Prava Zombi apokalipsa! Epidemija opsednutosti mobilnim uređajima!

• Začetnik teme Začetnik teme Lada
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Lada

Legenda
Poruka
52.167
Svedoci smo različitih situacija sa istom vezom – porodica sedi za stolom za ručkom, a najmanje polovina članova bulji u svoje mobilne telefone. Ista scena na ulici, svaki drugi prolaznik je zadubljen u neki ekran, a slična priča se dešava i u vožnji bilo kojim prevoznim sredstvom, u bioskopu, pozorištu, klizalištu, kod lekara, u parku prirode .

Os Uma / Piše: Irena Dujmušić

import-smartlife-no-name

https://staticsmartlife.mondo.rs/Picture/18932/jpeg/import-smartlife-no-name

Bilo gde, pod bilo kojim uslovima, šetajte ili sedite horda pravih zombija opčinjenih svojim mobilnim telefonima ili tabletima.

Ako ste jedan od onih koji nisu podlegli ovoj zavisnosti, onda vas ovi prizori svakako strašno nerviraju. I s pravom. Ne samo da u društvu nije pristojno preturati po mobilnom dok vam sagovornici nešto pričaju, kao u bioskopu ili pozorištu, već je velika opasnost i u saobraćaju, bilo da je pešak, biciklista ili vozač automobila.
Setite se samo koliko je puta neko sa mobilnim telefonom pod nosom zaglavio u vama na ulici, ili, koliko je saobraćajnih nezgoda napravljeno zbog nekoncentracije na saobraćaj zbog zauzimanja mobilnog telefona.

Nekada su ljudi ograničavali vreme provedeno uz televizor, posebno deci, ali je ipak statistika koja je govorila koliko se u proseku provede ispred televizora bila zastrašujuća. Sada tome možemo dodati pametne telefone i tablete, a statistika je zastrašujuća. Na primer, studija koju je sproveo Univerzitet Notingem Trent ukazala je na činjenicu da prosečna osoba proverava svoj pametni telefon čak 85 puta dnevno.

Mnogi toga nisu ni svesni, ne shvataju da je prvo što urade posle buđenja upravo to – uzmu mobilni telefon u ruke, to će im biti i poslednja stvar pre spavanja, a u međuvremenu imaju pet sati u njihovim rukama, duplo više od onoga što su mislili.

https://atma.hr/epidemija-opsjednutosti-mobilnim-uredajima-prava-zombi-apokalipsa/

roditeljska-kontrola-interneta-i-mobitela.jpg

Istraživanje je sprovedeno tokom dve nedelje, na ispitanicima starosti od 18 do 33 godine, koristeći aplikaciju instaliranu na pametnim telefonima koja prati aktivnosti kao što su provera vremena, obaveštenja na društvenim mrežama, poruke i telefonski pozivi i slušanje muzike. Druga studija navodi cifru od čak 221 puta dnevno, a sprovedena je na uzorku od 2.000 ljudi.

Postoji mnogo istraživanja na ovu temu, brojke se razlikuju, ali sa svakim rezultati sugerišu da ljudi mogu biti zavisni od korišćenja mobilne tehnologije i više nego što shvataju ili priznaju sebi. To potvrđuje i studija koja otkriva da što se više koristi mobilni uređaj, to je zavisnost veća, što dovodi do negativnih emocija poput neraspoloženja, usamljenosti i ljubomore.

Istraživanje naučnika sa londonskog Kings koledža

Zavisnost od telefona ima ozbiljne posledice​

I. Š. M.
https://www.danas.rs/svet/zavisnost-od-telefona-ima-ozbiljne-posledice/
iphone-410324_1920-1.jpg

Mladi danas teško uspevaju da kontrolišu vreme koje provedu uz telefon, toliko su zavisni da, kada im se onemogući pristup aparatu, postaju panični i uznemireni, pokazala je studija londonskog Kings koledža.
Gotovo četvrtina omladine je toliko zavisna, navodi grupa psihijatara koja je učestvovala u izradi studije, da se može govoriti o zavisnosti.

Kako su upozorili, ovakva zavisnost ostaviće „ozbiljne posledice“ po njihovo zdravlje. Istraživanje objavljeno u međunarodnom časopisu BMC Psychiatry, analizira 41 studiju o „problematičnom korišćenju takozvanih pametnih telefona“ u kojoj je učestvovalo 42.000 mladih ljudi.
Nalazi su poražavajući: 23 odsto ispitanika ponašali su se kao pravi zavisnici. Zabeležen je tako strašan oblik uznemirenosti tokom perioda kada im je telefon bio van domašaja. Ne da nisu bili u stanju da kontrolisano koriste mobilni telefon nego se to odražavalo i na druge aktivnosti.

Takav oblik zavisnosti dovodi se u vezu sa drugim problemima, tvrde autori studije, kao što su stres, depresivno raspoloženje, nedostatak sna i smanjena postignuća u školi.

