Prava radnika u stechaju!

SaYberQraYber

Početnik
Poruka
28
Da vas pitam ,pogotovo da se javi ko je potkovan za ove stvari da ne nagadjamo..... gledajte ,radim u firmi koja je u stechaju zbog (naravno ) dugovanja ,i pitam se kakva su prava nas radnika i dali ih uopshte i imamo,ili se to gleda drugachije poshto je u takvom stanju ?! Ja bar mislim da imamo ,ipak neka prava ali opet ko zna,i opshirnije cu pojasniti kako stoje stvari ako treba!Poz

Radnici spadaju u Viši isplatni red što znači kada se počne rasprodavati imovina firme radnici su ti koji moraju biti isplaćeni među prvima. Zavisi šta im je poslodavac ostao dužan. Npr. kada je moja firma otišla pod stečaj ja sam dobio čini mi se oko 20% mojih potraživanja. Firma jedniostavno nije imala love da mi isplati ostalih 80%.

Pazi Isus sve to stoji ali nisi mi odgovorio ni priblizno (ali hvala ipak), jer mene zanima imamo li mi prava ista kao da je firma dobrostojeca ,jer ja radim par meseci u njoj ,niti sam prijavljen niiti ishta ,niti socijalno zdrastveno ,recheno je da cu potpisati ugovor o delu ali i to josh nishta . . . . Ma dvostruki arshini ,recimo ima tu ko radi vec duze vreme (godinama ) i pre odlaska u strechaj pa nemaju prava ni na neplaceni godishnji a kamoli da ti pripada ( Np. shefovi ili njihovi ljudi mogu), da se razbolish skida ti se sa plate a radimo za minimalac , i ne radish samo ono zashta si zaposlen, nego chak i pride,kome se kako digne,a de su izivljavanja (da ne spominjem)! A shto se tiche dugovanja ,predhodni vlasnik je ostao duzan svakom radniku bar 5 plata (25ooo tada bila plata ,kao i sada nash minimalac ) ali to nije zavedeno tako da pishi propalo ,Banka i ovi veci oni potrazuju ,a radnici nikog za rep uhvatiti za to!

A kakva prava to traže kada više ne rade? Meni tu nije ništa jasno šta se posle dešava!

PoZz!
Pa majka mu stara radimo ,pa mene interesuje u stechajnom postupku jel imamo prava mi shto radimo sada trenutno i momentalno ,i ponovicu radim na crno no zdrastveno socialno ,nishta dok bi neka druga firma calovala novchano Razmesh?! A za to posle shto kazesh je haos ,oni shto su ostali bez posla ,bilo primera kada su propadale firme, da ti novi Bos koliko on hoce da isnosi otpremnina a ti potpishesh jer velish bolje ishta nego nishta a on na papir ima sve chisto . .. . .nit povezao staz ,penziono i shta znam sve ,i posle bezish ko blesav da dokazesh!

Pa to najbolje da ti kaze shtrumF jer je on sam spomenuo! Pa naravno da ce nama prvo dati ,jer u suprotnom nema ko da im radi i pritom bi im propalo i to malo :) A shto se tiche minimalca ,kazu da radimo za njega ,kao treba da izguramo nekih 180 sati mesechno ,mada mi nagruvamo i 250 a mozda i vishe kada imamo neke shok radne akcije! I niko da mi odg. vec jednom za prava ,ne shto se tiche primanja plate,nego mislim na ljudska radnichka prava *ebem mu lebac ,jeste chuli za Mobing majku mu ?! Na to ciljam ljudi ne bukvalno ali nema drugachijeg nachina da vas uputim ka tom smeru teme!

Da vas pitam ,pogotovo da se javi ko je potkovan za ove stvari da ne nagadjamo..... gledajte ,radim u firmi koja je u stechaju zbog (naravno ) dugovanja ,i pitam se kakva su prava nas radnika i dali ih uopshte i imamo,ili se to gleda drugachije poshto je u takvom stanju ?! Ja bar mislim da imamo ,ipak neka prava ali opet ko zna,i opshirnije cu pojasniti kako stoje stvari ako treba!Poz

Sediš na tankoj grančici.
Ako ti duguje neke zarade ili potražuješ lovu po bilo kom osnovu,
obaveze su podeljene prema prioritetu.
Radnici su uvek na kraju te rang liste.
Najpre se namiruju oni sa prioritetom,pa ako nešto ostane.....

Moj slučaj - tužio sam firmu 2002.Jedno ročište.
Dobio spor.
Prave se ludi. U međuvremenu - izvršena privatizacija.
Kupac nije izmirio ugovorne obaveze,radnici ,svako malo, izlaze
na ulice i štrajkuju.
2006.podnosim zahtev za prinudnu naplatu.
Do danas ništa,niti me informišu o bilo čemu....
Eto,slična su ti prava....!
Nije pomoglo,ali je gorko istinito...

zakoni republike srbanane su ti dostupni na net-u.

Da Bogggggg Sachuvaaaaa!!! Ma nisam ja pitao ovde o dugovanjima boze ljudi ,nego prava radnika na radu u Firmi koja je u stechaju ,niti sam ja nepismen niti vi coravi Aman za Aman :dash: :dash::dash: Jednostavno osnovna LJUDSKA PRAVA me interesuju!!! :rtfm:

ljudska prava nisu isto sto i prava radnika. radnik nema pravo glasa, na poslu nema demokratije, na poslu nemaju svi iste plate itd.

ako je firma pukla, prvo ce da se namire poverioci, ako ista ostane, icice radnicima.
valjda ne ocekujes da drzava plati?

Back