Познати фотографи

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
013-sl18.jpg

021-Draza-obilazi-ucenike.jpg

GORANKA MATIĆ
U Muzeju savremene umetnosti u Beogradu otvorena je retrospektivna izložba Goranke Matić Iskustvo u gužvi.Goranka Matić (1949) prisutna je na umetničkoj i fotografskoj sceni već 40 godina. Od samih početaka, osamdesetih godina prošlog veka, njen rad paralelno se odvijao u domenima novinske, reportažne i umetničke fotografije.IzložbaIskustvo u gužvi, koju čini više stotina fotografija i materijala druge vrste (arhiva, do-kumentacija, foto-eseji) nije strukturirana hro-nološki već prema tematskim celinama koje se kod autorke izdvojaju kao dominantne.

Traje do 24. maja / Ušće 10 Beograd

BIZARNI TREND VIKTORIJANSKOG DOBA: FOTOGRAFISANJE BEZ GLAVE​

Ljudi koji su živeli u viktorijanskom dobu bili su očigledno previše opsednuti smrću. Već smo pisali ranije o post-mortem fotografiji, gde su ljudi fotografisali svoje preminule rođake tako da izgledaju kao živi, kako bi sačuvali uspomenu na njih.
Međutim, to nije sve. Ljude koji su živeli u tom periodu zahvatio je bizaran trend fotografisanja bez glave! Dobro, nisu se stvarno fotografisali bez glave, već je to rađeno tako što su se spajali delovi različitih fotografija, a kako u to vreme nije bilo digitalne fotografije, kompjutera i slično, ovo je moralo ručno da se radi. Ovaj trend bio je izuzetno popularan u to vreme, a fotografi koji su umeli tako nešto da urade, debelo su naplaćivali svoj rad.

55.jpg

44.jpg

Julie Margaret Cameron
(1815 - 1875)

Imala je 48 godina kad je počela raditi s novim medijem.
Zbog svog položaja u viktorijanskom engleskom društvu, u svojoj kratkoj karijeri uspjela je snimiti mnoge legendarne figure.
Približila se fotografiji kao umjetnik, tvrdeći da su joj uzori i nadahnuće- Rafaelo i Michelangelo .
Bila je također pametna i zaštitila autorska prava na svim fotografijama kako bi bila sigurna da će dobiti kredit.

81c34f26c46435e5 (1).png

Howard Schatz

1618866344989.png

je američki fotograf.
Rođen: 30. jula 1940-e godine u Čikagu.

Nagrade: Nagrada World Press Photo za umetnost i zabavu, World Press Photo Avard za sportsku temu
Nominacije: Nagrada World Press Photo za umetnost i zabavu, World Press Photo Avard za sportsku temu

Iznenađenje i oduševljenje: ove dve emocije leže u srcu Schatzove fotografije i to su dve reči koje on koristi da opiše ono što kontinuirano traži u svom radu i svom životu.
Fotografijom je ozbiljno počeo da se bavi 1987. dok je još uvek bio lekar.
„Jedna od medicinskih knjiga koju sam kao lekar napisao imala je 800 stranica i 1.200 fotografija i poznavao sam svaku od tih fotografija.Mislim da imam osnovnu sposobnost da zadržim i opozovem slike i to je jedan od razloga zašto mi fotografija tako dobro stoji.

Posebno lepe i zanimljive su njegove Underwater fotografije..

1618866425908.png

Džon Louenstin

Američki fotoreporter Džon Louenstin (Jon Lowenstein) je specijalizovan za dugoročna i opširna dokumentarna istraživanja koja se bave pitanjima moći, siromaštva, rasne diskriminacije i nasilja. Njegov projekat „Shadow Lives USA“ (SAD: životi u senci) prati trag migranata iz Centralne Amerike, a njegovi prethodni zadaci obuhvataju dokumentovanje posledica zemljotresa na Haitiju i socijalno nasilje u Gvatemali. Osvojio je nekoliko nagrada i saradnik je konferencije TED Global.
noor-ambassador_jonlowenstein_03--original.jpg

noor-ambassador_jonlowenstein_06--original.jpg

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back