Prava istina o multitaskingu

Džudi S

Brišem spam
Moderator
Poruka
7.879
TEMA.jpg

Možete li, na primer, istovremeno da telefonirate, motrite na tiganj na šporetu, jednim okom gledate televizor i u rukama i mislima držite notes u kom vam stoji spisak današnjih obaveza? Mnogi sebe smatraju multitasking ekspertom, međutim, da li je to stvarno tačno?

Evo jedne činjenice: naš mozak nije predviđen za multitasking. Stvoren je da se fokusira na po jednu stvar u datom trenutku, a bombardovanje informacijama ga samo usporava.

Neurolog Erl Miler, sa MIT-a, kaže da naš mozak „ne radi dobro kada je usmeren na više zadataka odjednom… kada neko kaže za sebe da koristi multitasking, ono što zapravo radi jeste veoma brzo prebacivanje sa jednog zadatka na drugi. I svaki put kad se to uradi, postoji neki kognitivni gubitak, cena koja se plaća.“

Multitasking smanjuje kvalitet i efikasnost rada

Zahvaljujući multitaskingu, osoba teško organizuje svoje misli i otežano razlikuje bitne od nebitnih informacija, sve ovo onda utiče na efikasnost i kvalitet rada.

Nastavak teksta https://www.psihoverzum.com/prava-istina-o-multitaskingu/

Foto: https://www.psihoverzum.com/

Koliko često radite više stvari odjednom?

Zašto radite više stvari odjednom? z:)

Neurolog Erl Miler, sa MIT-a, kaže da naš mozak „ne radi dobro kada je usmeren na više zadataka odjednom… kada neko kaže za sebe da koristi multitasking, ono što zapravo radi jeste veoma brzo prebacivanje sa jednog zadatka na drugi. I svaki put kad se to uradi, postoji neki kognitivni gubitak, cena koja se plaća.“
zapadna psihologija i psihijatrija je BS (bull shit)
multitasking je odavno poznata stvar i to uspenski i gurđijev nazivaju odvojenom pažnjom
julije cezar je navodno bio sposoban za to
ja sam pokušao da vežbam u više navrata i odustajao sam jer je to teži rad od najtežeg fizičkog rada
i to niko ne može sam da postigne, potrebno je biti u "školi", to jest u društvu takvih ljudi na čelu sa učiteljem gde se takva praksa sprovodi

oduvek multikujem, ja na jutubu sve gledam na 1.25 ili 1.50 brzine jer mi je nepojmljivo da gubim vreme na to kada neko sporo prica i tupi.
uvek su mi otvoreni brejv i chrome, a usput gledam na diskoveri ovog britanca sto kupuje starine

imao sam i poslovni period sa 2 telefona dok radim zapravo svoj posao.
ali ne, ne smeta mi. volim :)

jako se dobro snalazim i zato verujem da samo gubim potencial dok svrljam po forumu :sad2:

onako kako znam

radim na vise stvari odjednom ali ne odjednom, nego jednu po jednu ali u paraleli.

nije uvek moguce zavrsiti bas svaku stvar, ali fokusiranjem na jednu stvar uradi se koliko moze, a onda se preskoci u drugi kontekst na drugu stvar, jos kad su stvari razlicite po prirodi onda i to spada u problem, jer razlicite stvari zahtevaju razlicito razmisljanje tj razlicite delove mozga.

Ni kompjuteri ne rade multi tasking zapravo, iako to tako izgleda, samo su brzi u prebacivanju iz konteksta u kontekst

to da moze da se radi vise stvari odjednom u isto vreme zapravo mislim da samo tako izgleda. Mada eto vegetativni sistem ne zahteva paznju. Moze doduse da se deo mozga odvoji za takozvani back-burner - zadas zadatak i kazes resi kad se smislis. Ima problema koji se tako resavaju. Naravno primarni fokus ce pokusati da zauzme veci deo procesa. Mi ne koristimo ceo mozak za sve zadatke.

mislim da ovde nije problem koliko poslova moze da se obavi u isto vreme, nego koliko paznje je poklonjeno svakom od zadataka.
Mogu na primer da monitorisem nesto usput. Moze to i polu nesvesno da radi.

Primer, sednem u auto da vozim poznatu putanju, osim sto vozim mogu da razmisljam o necemu. I onda kazem konj ide sam, ima u misicnog memoriji - na koju situaciju u saobracaju treba da se posveti paznja i to upada. Ako je situacija na putu normalna, ne razmisljam, auto pilot radi za sebe. Cak i prepoznaje opasnosti koje svesno ne bih primetio

oduvek multikujem, ja na jutubu sve gledam na 1.25 ili 1.50 brzine jer mi je nepojmljivo da gubim vreme na to kada neko sporo prica i tupi.
uvek su mi otvoreni brejv i chrome, a usput gledam na diskoveri ovog britanca sto kupuje starine

imao sam i poslovni period sa 2 telefona dok radim zapravo svoj posao.
ali ne, ne smeta mi. volim :)

jako se dobro snalazim i zato verujem da samo gubim potencial dok svrljam po forumu :sad2:
Ovo primecujem kod mnogo ljudi - da videje gledaju ubrzano
Nekad su postojale tehnike za brzo citanje knjige - danas malo ko cita.

