Prava potrosaca

gost 237967

Veoma poznat
Poruka
13.188
Kupila sam u subotu cerki patike, koje sam otisla danas da zamenim za broj vece. Medjutim, nisam ih zamenila jer kazu da nema vecih. Ja onda kazem da nema veze, da cu izabrati neke druge i doplatiti koliko treba. Nisu mi dozvolili ni to, pod izgovorom da menjaju samo isti model, broj za broj. Naslutih da me muljaju, ali kako ne znam kakva su mi prava i ima li smisla zvati shefa, vlasnika... lepo se pokupim i odem sa malim patikama. Kakva su moja prava kao potrosaca u ovom slucaju?
Ne nadjoh u pretrazi slicnu temu, tako da moderatori slobodno spajajte, premestajte...

Probaj ovde da nađeš neku informaciju ili telefon tržišne inspekcije. Oni će ti dati sigurno neki savet. Meni serviser nije hteo da izda račun za uslugu od 80 evra jer je to komplikovano. Kada smo pozvali tržišnog inspektora sve je moglo.

Kupila sam u subotu cerki patike, koje sam otisla danas da zamenim za broj vece. Medjutim, nisam ih zamenila jer kazu da nema vecih. Ja onda kazem da nema veze, da cu izabrati neke druge i doplatiti koliko treba. Nisu mi dozvolili ni to, pod izgovorom da menjaju samo isti model, broj za broj. Naslutih da me muljaju, ali kako ne znam kakva su mi prava i ima li smisla zvati shefa, vlasnika... lepo se pokupim i odem sa malim patikama. Kakva su moja prava kao potrosaca u ovom slucaju?
Ne nadjoh u pretrazi slicnu temu, tako da moderatori slobodno spajajte, premestajte...

Hm pa zavisi gde su kupljene..nike bi sigurno zamenili uz racun..ako ne tu imaju vise prodavnica..probas ljubazno pa ako ne ide na foru inspekcije

Sugradjanka u kojoj radnji?
Mozes da ih tuzis fino i da pises drustvu za zastitu potrosaca a do kraja dana cu da ti bacim broj inspekcije, ne znam ja ali znam nekog ko zna i naebali su....

Trend sistem radnja. Nasla sam zakon o zastiti potrosaca, ima tamo neki clan 54 pa jos neki clan o reklamaciji proizvoda... al je sve to jako konfuzno. :) Pravo nije moj fah. Bas sam se neprijatno iznenadila, obicno su u boljim radnjama usluzni i ispostuju musterije, izgleda da sam se prevarila.

koliko ja znam ne možeš da zameniš samo ako je artikal, kada je kupljen, bio na sniženju, u tom slučaju ne moež u svakom drugom možeš, čak možeš da zahtevaš da ti vrate novac a ne samo da zameniš i doplatiš!

znam da ni u zemljama eu ne menjaju robu ako je na sniženju (h&m, za njih znam) i da i kod nas uvek za robu koja je na sniženju naglase da nema zamene

raspitaj se još, ali ja znam za ovo pravilo

Ja radim u velikom trgovinskom lancu i nezadovoljnom potrošaču se uvek izlazi u susret. Ako ništa ne može da ga zadovolji, čak i pare vraćamo.
Ne znam da li je to po zakonu ili samo brinemo o kupcima, ali sam sigurna da ja ne bih ćutala i zadržala patike koje mi ne trebaju.

Trend sistem radnja. Nasla sam zakon o zastiti potrosaca, ima tamo neki clan 54 pa jos neki clan o reklamaciji proizvoda... al je sve to jako konfuzno. :) Pravo nije moj fah. Bas sam se neprijatno iznenadila, obicno su u boljim radnjama usluzni i ispostuju musterije, izgleda da sam se prevarila.

I ja mislim da ne mozes da zamenis ako su na snizenju. Prelistala sam zakon na brzinu, nemam sad puno vremena da se udubljujem, uglavnom imas pravo na reklamaciju ukoliko je trgovac predstavio robu u nekom drugom svetlu nego sto je zapravo, pa si ustanovila izvesne nedostatke. Nov je zakon, mnogi pojmovi su jos uvek nejasni...

Ako si iz Vojvodine pozovi ovaj broj 021 6 313 600 to je pokrajinski sekretarijat za informisanost, sektor za zastitu potrosaca, tu mozes da dobijes informacije. Cak i ako nisi iz Vojvodine mogu ti oni dati informaciju. U svakom slucaju vredi pokusati.

Al ljudi ovde robi nista ne fali..samo je greska kupca koji je uzeo broj manje..dakle sve se svodi na obostranu ljubaznost dal ce zameniti..desilo se i meni da vratim posle par dana nosenja pumine patike jer je manji kalup..pa mi je trebao veci broj..al sam prvo zvao na foru telefonom..i kad sam dosao u radnju pozovem se na pricu sa sefom objekta..ni tad nije bilo lako..mora biti covek namazan

Al ljudi ovde robi nista ne fali..samo je greska kupca koji je uzeo broj manje..dakle sve se svodi na obostranu ljubaznost dal ce zameniti..desilo se i meni da vratim posle par dana nosenja pumine patike jer je manji kalup..pa mi je trebao veci broj..al sam prvo zvao na foru telefonom..i kad sam dosao u radnju pozovem se na pricu sa sefom objekta..ni tad nije bilo lako..mora biti covek namazan

Pa to sam i rekla, kazem da se ne moze podvesti pod reklamaciju jer je roba tehnicki ispravna i nije do prodavca. E sad, mozda postoji neka zackoljica oko jednostranog raskida kupoprodaje, zato sam joj dala broj da okrene i raspita se za tacne informacije.

