Pravda

Nakon svih Ludinih putešestvija, ona je uvidela koliko su zakoni i uređenje neophodni za bilo koju sferu delovanja. Pravda je arhetip kosmičkih zakona, uređenja i ispravnosti. Koliko god se trudili da poštujemo određen smer ciklusa, ponekad je potrebno preusmeravanje i preuređenje, i tada stupa na snagu energija ove Arkane.

Na slici su dominantne boje koje su potpuno suprotne (kontrasne) na skali boja - crvena i zelena, i ljubičasta i žuta. Pretpostavljam da gospodin Vejt nije slučajno dao instrukcije da se upotrebe baš te boje, jer u slikarstvu se one smatraju najjačim kontrastom, i svakako je da njihova kombinacija budi i privlači pažnju, ističući time značaj ove Arkane.

Osoba na karti u jednoj ruci drži mač (koji predstavlja sposobnost da se presudi, preseče), a u drugoj ruci drži terazije, koje prikazuju da li je određena situacija ili stvar u balansu, ili ne. Ako nije u balansu, tu je mač koji će "prepraviti" stvari tako da se dovedu u prirodni poredak stvari. Na glavi osobe je kruna, predstavljajući autoritet osobe.

Oko nje su dva stuba (primetićemo sličnost sa dva stuba kod Prvosveštenice). Posmatrano kroz simbolizam Kabale, to su Stub Milosti i Stub Strogosti, a osoba na karti se nalazi upravo između ta dva stuba, predstavljajući ravnotežu i harmoniju.

U divinacijskoj praksi, ova Arkana predstavlja posledice prethodno učinjenih dela, pravdu, odonošenje odluka i odgovornost. Kada je moje lično iskustvo u pitanju, ona me najčešće opominje da preuzmem odgovornost za posledice mojih učinjenih dela.

p.s. Za ostale Tarot Arkane i njihova objašnjenja pogledati sekciju "Tarot" na blogu

Back