„Postoji potreba da se razume raširena problematična upotreba pametnih telefona“, kaže Nikola Kalk sa Instituta za psihijatriju, psihologiju i neurološke nauke Kings koledža, inače jedan od autora studije. Ipak, kako je dodao, ne znamo da li pametni telefon sam po sebi može izazvati zavisnost ili aplikacije koje se nalaze na njemu.

Ipak, postoji potreba da se javnost osvesti i informiše kada je reč o tome koliko deca i mladi ljudi treba da koriste pametne telefone. Roditelji bi trebalo da budu svesni koliko njihovo dete provodi vremena pored telefona.

Koautorka istraživanja Samanta Son upozorila je da zavisnost „može da ima ozbiljne posledice po mentalno zdravlje i svakodnevno funkcionisanje. Zato treba dalje istraživati problematičnu upotrebu pametnih telefona“. Ejmi Orben, naučna saradnica odseka za kogniciju i nauku o mozgu pri Univerzitetu Oksford, upozorava da treba biti oprezan oko uzročno-posledične veze između problematične upotrebe pametnih telefona i recimo depresije.

„Prethodno se ispostavilo da efekat pametnih telefona nije jednosmerna ulica, ali da to raspoloženje možda zavisi i od vremena koliko se provede pored pametnih telefona“, kaže Orbenova.

Da li i vi osecate tu digitalnu zavisnost ,iako znate da je u sprezi sa ogromnom količinom stresa, izolacijom i problemima sa snom.?

Poslednja izmena:
ја нисам убеђен да су мобилни толико опасни
šta ako ti kažem da pored nedruštvenih mreža,nevesti i malog ekrana na kojem se gubi vid mogu da:
1) te razboljevaju (utiču na žlezde sa endokrinim lučenjem)
2) ti čitaju i pišu po mozgu
3) prave vizuelne i čulne halucinacije
4) manipulišu ti emocije (prave te tužnim, srećnim, bespomoćnim, ljutim...kad oni hoće)?
5) gađaju energetskim oružjem (mikrotalasima) samo tvoj dnk u grupi ljudi..?

a cim ga sve vise koristimo znaci da nam je deo vec sprzen
nije još spržen... a kada bi uspeli ugasiti tel.. vratilo bi se na normalu... to bi i bio odgovor zašto neće biti "black out"-a struje (ko što neki plaše ljude u eu i ovde).. jer da zdekne struja kontrolni uređaj zvani telefon je ugašen - a to ne sme da se dozvoli!

.Kriv je roditelj,ne tehnologija..
opet ja, pa ne bi roditelje krivio, više one ljude koji nisu u potpunosti objasnili kako i šta telefon radi korisniku.

Danas sam pripazila nekoliko sati na jednog dečačića od svega 14 meseci.
Nakon kratke dremke me je ugledao i vrlo lepo prihvatio to što sam tu umesto mame i sam mi dodavao pripremljenu pelenu, kremicu, pantalone, patičice, sve po redu! Koliko je to već pametno da ti praktično pokazuje šta treba da radiš ukoliko slučajno ne znaš! :zcepanje:

Igrali smo se loptom, pogledali malo Nickelodeon, šetali i radili '' malu fiskulturu''... Dečak je dugo bio zabavljen mojim primerom i direktivama kao: Ruke gore, ruke napred, ruke dole! Gde je nos ''di-dit!''? itd., i baš smo imali kvalitetno druženje.

U jednom trenutku me je njegova majka pozvala da proveri situaciju i detektovao je moj mobilni telefon. Ljudi moji, kad je počeo da skakuće opčinjeno oko telefona i skuplja hrabrost da ga uzme u ruke! :eek:
Neko u kući verovatno ima stav: ''Ne smeš to da diraš!'', i on bukvalno podrhtava, traži pogledom od mene dozvolu da pipne telefon, zaključan, nema slike, nema zvuka.
Od svega mi je najjači utisak to što je telefon kad ga se dokopao, podigao malo uvis (oponašajući nešto što vidi često) i iskretao glavu levo-desno kao da se snima ili upravo pravi selfi!
:rida:

mislim da postoje neke studije kako je zračenje iz telefona opasno po ljude?
Čak i da se potencijalno štetno zračenje zanemari, to kako deluje na koncentraciju, pažnju i prisutnost u dato vreme na datom mestu je već pogubno.
Koliko ljudi konstantno drži svoj mobilni u ruci, ili na to još u džepu? Ta ruka im je kao oduzeta, to su ljudi koji imaju samo jednu ruku na raspolaganju.
Gde je ono odvajkada da ruke moraju da ti budu uvek slobodne, van džepova i spremne da odrade stvari po prirodnom refleksu onda kad je to izuzetno važno?
Ne, držati telefon je važnije od svega drugog što može biti izuzetno važno.

