Prava istina o multitaskingu

pa recomo da je tako
ali ko će ga znati, možda mišljenje koje donosi neki dobar rezultat aktivira nekakve hormone koji anuliraju to o čemu pričaš
nemam pojma, samo pretpostavljam
zašto su na primer slikari, kipari i ini umetnici uglavnom dugovečni?
ako mogu da od svoje umetnosti zarade za normalan zivot onda verovatno da. Takve vrste umetnosti su generalno terapijske i rade na osecaj (naravno delimicno i na razmisljanje). Mislim da duze zive zato sto imaju generalno manje stresa.

Misljenje utice na prevezivanje sinapsi. Mozak osim sto trazi najkraci put po postojecim vezama, takodje pusta dendrite svuda okolo i rekonstruise se i repovezuje (sto znaci ili ima neka nova veza ili se neka stara otkaci sa jednog a zakaci na drugi neuron) da bude efikasniji. Bila je prica da nam se broj neurona smanjuje sa procesom starenja (posto ne nastaju deobom) i da ih ima samo onoliko koliko dobijemo rodjenjem ali izgleda da ipak nije tako. I te celije se navodno radjaju nove - a proces mislenja najverovatnije utice i na to.

Mnogi bi voleli da budu ambideksteri, pa je isto i sa multitaskingom, mnogi bi voleli samo ne stižu, pa je normalno da ne uspevaju da kvalitetno obave sve poslove.
Za multitasking je potrebno održavanje pažnje na više poslova i brzina prebacivanja pažnje, a znamo da mnogi ne mogu da održe pažnju ni na jedan posao....
Naravno da ima ljudi koji mogu da održavaju brzinu prebacivanja pažnje da to izgleda da je paralelno, obično su to ljudi koji ništa i ne rade sa punom koncentracijom, već vrte nekoliko stvari dok obavljaju jednu. Poznajem ljude koji mogu da voze, telefoniraju, održavaju konverzaciju uživo i šminkaju se, medjutim, desi se i da ne obrate punu pažnju pa kucnu vozilo ispred. Poenta multitaskinga je selekcija prioriteta.

Slažem se sa postom, pogotovo sa ovim boldovanim delom.

Poznavala sam jednog ortopeda koji je bio u timu kada sam operisala koleno.

U ordinaciju je uvek prozivao ćetvoro pacijenata jer toliko ima kreveta za pregled. Išao je od jednog do drugog pacijenta. Sa svakim je razgovarao vrlo ljubazno i pažljivo.

Na kraju bi medicinskoj sestri diktirao izveštaje za prvog, drugog..za sve pacijente koji su se nalazili u ordinaciji.

Uspevalo mu je da radi multitasking jer je verovatno to uvežbao. I zaista je bio odličan ortoped. Verovatno je to i danas.

Otišao je u inostranstvo sa Instituta za ortopediju.

Kad sam u mojoj sobi često radim više stvari istovremeno. Čitam knjigu, radi mi tv, slušam muziku, upaljeno mi je nekoliko sajtova. Nije da to volim da radim. Takav sam, navikao sam tako da radim.

Bravo. Ja to ne mogu.

Kad sam u mojoj sobi često radim više stvari istovremeno. Čitam knjigu, radi mi tv, slušam muziku, upaljeno mi je nekoliko sajtova. Nije da to volim da radim. Takav sam, navikao sam tako da radim.
Mnogo sam knjiga procitao uz slusanje muzike. Tako da neke knjige/price pamtim po muzici koja dodje kao pozadina kao u filmu. Audio-vizualan dogadjaj je naturalan za pracenje - mozak nam je povezao vise cula odjednom. Ocigledno da to nije problem. Problem je kad ti muzika svira na tv i muzika ti svira na radiju. Kao u sobi u kojoj vise ljudi prica odjednom ja verujem da u dato vreme mozemo samo da se fokusiramo na jedan zvuk, jedan glas a druge mozemo samo podsvesno da slusamo - mislim da je jedan fokus po jednom culu. Tako da ne verujem da neko moze da slusa aktivno 2 muzike odjednom, moze da se prebacuje sa jedne na drugu ali onda ne slusa ni jednu kompletno.

