obračun sa studentima demonstrantima izazvao šokove širom američkih univerziteta

Sensei

Master
Moderator
Poruka
93.273
U danima nakon što su službenici za imigraciju pritvorili propalestinskog aktivistu u kampusu, šef Klinike za prava imigranata na Pravnom fakultetu Kolumbije bio je preplavljen upitima studenata koji traže odgovore na osnovna pitanja.

„Aktivnosti koje su se podrazumevale pre samo nedelju dana sada su pitanja koja studenti postavljaju: da li da uradim ovo? Da li da to uradim? Koji su rizici?"

https://www.cnn.com/2025/03/16/us/mahmoud-khalil-columbia-protests-free-speech/index.html
1742185977233.png

Da ne dobije i ovaj naš neke ideje od Trampa?

Na Kolumbiji, koja ima skoro 24.000 međunarodnih studenata, Mukherdži je rekao da Klinika za prava imigranata savetuje zabrinutim studentima da se pritaje kako bi izbegli pažnju Trampove administracije.

Međunarodni studenti, kao i oni koji nemaju dokumentaciju ili imaju slab imigracioni status, „sada su uplašeni šta bi im se moglo dogoditi“, rekla je ona.

„Ova su vremena veoma opasna. Pozivam studente da razmisle o faktorima koji ih mogu izložiti povećanom riziku i ohrabruju i pokušavaju da osnaže ljude da donesu odluke koje će biti najbolje za njihove živote“, rekao je Mukerdži.

„Za neke ljude to znači izbegavanje društvenih medija. Za druge, taj način izražavanja je suština njihovog identiteta i oni su spremni da rizikuju. Ali ono što naglašavam je da postoje rizici koji su bili nepredviđeni i bez presedana.”

Predsednik Donald Tramp je na društvenim mrežama opisao Halila kao „radikalnog stranog pro-Hamasovog studenta koji je učestvovao u „proterorističkim, antisemitskim, antiameričkim aktivnostima”. Njegovo pritvaranje, upozorio je Tramp, "je prvo hapšenje mnogih koje će uslediti".

Kalil, koji je u decembru magistrirao na Kolumbiji, oženjen je američkom državljankom koja je u osmom mesecu trudnoće. Savezni sudija u Njujorku je privremeno blokirao njegovu deportaciju i on ostaje u pritvoru ICE u Luizijani. Tramp je rekao da će mu biti oduzeta zelena karta i biće deportovan. Nije optužen ni za kakvo krivično delo.

Na Kolumbiji, koja ima skoro 24.000 međunarodnih studenata, Mukherdži je rekao da Klinika za prava imigranata savetuje zabrinutim studentima da se pritaje kako bi izbegli pažnju Trampove administracije.
Позиваш на поређење са нашом ситуацијом.

Да ли то значи да упозораваш студенте имигранте из Републике Српске, попут Ћација Павловића?

Позиваш на поређење са нашом ситуацијом.

Да ли то значи да упозораваш студенте имигранте из Републике Српске, попут Ћација Павловића?
Ne znam. Ima dva zajednička parametra
1. demokratija
2. studentski protesti

Ne znam. Ima dva zajednička parametra
1. demokratija
2. studentski protesti

Има и две разлике.

У Србији нема демократије

Студентски протести су прерасли у свенародне протесте (доказ је 15.3.2025.).

Da ne dobije i ovaj naš neke ideje od Trampa?
Ideje a moguce i pomoc.srbija od 2001 ili 2003 ne mogu tacno da se setim ima sporazum sa amerikancima o deljenju informacija o teroristickim grupama ili organizacijama koje koriste drustvene mreze za sirenje svoje ideologije propagande etc.siguran sam da je i ovde vec mnogo osoba skenirano i da se prati sta pisu 😁

Другарски?

Шта има ту другарски ако претиш празном пушком?

То је сасвим супротно од другарског.
Ne pretim nikom. Ti kapiraj kako ti volja. Pitaj taba, siguran sam da će ti bolje od mene objasniti.

Ne pretim nikom. Ti kapiraj kako ti volja. Pitaj taba, siguran sam da će ti bolje od mene objasniti.

Хеј @tab503 зашто колега "другарски" помиње УКП (вероватно Управа криминалистичке полиције), за оно што пискарамо на форуму, па помиње да ти то можеш боље од њега да објасниш?

Međunarodni studenti, kao i oni koji nemaju dokumentaciju ili imaju slab imigracioni status, „sada su uplašeni šta bi im se moglo dogoditi“, rekla je ona.

Kakvi su to studenti bez dokumentacije, ćaciji?

Ako su tamo nelegalno ili pod nekim kombinacijama iz sive zone, naravno da će doći pod udar države. To je valjda i logično. Tako radi uređen sistem, jedino se kod nas takvi organizuju od strane režima.

Back