Danas sam pripazila nekoliko sati na jednog dečačića od svega 14 meseci.
Nakon kratke dremke me je ugledao i vrlo lepo prihvatio to što sam tu umesto mame i sam mi dodavao pripremljenu pelenu, kremicu, pantalone, patičice, sve po redu! Koliko je to već pametno da ti praktično pokazuje šta treba da radiš ukoliko slučajno ne znaš! :zcepanje:

Igrali smo se loptom, pogledali malo Nickelodeon, šetali i radili '' malu fiskulturu''... Dečak je dugo bio zabavljen mojim primerom i direktivama kao: Ruke gore, ruke napred, ruke dole! Gde je nos ''di-dit!''? itd., i baš smo imali kvalitetno druženje.

U jednom trenutku me je njegova majka pozvala da proveri situaciju i detektovao je moj mobilni telefon. Ljudi moji, kad je počeo da skakuće opčinjeno oko telefona i skuplja hrabrost da ga uzme u ruke! :eek:
Neko u kući verovatno ima stav: ''Ne smeš to da diraš!'', i on bukvalno podrhtava, traži pogledom od mene dozvolu da pipne telefon, zaključan, nema slike, nema zvuka.
Od svega mi je najjači utisak to što je telefon kad ga se dokopao, podigao malo uvis (oponašajući nešto što vidi često) i iskretao glavu levo-desno kao da se snima ili upravo pravi selfi!
:rida:
Koliko lepote u neposrednom druzenju, i otkrice sta njemu u tom uzrastu najvise skrece paznju...A jojj...

Koliko lepote u neposrednom druzenju, i otkrice sta njemu u tom uzrastu najvise skrece paznju...A jojj...
Telefon je brzo završio na podu i nismo mu više posvećivali pažnju. :)
Mislim da ima nečega čak ispravnog u tome što sam tom detetu u ekstatičnoj patnji da uzme telefon u svoje ruke to i dozvolila.
Roditelji ne čine detetu uslugu ako mu zabrane da pipnu telefon koji oni nesmetano koriste na njegove oči.
Ono kako smo to malo vremena proveli posle govori da ni njemu, ni meni više telefon nisu bili centar za bilo šta.

Oni vrlo dobro zapažaju i procenjuju. Ako je nekom ko ima svoje dete preče da drži mobilni telefon nego da svoje najveće dostignuće proprati i pomogne u odrastanju... onda ne znam kuda ovo sve vodi.

Telefon je brzo završio na podu i nismo mu više posvećivali pažnju. :)
Mislim da ima nečega čak ispravnog u tome što sam tom detetu u ekstatičnoj patnji da uzme telefon u svoje ruke to i dozvolila.
Roditelji ne čine detetu uslugu ako mu zabrane da pipnu telefon koji oni nesmetano koriste na njegove oči.
Ono kako smo to malo vremena proveli posle govori da ni njemu, ni meni više telefon nisu bili centar za bilo šta.

Oni vrlo dobro zapažaju i procenjuju. Ako je nekom ko ima svoje dete preče da drži mobilni telefon nego da svoje najveće dostignuće proprati i pomogne u odrastanju... onda ne znam kuda ovo sve vodi.
Potpuno zadovoljna,oseca se iz tvojih reci,da ako vec zabranjuju na prilagodljiv nacin uzrasu deteta treba mu objasniti stetnost,a po mogucnosti povlaceci se u drugu prostoriju za odgovor na zvonjavu mobilnog

Potpuno zadovoljna,oseca se iz tvojih reci,da ako vec zabranjuju na prilagodljiv nacin uzrasu deteta treba mu objasniti stetnost,a po mogucnosti povlaceci se u drugu prostoriju za odgovor na zvonjavu mobilnog
Ma... zvonjave je malo, to je zanemarljivo u odnosu na pravu svrhu mobilnih telefona!
Oni vide svoju stariju braću i sestre kako igraju igrice i pogled im ne skreće ni levo, ni desno, očeve i majke kako ih tamo nešto obuzima potpuno i oduzima iz stvarnosti.
Kamo sreće da je samo zvonjava ako mislite na bazičnu komunikaciju preko tih uređaja. Pozvao me Janko i javim se...
Ma, neee, stvar je u onome čemu ovi pametni mobilni telefoni stvarno služe.

Nemam simbiotsku vezu sa svojim telefonom možda zato sto je u suštini neupotrebljiv. Stupid smart tech.
Izgleda da još nismo došli do vrha hype krive, ali mnogi naziru da to baš i nije bila neka mnogo genijalna ideja, pritom još uvek nemamo digitalnu svesku.

Pomalo ga i mrzim pogotovo ujutro kad hoce da me budi.

Nemam simbiotsku vezu sa svojim telefonom možda zato sto je u suštini neupotrebljiv.
биће нешто од тебе ))
зато сам их погасио (додуше не мош му батерију извадити, али га можеш стрпати у фарадејеве кавезе и утишати)

Nemam simbiotsku vezu sa svojim telefonom možda zato sto je u suštini neupotrebljiv. Stupid smart tech.
Izgleda da još nismo došli do vrha hype krive, ali mnogi naziru da to baš i nije bila neka mnogo genijalna ideja, pritom još uvek nemamo digitalnu svesku.

Ukini mu budjenje mozda se simbiotski opet zavolite?z:lol:

Back