PRAHA

Dobro došla,
meni je portugal prelepa zemlja i moja naj veca zelja ja da tamo odem da zivim ali nemam dosta snage za jos jedan novi pocetak!!! pricaj nam kako je gde se nalazis i sta tamo radis :D

hvala na dobrodoslici:)
portugal zaista jeste prelep, jedini problem sto su ljudi i citav sistem uzasni...znaci zemlja koja ima toliko toga lepog ne znam cime je zasluzila narod poput ovog...naravno, uvek ima izuzetaka:) Meni klima jako odgovara iako mi zimi nedostaje sneg (ovde biva veoma hladno iako temperatura ne ide ispod 2 stepena, velika je vlaznost i duva strasni okeanski vetar)...takodje treba se odmah pomiriti da okean nema nikakve veze sa moram (nazalost)pa stoga i kupanje je pre nuzda nego zelja :?
Ali kad naucis da ignorises idiotluke koje sreces jednostavno shvatis koliko si srecan...to je valjda svugde tako:)

a ja ovde studiram...dosla sam ovamo zbog decka (on je portugalac i nasa veza je pocela da biva previse ozbiljna za stalna putovanja (i poprilicno je skupo). tako da sam ubila dve muve jednim udarcem...sad zavrsavam fax i od sledece goine pocinjem da radim...Nalazim se u Koimbri, to je grad u centralnom delu Portgala, izmedju porta i lisabona. U sustini jedino sto mi tesko je pada sto nemam sa kim da pricam na maternjem jeziku...vec pocinjem da se saplicem po maternjem jeziku:P

Dobra noc... :D

Ja idem u Cheshku sad na leto, ali u severo-istocni deo, u Havirov (kod Ostrave) ako neko zna gde je to...

Nisam bio u Pragu, zeleo bih da svratim i do tamo ali je malo daleko!!!

Jao ljudi prosto ste me odusevili ovom temom.Otkad znam za sebe Prag mi je omiljeni grad,cak mi je i baka Chehinja.Najveca zelja mi je da odem tamo(mozda ne da zivim ali makar da ga cesto posecujem).Trebalo bi da idem za oko godinu dana...

Prag je lep grad ali krcat turistima ovih dana.Vreme nikakvo,kiša i vrućina.Ja za vikend krećem za Jugu do kraja avgusta.Nadam se samo da neću ostati negde na putu bez benzina jer se šire glasine da je opet nestašica.Jedva čekam da vidim staro društvo i odmorim od gužvi u Pragu,naravno i posla.A svima koji dolaze u Prag da se dive njegovim lepotama želim lep provod.

gigule:
e devojke, koliko vam je trebalo da savladate češki? jel vam bilo teško? ili ste u Preg stigle s određenim predznanjem jezika?
jel ima neko ko je rođen u Češkoj? mislim ,nije morao da uči jezik pod stare :wink: dane?a?

meni je češki mnogo lep...ali ga ne govorim...razumem ale ne mluvim :(
A ja mislila ti rasturas ( zbog Nohavice)...
Postoje ljetni kursevi za strance ( koji ne zive u Ceskoj) na vise ceskih univerziteta, raspitaj se u ceskoj ambasadi , mozda dobijes stipendiju :wink:
A sto se tice ucenja pod stare dane, na kurseve primaju od 16 ( na nekima od 18 ) pa navise (na jednom je najstariji je bio jedan Amer od 76 god. 8) ).

YL 88:
gigule:
e devojke, koliko vam je trebalo da savladate češki? jel vam bilo teško? ili ste u Preg stigle s određenim predznanjem jezika?
jel ima neko ko je rođen u Češkoj? mislim ,nije morao da uči jezik pod stare :wink: dane?a?

meni je češki mnogo lep...ali ga ne govorim...razumem ale ne mluvim :(
A ja mislila ti rasturas ( zbog Nohavice)...
Postoje ljetni kursevi za strance ( koji ne zive u Ceskoj) na vise ceskih univerziteta, raspitaj se u ceskoj ambasadi , mozda dobijes stipendiju :wink:
A sto se tice ucenja pod stare dane, na kurseve primaju od 16 ( na nekima od 18 ) pa navise (na jednom je najstariji je bio jedan Amer od 76 god. 8) ).
ma ja imala 8 iz češkog...imala svojevremeno...
razumem češki ali da ga govorim...lagala bih te.
znam slovački pa se provlačim nekako...
inače kupila sam i neka knjižice za učenje češkog...ali sam lenjaaaaa...
joj a danas sam opet slušala Nohavicu...čika je strava!

gigule:
ma ja imala 8 iz češkog...imala svojevremeno...
razumem češki ali da ga govorim...lagala bih te.
znam slovački pa se provlačim nekako...
inače kupila sam i neka knjižice za učenje češkog...ali sam lenjaaaaa...
joj a danas sam opet slušala Nohavicu...čika je strava!

Dobre su i knjizice , ali nista bez kursa ... kad te tamo uhvate u masinu, ne samo da ne budes lenjaaa, nego ...super je program - nastava, izleti, filmovi, pozorista, ucenje polke ,pjevanje, slusanje muzike (tako "upoznah" Nohavicu...). Hoces, neces - naucis mnogo. Dopalo bi ti se 200% :wink:
Ama, prava uzivancija ...Cujem za slicne kurseve i u Slovackoj...

uf...ja bi...
a zašto si ti išla na taj kurs (ili kurseve)? ok da naučiš češki ali zašto ti je bilo važno da ga naučiš?
e ako je pitanje suviše indiskretno...nema veze...

gigule:
uf...ja bi...
Ako te zanima kako da pokusas, javi se na pp.
a zašto si ti išla na taj kurs (ili kurseve)? ok da naučiš češki ali zašto ti je bilo važno da ga naučiš?

Kurseve...nije mi bilo "vazno"...to je kao sto neko iz hobija ide na kurs fotografije, keramike , slikanja itd. Svidja mi se Ceska, ceski humor, filmovi, kultura uopste ...A rado bih tako isla i u neke druge zemlje na kurseve drugih jezika. Ipak, Ceska mi je No.1 !

YL 88:
gigule:
uf...ja bi...
Ako te zanima kako da pokusas, javi se na pp.

Kurseve...nije mi bilo "vazno"...to je kao sto neko iz hobija ide na kurs fotografije, keramike , slikanja itd. Svidja mi se Ceska, ceski humor, filmovi, kultura uopste ...A rado bih tako isla i u neke druge zemlje na kurseve drugih jezika. Ipak, Ceska mi je No.1 !

hm...zanimljiv si ti lik...
što se kurseva tiče...za sada ne...e ali ko zna... :)

gigule:
hm...zanimljiv si ti lik...
što se kurseva tiče...za sada ne...e ali ko zna... :)
Djekuju ( mada "zanimljiv" moze znaciti svasta :wink: )
A jedan od razloga mog ucenje ceskog je (mozda) isti kao razlog tvog znanja slovackog. :)
"Nikad nije kasno uciti nesto sto se ne zna" (Sokrat, kad je u dubokoj starosti poceo uciti da svira liru), tako da si u pravu sa onim "e ali ko zna", moze to biti i bilo kada u zivotu...

gigule:
e pa... "zanimljiv lik" znači super lik recimo...
Takvi su (uglavnom ) mixed people ...znas i sama :wink:

a slovački znam jer ga znam...od malena bre...
hm...ja sam mešana...
Na to sam i mislila...zasto "hm", pa zbog toga si samo bogatija... :)

Back