Poznati ekonomista kaže da je 'bukvalno 99% kriptovaluta prevara'

Nikakve, komentarisem dve razlicite stvari.

Sad cu da vidim tekst.

Pa da, ali mi je cudno da o stvarima kao sto je blockchain saznajes od nekoga kome to nije struka (Nassim Taleb je matematicar i pisac, iako je jako mudar, on nije covek koji se bavi implementacijom i primenom softvera baziranog na blockchain tehnologiji i nije relevantan za tu oblast).
Ili ovaj sto o tome veruje nekom ekonomisti.

Pa da, ali mi je cudno da o stvarima kao sto je blockchain saznajes od nekoga kome to nije struka (Nassim Taleb je matematicar i pisac, iako je jako mudar, on nije covek koji se bavi implementacijom i primenom softvera baziranog na blockchain tehnologiji i nije relevantan za tu oblast).
Ili ovaj sto o tome veruje nekom ekonomisti.
Kapiram da ako je jako mudar naci ce ovaj tekst koji si postavio i procitao o njemu. :) Jer mi je malo tesko da verujem da ce neko da da tako smeo stav bez neke potpore.

https://www.dragonspears.com/blog/is-blockchain-technology-overhyped
Founder and CEO of DragonSpears, talks about why blockchain technology has not made the world-changing impact predicted by some industry watchers.
Emmons describes blockchain as an innovative technology that’s very limited in scope and quite expensive. Although it’s proven useful in complex projects, “it’s ineffective in day-to-day activities.” He adds, “Simply put, blockchain is not going to revolutionize the world.

Evo, izguglao sam ovaj tekst. I nije prvi put da procitam da je blockchain ipak malo ishajpovan.

Mi sada migriramo proces transakcija izmedju proizvodjaca/dilera/fabrikatora na blockchain model, po zahtevu nekolicine velikih klijenata.
Iako nisu klasicne novcane transakcije u pitanju, vec ugovori/narudzbine/kvote, ljudi hoce 100% sigurnu pricu.

I to cujem da se desava kod mnogih ozbiljnih igraca.

Zato cisto sumnjam da blockchain nema buducnost.

Ovo sto mi sada pravimo ce se koristiti u narednih 30+ godina.

P.S.
U vezi cene implementacije, tacno je da se podize cena zbog zauzimanja resursa (baza podataka je preko 2 puta veca zbog replikacije), ali to je sve. Nije uopste to toliko skuplje, kad se pogleda benefit (mogucnost prevare je smanjena mnooogooo puta, maltene svedena na blizu nule).

Hvala na info. Znaci da ocekujemo sporo i stabilno sirenje blockchain tehnologija.
Moze se onda reci da ima primenu ali da je ipak malko ishajpovano jer nije bas toliko promenilo svet kao AI recimo.

Pa da, kada su hajpovali oko promene sveta, radili su to zbog primene blockchaina u kriptovalutama.

Ali poenta je da je blockchain savrsen za obezbedjenje digitalnih transakcija bilo koje vrste, pa makar to bio obican ugovor.

Back