zapadna psihologija i psihijatrija je BS (bull shit)
multitasking je odavno poznata stvar i to uspenski i gurđijev nazivaju odvojenom pažnjom
julije cezar je navodno bio sposoban za to
ja sam pokušao da vežbam u više navrata i odustajao sam jer je to teži rad od najtežeg fizičkog rada
i to niko ne može sam da postigne, potrebno je biti u "školi", to jest u društvu takvih ljudi na čelu sa učiteljem gde se takva praksa sprovodi

Pokusavas da ides kontra prirode koja ima energetsku ekonomiju. Mi nemamo veci mozak zato sto bi trosio previse energije (i sad kakav je trosi jako puno), uz to poznato je da ce mozak da isporuci najuverljivije resenje koje ce vecinom da bude korektno, ali ne znaci da je tacno. Za tacno mora da se upotrebi paznja a paznja trosi energiju, a mozak to ne voli. Umara se, I onda ti je to 'tezak umni rad'

paznja/fokus/svesno misljenje = energija, koristis mozak - trosis gorivo
pa recomo da je tako
ali ko će ga znati, možda mišljenje koje donosi neki dobar rezultat aktivira nekakve hormone koji anuliraju to o čemu pričaš
nemam pojma, samo pretpostavljam
zašto su na primer slikari, kipari i ini umetnici uglavnom dugovečni?

Pogledajte prilog 1663788
Možete li, na primer, istovremeno da telefonirate, motrite na tiganj na šporetu, jednim okom gledate televizor i u rukama i mislima držite notes u kom vam stoji spisak današnjih obaveza? Mnogi sebe smatraju multitasking ekspertom, međutim, da li je to stvarno tačno?

Evo jedne činjenice: naš mozak nije predviđen za multitasking. Stvoren je da se fokusira na po jednu stvar u datom trenutku, a bombardovanje informacijama ga samo usporava.

Zahvaljujući multitaskingu, osoba teško organizuje svoje misli i otežano razlikuje bitne od nebitnih informacija, sve ovo onda utiče na efikasnost i kvalitet rada.

Skoro uvek radim vise stvari odjednom.
Zavisnik sam od diistrakcije i bolje radim kada radim stvari paralelno.

Naravno, apsolutni paralelizam ne postoji ni u ljudskom mozgu ni u računarstvu, na primer, iako se nama čini da računar istovremeno radi više stvari, on radi jednu po jednu instrukciju, samo to radi velikom brzinom da nama izgleda da radi istovremeno.

Multitasking ne znaci da istovremeno nas mozak procesuira dve stvari, vec da smo posao organizovali da se dve radnje posla odvijaju u isto vreme, na takav nacin da nas mozak noze da im posveti paznju i pobrine se da se izvrse do kraja kako treba.

Mnogi bi voleli da budu ambideksteri, pa je isto i sa multitaskingom, mnogi bi voleli samo ne stižu, pa je normalno da ne uspevaju da kvalitetno obave sve poslove.
Za multitasking je potrebno održavanje pažnje na više poslova i brzina prebacivanja pažnje, a znamo da mnogi ne mogu da održe pažnju ni na jedan posao....
Naravno da ima ljudi koji mogu da održavaju brzinu prebacivanja pažnje da to izgleda da je paralelno, obično su to ljudi koji ništa i ne rade sa punom koncentracijom, već vrte nekoliko stvari dok obavljaju jednu. Poznajem ljude koji mogu da voze, telefoniraju, održavaju konverzaciju uživo i šminkaju se, medjutim, desi se i da ne obrate punu pažnju pa kucnu vozilo ispred. Poenta multitaskinga je selekcija prioriteta.

Sasvim je druga priča kada postoji potreba za multitaskingom, gde mnogi podržavaju da je bolji način razmišljanja u slikama kao lamele rotora koji se vrti, pa zavrte nekoliko rotora, dok drugi misle da je lakše baviti se multitaskingom kada u svesti postoji jedna slika sa više objekata, dok treći misle da je najlakše kada je pažnja rasporedjena po folderima, neko ih zove džepovi. U svakom slučaju multitasking je više problem vežbanja, po zadatom načinu razmišljanja, pa neko postiže, a neko na vreme odustane....
Predispozicija koja tera ljude da koriste multitasking je njihov psihološki profil, pa neke tera da vežbaju da bi se dokazivali, neke sama sposobnost tera da ne gube vreme, a neki u multitaskingu vide povezanost izmedju poslova. :)

Poslednja izmena:
Pogledajte prilog 1663788

ne radim ovo nikad.
Poznajem ljde koji su takvi.
Nikad nista ne odrede kao treba i uvek stanu na pola.
najbitnije stvari cesto ostave po strani i bave se glupostima.
Na duze stae dobiju anksioznost i stres ihrastura
a ne prihvataju savete i stalno se zatrpavaju obavezama.
Vecito negde kasne i rade sve u poslednji cas.
ali kao sto uvek kazem
Svako je kovac svoje srecce...

Back