Prag magičan za turiste: Atrakcije Zlatnog grada koje obavezno treba videti

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
70.757
Polako nam leto odmiče...Pravo je vreme da se planiraju produženi vikendi a za svega 100 evra (ko ne voli da vozi i sam planira put) imate ponude od skoro svih turističkih agencija za posetu Pragu, 3 noćenja, 6 dana autobusom.

Ukoliko je neko bio...Šta treba zaista videti, doživeti? Istina da je njihov ZOO jedan od najlepših u Evropi? Šta obići u okolini? Koliko dana realno treba za doživljaj Praga?

prag-830x0.jpg

evo šta kažu...dok se neko ne javi sa ličnim iskustvom :)

Prag magičan za turiste: Atrakcije Zlatnog grada koje obavezno treba videti

Kad jednom posetite prestonicu Češke, teško da ćete uspeti da se ne zaljubite u ovaj grad

Uz to što je glavni grad, Prag je i najveći grad u Češkoj. Ujedno se smatra i gradom, koji se može pohvaliti najbolje očuvanim starim gradskim jezgrom. Zbog kulturnog bogatstva najpre, prati ga krilatica Zlatni Prag.

Ko god se obreo u ovom gradu, ostao je fasciniran najpre njegovom arhitekturom, odnosno odlično očuvanim starim jezgrom. Atrakcija u Pragu ima i više nego dovoljno. Sve i da se prošetate samo starim delom grada, biće dovoljno da vas očara i da mu se rado vratite.

foto-pixabay-exis-830x0.jpg

foto-pixabay-pexels-830x0.jpg

foto-pixabay-juliussilver-830x0.jpg

Zgrada koja pleše

Tokom poslednje decenije prošlog veka, na obalama reke Vltave u Pragu, podignuta je jedna savremena i neobična građevina.

I mada postoje oprečna mišljenja o delu američkog arhitekte Frenka Gerija u vezi sa ovim modernim čudom, građevina na kojoj je ukombinovano nekoliko arhitektonskih stilova, i te kako privlači pažnju turista, posebno onih koji su ljubitelji savremenog dizajna.

A901-10-Things-you-did-not-know-about-Dancing-House-Dancing-House-Image-1-1024x723.jpg

Praški dvorac

Danas rezidencija predsednika republike, Praški dvorac je sasvim sigurno jedna od atrakcija grada, uz nezaobilazni Karlov most.

Uvršten je u Ginisovu knjigu rekorda, kako zbog svoje starosti, jer potiče iz 9. veka, tako i zbog činjenice da celokupan kompleks zauzima površinu od 70.000 kvadratnih metara.

foto-pixabay-hermann-830x0.jpg

prague-23554581920-830x0.jpg

Turistima koji posećuju prestonicu Češke je najpre interesantan pogled koji se pruža sa uzvišenja, na kome je smešten kompleks Praškog dvorca. Na svaki okrugli sat se ovde može videti i jedna od turističkih atrakcija – smena predsedničke garde.

Karlov most

Jedan od najpoznatijih simbola Praga, Karlov most je izgrađen početkom 15. veka, sa ciljem da zameni pređašnji. Juditin most su oštetile poplave, pa je na njegovom mestu izgrađen novi, stabilniji, koji je opstao sve do danas.

Širok je skoro 10 i dug 621 metara. Karakterističan je po čak lukovima, njih čak 16 i kulama koje se smatraju svojevrsnom zaštitom i nalaze se sa obe njegove strane. Na mostu se mogu videti i statue, koje su tu postavljene početkom 18. veka. Tačnije, danas su to sve replike nekadašnjih statua, dok se u Nacionalnom muzeju čuvaju originalne.

IMG_4802.jpg

Starogradski trg

Pored toga što se ovaj trg prostire na površini od čak 9.000 kvadrata, može se pohvaliti i time da je najstariji. Na njemu se nalazi i Astronomski sat, koji je još jedna od atrakcija Zlatnog grada.

Ukoliko ga pažljivo posmatrate, imaćete priliku i da vidite kako izgleda kada na njemu otkuca okrugli sat. Tada se prozori, koji postoje na ovom satu otvaraju, a posetioci mogu videti figure Isusa Hristosa i njegovih sledbenika, apostola.

Depositphotos_49988449_original-780x470.jpg

U samom centru trga nalazi se spomenik Janu Husu, verskom reformatoru, kao i crkva posvećena Svetom Nikoli i dva tornja, koja se nalaze u okviru hrama Marije Device Tinske.

Zlatna ulica

U neposrednoj blizini Praškog dvorca ugnezdila se ulica, u kojoj je možda na najbolji mogući način oslikan duh grada.

Omanje šarene kuće koje krase Zlatnu ulicu umnogome dopunjuju atmosferu. Interesantno je da su neke od njih izgrađene još u 16. veku.

Ne treba propustiti ni posetu katedrali Svetog Vida, Venceslalov trg i Petrinsku kupu. U pitanju je verna kopija Ajfelovog tornja u Parizu. Kula je izgrađena 1891. godine i visoka je 63,5 metara.

kinsale-2-830x0.jpg

hmm...ja bih ovaj grad ili na prolece ili na jesen...za NG bi negde drugde...

Bila pre koji dan u turistickoj agenciji. Htela sam da odem na par dana. Rekose mi da trenutno ne rade aranzmane za Cesku zbog tamosnje epidemioloske situacije.
bas cu pitati jednu drugaricu preko koje agencije je ona htela...pre neki dan mi je spominjala Prag i da imaju aranzmane

bio? koliko dana mislis da treba da se obidje sve sto treba da se obidje bez frke i zurbe?
Jedno 4 dana za lagani obilazak, može i 3 ako ste baš-baš aktivni.
Što se tiče smeštaja, Prag ima metro i mi smo bili smešteni u hotelu sa 4*,.stizalo se do centra za 10 min. Osim ako nemate baš.mnogo novca pa niste u hotelu Evropa, i samom centru, raspitajte se.o hotelima i koliko su od najbliže metro linije.Prag nije jeftin grad, al mnogo toga jeste dostupno za videti jer je sam grad-muzej. Pored metroa imaju i lepe tramvaje recimo.
Obavezno u centru kupite knjigu o Pragu,vodič, bedeker od npr.14 evra, vredi svaku paru.

Znam, baš zbog toga, ja bih da osetim zimu sa snegom baš za taj praznik, osećaj čarolije je neverovatan kada ima snega i pahulja baš na taj dan. 😊
Mi smo bili u vreme suvomrazice za NG. Strašno. Mada tamo mogu da se kupe najčudovišnije kape, šubare i ostalo, nije pomagalo ..bukvalno smo duplo oblačili, zimska jakna + kaput zajedno. I često smo svraćali na piće i hranu, bili po muzejima itd. Svuda gde smo stigli.

I da, obavezno ćete imati u ponudi krstarenje. Odlučite i sami da li vam odgovara, birajte pametno.

Mi smo bili u vreme suvomrazice za NG. Strašno. Mada tamo mogu da se kupe najčudovišnije kape, šubare i ostalo, nije pomagalo ..bukvalno smo duplo oblačili, zimska jakna + kaput zajedno. I često smo svraćali na piće i hranu, bili po muzejima itd.

I da, obavezno ćete imati u ponudi krstarenje. Odlučite i sami da li vam odgovara, birajte pametno.
Bitno da je društvo okej, sve ostalo je nevažno.

Back