Sa druge strane postoji sledeca situacija - radim na kompu i imam drzac za telefon u vidnom polju periferno, primecujem ekran od kompa ali i ekran od mobilnog - to mogu da gledam zajedno kad je u pitanju lagano monitorisanje - mogu 5 stvari da monitorisem - nije problem, sve dok je u vidom polju ili dok povremeno mogu da bacim pogled i van glavnog vidnog polja. Ali nema teorije da ako sam u dubokom fokusu na programiranje nekog komplikovanog koda da primetim ista oko sebe - to je trening da se odrzi fokus bez obzira na distrakcije. A distrakcija ima puno. Pogotovo kad postoji neka dinamika u vidnom polju. S obzirom na cinjenicu da se mi neki veliki procenat 60-80% oslanjamo na culo vida. A i ono: oci mozete da zatvorite, ali usi ne.

Audio-vizuelno - da
vizuelni-multitasking - moguce organizovati
audio-multitasking - ne verujem
za sve to vreme nesto u pozadini - da, prakticno moguce, moguce je i kad se spava. Ne jedan algoritam sam smislio u snu ili tako sto mi resenje padne iz cista mira napamet dok zalivam cvece u saksiji.

Nikad ne slušam istovremeno muziku sa televizora i iz kompjutera. Na tv-u je neka utakmica, ili neka emisija sa pričom. Ako je neka muzika na tv-u onda ugasim ton.
U mojoj siroj porodici normalno je da TV tandrce i dok tv tandrce svi medjusobno razgovaraju. Ja ih pitam, jel gledate tv? Oni kazu - da! I nastave da pricaju. Dig'o ruke. Kazu to je njima normalno.

Pogledajte prilog 1663788
Možete li, na primer, istovremeno da telefonirate, motrite na tiganj na šporetu, jednim okom gledate televizor i u rukama i mislima držite notes u kom vam stoji spisak današnjih obaveza? Mnogi sebe smatraju multitasking ekspertom, međutim, da li je to stvarno tačno?

Evo jedne činjenice: naš mozak nije predviđen za multitasking. Stvoren je da se fokusira na po jednu stvar u datom trenutku, a bombardovanje informacijama ga samo usporava.

Neurolog Erl Miler, sa MIT-a, kaže da naš mozak „ne radi dobro kada je usmeren na više zadataka odjednom… kada neko kaže za sebe da koristi multitasking, ono što zapravo radi jeste veoma brzo prebacivanje sa jednog zadatka na drugi. I svaki put kad se to uradi, postoji neki kognitivni gubitak, cena koja se plaća.“

Multitasking smanjuje kvalitet i efikasnost rada

Zahvaljujući multitaskingu, osoba teško organizuje svoje misli i otežano razlikuje bitne od nebitnih informacija, sve ovo onda utiče na efikasnost i kvalitet rada.

Nastavak teksta https://www.psihoverzum.com/prava-istina-o-multitaskingu/

Foto: https://www.psihoverzum.com/

Koliko često radite više stvari odjednom?

Zašto radite više stvari odjednom? z:)
Citala sam da je zenski mozak za multitasking,dok se muski fokusira samoi na jednu stvar.Meni je multitasking normalan.Sve ostalo je staticno.,dosadno.

Neka moja praksa jeste da imam nekoliko aktivnih stvari koje radim u nekom periodu, mada uglavnom to izgleda tako što odradim deo jedne stvari pa se prebacim na deo druge i tako u krug dok sve ne pozavršavam.
Radio sam na nekoliko multitask pozicija, što mi je bilo previše haotično za efikasan rad. Posle uhvatio onu foru da posle svake obavljene aktivnosti uzmem 10min odmora i tako završim više toga u toku dana.

Back