Boldovano> pa i nije bas u redu da vracas nosene patike... ;)

I ja mislim da ne mozes da zamenis ako su na snizenju. Prelistala sam zakon na brzinu, nemam sad puno vremena da se udubljujem, uglavnom imas pravo na reklamaciju ukoliko je trgovac predstavio robu u nekom drugom svetlu nego sto je zapravo, pa si ustanovila izvesne nedostatke. Nov je zakon, mnogi pojmovi su jos uvek nejasni...

Ako si iz Vojvodine pozovi ovaj broj 021 6 313 600 to je pokrajinski sekretarijat za informisanost, sektor za zastitu potrosaca, tu mozes da dobijes informacije. Cak i ako nisi iz Vojvodine mogu ti oni dati informaciju. U svakom slucaju vredi pokusati.

Nisam iz Vojvodine, ipak hvala. :) Zato i nisam reagovala, jer nisam znala imam li uopste pravo da se zalim i raspravljam... samo me zbunilo njihovo objasnjenje, kao takva nam direktiva iz Bg-a.

Ma mogu da ti izađu u susret ako žele, a ako ne žele, "direktiva iz BG" i slične finte mu dođu kao dobar izgovor, "mi bismo, al ne daju dušmani, vezane nam ruke". Kako da ne.

Sad ću i ja da budem general nakon bitke...svaki put kad kupujem nešto bez probanja ili nekom drugom, pitam da li može da se menja ako ne bude odgovarao broj, kako, pod kojim uslovima, ima li veći/manji itd. Pa ako bude problema, makar imam nešto na šta mogu da se pozovem.

Ne znam koliko bi upalilo da zoveš tu "direkciju iz BG", nekog za komunikaciju sa potrošačima, i onako sa neba pa u rebra tražiš da ti odobre zamenu, kad već lokalni butik nema ingerencije da ti to dozvoli ;)

usmeni dogovori ne obavezuju nikog.
dakle ako imaš reklamaciju, napiši to pismeno i naslovi na centralu firme.
imao sam skoro sličnu situaciju. klinac je hteo da zameni patike, ali su mu prodavci "objasnili" da to ne može...
OK, nisam bio tu, ali sam otišao posle par dana i tražio da razgovaram sa šefom i da mi to isto "objašnjenje" dostavi napismeno. sa sve potpisom i pečatom.
da li da spominjem, da su mu zamenili patike, "bez problema".

Pa to sam i rekla, kazem da se ne moze podvesti pod reklamaciju jer je roba tehnicki ispravna i nije do prodavca. E sad, mozda postoji neka zackoljica oko jednostranog raskida kupoprodaje, zato sam joj dala broj da okrene i raspita se za tacne informacije.

Boldovano> pa i nije bas u redu da vracas nosene patike... ;)

Ma de nije u redu kad su krsh..ono neke normalne i 45,5 nosim..ovo uzeo 46 znas kakve mi zuljeve i plikove napravile..na raju reko dajte 47 samo da ne stezu

imaš pravo nakon 6 meseci da reklamiraš nošenu garderobu i obuću, ako dođe do oštećenja (ne priznaje se habanje, ali recimo odlepljivanje ili ljuštenje, da)... ovo je po zakonu. a ne daju da zameniš za drugi model, svašta... :roll:
i nije nikakvo iznenađenje, procene oni dobro kod koga mogu da prođu muljažom... da si zauzela drugačiji stav, ne bi tako ispalo. inače, uslužnost nema nikakve veze sa ovom pričom... što se mene tiče, ne moraju da se keze uopšte, ionako ne podnosim izveštačenost, a naročito me iritira kada mi neko dahće za vratom.

Ne znam da li sam potrefila temu,ali se nalazim u situaciji u kojoj ne znam kako da reagujem i kako da se postavim.Nadam se da ce neko moci da mi pomogne.
Naime pocetkom septembra mi je instalirana digitalna televizija i internet i receno mi je da ce za dan dva da dodje signal interneta.U medjuvremenu sam otputovala i posle 10-ak dana kad sam se vratila interneta i dalje nije bilo.Zvala sam ih i poslali su te njihove ljude da provere i rekli su mi da je do nekog razdelnika u stanu i da treba da se rusi pola zida da bi mogla da imam signal.Da napomenem da ni digitalna nije funkcionisala i da je seckala iz istog razloga.Oni su sve uneli u svoj izvestaj.Meni,naravno,ne pada na pamet da zbog interneta rusim pola zida!Ja sam posle toga opet otputovala i kad sam se vratila odlucila sam da raskinem sa njima ugovor,ali su mi rekli da moram da platim to instaliranje i da izmirim racun za ceo oktobar i pola novembra.Kad sam rekla da ja nisam uopste koristila njihove usluge,jer interneta nije ni bilo i da mi nije jasno zasto to treba da platim,rekli su mi da napisem dopis i da ce mi javiti u roku od nedelju dana da li mi je to odobreno,ali evo vec druga nedelja kako mi niko nista ne javlja,a ja stvarno necu da dodjem u situaciju da moram da platim tri racuna za nesto sto nije sluzilo svrsi!
Zanima me da li se neko nasao mozda u slicnoj situaciji,ili mozda zna nesto o tome da li sam ja stvarno obavezna da im to platim,ili ne,jer sam se nekoliko puta uverila da se cesto potrosaci i korisnici raznoraznih usluga zbunjuju i dovode u zabludu samo zato sto ne znaju svoja prava,a oni to bezobrazno koriste! :think:

Back