Praćenje vakcinacije protiv koronavirusa širom sveta

Sensei

Master
Moderator
Poruka
93.477
Image1.jpg

Širom sveta dato je više od 878 miliona doza vakcina, što je jednako 11 doza za svakih 100 ljudi. Već postoji veliki jaz između programa vakcinacije u različitim zemljama, a mnogi tek treba da prijave jednu dozu.

Image1.jpg

Vakcinisana osoba se odnosi na nekoga ko je primio najmanje jednu dozu vakcine, a potpuno vakcinisana osoba je primila sve potrebne doze vakcine. Za vakcinu Fajzer-BioNTech osoba koja je "potpuno vakcinisana" dobila je dve doze.
U gornjoj tabeli se vidi da je Srbija vakcinisala 26% populacije od čega 14% potpuno.

Manje bogate zemlje oslanjaju se na aranžman o podeli vakcina pod nazivom Kovaks (Covax), čiji je cilj da obezbedi dve milijarde doza do kraja godine.

83 posto vakcina koji su otišli u ruke širom sveta sprovedeno je u zemljama sa visokim i višim srednjim prihodima. Samo 0,2 procenta doza je sprovedeno u zemljama sa niskim primanjima.

Ja ne poznajem nikoga ko se vakcinisao sem baš starijih ljudi koji gledaju televiziju svaki dan, nisu li ove brojke malo preuveličane? Od prijatelja dvoje koji su preplašeni od prvog dana ostalima ne pada na pamet. Pa gde je taj milion i kusur?!??
tako je prijavljeno svetskoj organizaciji. Ne verujem da to ide bez neke provere. Imam neke starije članove familije koji su se vakcinisali i eno ih dobro su. Za mene je sve još uvek kontraverzno, ne žurim se.

Ja ne poznajem nikoga ko se vakcinisao sem baš starijih ljudi koji gledaju televiziju svaki dan, nisu li ove brojke malo preuveličane? Od prijatelja dvoje koji su preplašeni od prvog dana ostalima ne pada na pamet. Pa gde je taj milion i kusur?!??
Zavisi s kim se družiš. Ja poznajem dosta vakcinisanih u rasponu starosti od 30 do 50 godina i naravno starijih. Možda je to i zato što je u Novom Sadu procenat vakcinisanih veći od onog u Beogradu i ostalim delovima Srbije.

Jedna od milion i kusur🤣.
Takođe poznajem dosta ljudi koji su vakcinisani u starijih i mlađih. A naravno da poznajem i one kojima ne pada na pamet da se vakcinišu.

Svi poznajemo i takve. Društvene mreže su tu odigrale veoma negativnu ulogu i dovele do toga da neki više veruju fejsbuku nego nauci. Nije to samo kod nas i nije samo u vezi ovog pitanja.
Na fejsu i youtubu mozes videti i istinu i necija misljenja,a na tvu samo jedno za ovce,znam dobro kad pocne neka prica sa penzosima kao da slusam vucica pa su nazalost ti neobavesteni otpisani

A cekaj za neke ulaske u zemlje zahtevaju primljenu vakcinu,a oni opusteno udju u nju da je prime,sigurno postoji vaxersko objasnjenje
Prvi put čujem za to. Velika većina zemalja je u deficitu s vakcinama i ne daje strancima. Kod nas ti što dolaze moraju imati negativan test. Uglavnom se to još skoro svuda priznaje i kao vakcinacija.

Na fejsu i youtubu mozes videti i istinu i necija misljenja,a na tvu samo jedno za ovce,znam dobro kad pocne neka prica sa penzosima kao da slusam vucica pa su nazalost ti neobavesteni otpisani
Apsolutno je pogrešno fejsbuk i ostale društvene mreže doživljavati kao izvor informisanja. One su to taman koliko i ono što smo nekad zvali Radio Mileva. Kakva crna istina, tamo bukvalno može svako da izmisli šta hoće bez ikakve odgovornosti.

I eto, ja nemam trombozu uprkos pušačkom stažu od skoro 4 decenije, nisam je dobio ni kad sam pre godinu dana bio zaražen Covid - om, pa zašto bih onda trebao da se plašim vakcine? Zato što mi neki pametnjaković s fejsbuka tako kaže? Neka, hvala, ipak treba verovati nauci, njen proizvod je i sve što imamo oko sebe. Vođen time opušteno sam otišao na vakcinaciju i nemam nikakvih problema, što i vama koji ovo čitate takođe želim. :)

Zavisi s kim se družiš. Ja poznajem dosta vakcinisanih u rasponu starosti od 30 do 50 godina i naravno starijih. Možda je to i zato što je u Novom Sadu procenat vakcinisanih veći od onog u Beogradu i ostalim delovima Srbije.
Samo sa obrazovanim ljudima uglavnom fakultetski. Ne zaboravimo i 850.000 ljudi u srbiji koji nisu ni osnovnu školu završili, oni verovatno veruju u kult televizije pa se bodu. Nemam neko drugo objašnjenje.

Da potpisujem papir kako se bodem na svoju odgovornost je van svake pameti.

Samo sa obrazovanim ljudima uglavnom fakultetski. Ne zaboravimo i 850.000 ljudi u srbiji koji nisu ni osnovnu školu završili, oni verovatno veruju u kult televizije pa se bodu. Nemam neko drugo objašnjenje.

Da potpisujem papir kako se bodem na svoju odgovornost je van svake pameti.
Upravo neškolovanima se najlakše prodaju priče sa fejsbuka, praksa je to pokazala, a ti pričaj šta god hoćeš.

Back