Prava građana ako ih je napao pas u dvorištu vlasnika

Aruena*

Buduća legenda
Poruka
34.821
Prosto pitanje koje se poteže u nekoliko postova na predhodnim temama.
Da li je vlasnik odgovoran za napad psa ukoliko jasno stoji oznaka na kapiji ili ogradi kuće da je tu pas?
Kako se postupa u takvim situacijama?
Da li je vlasnik odgovoran za napad psa ako posetioc uđe u privatni posed a nema oznake da je tu opasan pas?

Da li je vlasnik odgovoran za napad psa ukoliko jasno stoji oznaka na kapiji ili ogradi kuće da je tu pas?
Da li je vlasnik odgovoran za napad psa ako posetioc uđe u privatni posed a nema oznake da je tu opasan pas?

Кога си ујела?

Погрешној се цркви молиш, видиш какве се све будалетине јаве са ретардираним саветима, попут овог Алтер Ега.

Мислим да је једини начин приватна тужба, било да те је пас ујео или је то био твој пас који је неког другог ујео. Мислим да у овом случају нема неког аутоматизма, да се обратиш одређеној институцији, већ ће се путем приватне тужбе утврдити околности, па ће суд пресудити ко је у праву. Наравно, да је власнички пас на улици, па чак и луталица, онда је то друга прича. Ипак приватни пас на приватном поседу је сива зона. Било је случајева да пас у дворишту изуједа провалника и да газда плаћа одштету. Али опет и то би требало да иде преко суда.

Погрешној се цркви молиш, видиш какве се све будалетине јаве са ретардираним саветима, попут овог Алтер Ега.

Мислим да је једини начин приватна тужба, било да те је пас ујео или је то био твој пас који је неког другог ујео. Мислим да у овом случају нема неког аутоматизма, да се обратиш одређеној институцији, већ ће се путем приватне тужбе утврдити околности, па ће суд пресудити ко је у праву. Наравно, да је власнички пас на улици, па чак и луталица, онда је то друга прича. Ипак приватни пас на приватном поседу је сива зона. Било је случајева да пас у дворишту изуједа провалника и да газда плаћа одштету. Али опет и то би требало да иде преко суда.
Ovo boldovano mi je van svake pameti ako jasno stoji oznaka da je prisutan pas.

Ovo boldovano mi je van svake pameti ako jasno stoji oznaka da je prisutan pas.
Наше правосуђе је пуно таквих случајева апсурда. Када човек убије наоружаног провалника па годинама из притвора доказује невиност. Када неко украденим колима убије особу, а онда власник украденог аута доживљава голготу да докаже своју невиност. Како год да је,суд је та институција која решава такве ствари, која год да је пресуда на крају. Приватно двориште, власнички пас, ујео неког другог. Само грађанска парница може да одреди кривца по мом мишљењу.

Ово је питање за правнике Аруена и зависи како је оно решено законом код нас.У разним земљама се то различито законски третира.
У сваком случају ми не живимо у земљи у којој власник не одговара ако му неко неовлашћено улази на посед, без обзира да ли га је напао и изуједао његов пас или га сам власник упуцао.

Back