Poznate i manje poznate gitare Erika Kleptona

Sensei

Master
Moderator
Poruka
93.262
Baba i deda su mu kupili prvu gitaru kada je imao 13. godina. Akustična gitara nemačkog proizvodjača Hoyer je bila suviše velika i komplikovana za sviranje. Koštala je 2 funte.

U samom startu je pokidao jednu žicu i obzirom da nije imao ni učetelja, velika gitara sa samo pet žica mu nije držala pažnju. Klepton je jednostavno odustao od sviranja gitare.

Hoyer_obkets.jpg

1950s Hoyer Acoustic

Kao petnaestogodišnjak, naleteo je slučajno na interesantnu gitaru na buvljaku

"Vidio sam gitaru neobičnog izgleda kako visi na jednoj od tezgi. Bila je akustična, ali imala je tijelo vrlo uskog oblika, gotovo poput srednjovjekovne engleske gitare, a na njoj je bila zalijepljena slika gole žene. Intuitivno sam znao da je dobra. Uzeo sam je, i iako je nisam svirao, jer nisam želeo da iko čuje, osećala se savršeno, poput gitare iz snova. "

Washburn_llm34i.jpg

1915 to 1920 Washburn Parlor

Iako Clapton nije bio baš zaljubljen u sliku gole dame koja je bila lakirana na stražnjoj strani gitare od brazilskog ružinog drveta, činilo se da je konačno dobio "odgovarajuću gitaru". Najzad, kada je mladi Clapton uzeo da svira gitaru, žice nisu bile pribijene suviše blizu, vrat je bio širok i ravan „poput španske gitare“, a žice su bile mnogo niže, što je olakšavalo sviranje akorda i melodije.

Tragično za Erika, njegov polubrat je seo na gitaru i potpuno je unišio, što ga je dovelo u disocijativnu depresiju. S instrumentom u lošem stanju i osećajem da je izgubio identitet, Eric je ostao u potrazi za novom gitarom - i uskoro je prešao na električnu.

Kleptonova prva električan gitara je bila

1962 Kay Jazz II (K775V), Block Inlays, Semi-Hollowbody

Kay-Jazz_wv8olw.jpg

U jesen 1962. tinejdžer Eric Clapton vratio bi se u Bell's Music (sada prvenstveno fokusiran na gitare), kako bi kupio svoju novu gitaru iz snova. Ova nova ljubav je bila električna polu akustična gitara Kay Jazz II iz 1962. godine. Iako je bio zaljubljen u gitaru, kao što je bio i u Hoyer koji je dobio u Bellu, ubrzo je primetio:

"Kako sam kasnije saznao, to je i dalje bila samo kopija najbolje gitare tog vremena, Gibson ES-335. ... Mislim da bi Gibson koštao više od sto funti, mislim da je to daleko od našeg dosega, dok je Kay koštao je samo deset funti, ali je i dalje delovao prilično egzotično. Oduzela mi je srce. ...

"Koliko god sam voleo gitaru, ubrzo sam saznao da nije tako dobra. Bilo je teško svirati kao i Hoyer"

Iako je ovaj Kay Jazz II definitivno bio zanimljiv komad, Eric je uskoro zaradio dovoljno novca sa Yardbirds -om da je mogao sebi da priušti brojne vrhunske instrumente.

Erika je na kraju neizbežno privukla gitara na kojoj je otprilike bio zasnovan njegov Jazz II. To je bio Gibson - ES-335 TDC iz 1964. u u boji trule višnje.

Delimično kupljena zbog povezanosti sa svojim herojem Fredijem Kingom, Clapton je neko vreme bacio oko na Gibson u prozoru onoga što je najverovatnije bio Selmer Music. Za razliku od Jazz II-a, Claptonova ljubav prema gitari nije bila kratkog daha, i nije mogao a da ne bude zapanjen njenom lepotom i kvalitetom kada ju je kupio. Po knjizi Clapton:

"Stajao bih napolju i buljio u ove stvari satima, posebno noću kada bi prozori ostajali osvetljeni, a nakon posete Marquee, šetao bih celu noć gledajući i sanjajući. Kada sam konačno kupio Gibson, Jednostavno nisam mogao da verujem kako je sjajan i lep. Najzad sam se osećao kao pravi muzičar. "

Cream-Farewell-Concert-Eric-Clapton-ES-335.jpg

U junu 1965. Clapton je kupio polovni Cherri Sunburst 1960 Gibson Les Paul. Niko nije mogao predvideti da će s njim promeniti istoriju i zvuk električne gitare. Dok je bio sa Bluesbreakerima Džona Mejla, svirao je preko Marshall pojačala kako bi obezbedio izobličenja, mikrofoniju i održavanje zvuka. Iako nije prvi koji je koristio električne nusproizvode u svoju korist, Eric Clapton je ipak poboljšao njihovu upotrebu. Udružili su se sa njegovim virtuoznim sposobnostima i što je najvažnije, sa strašću koju je pokretala anksioznost, oni su kombinovali kako bi stvorili njegov potpis. Eric je kupio još nekoliko Gibson Les Pauls, ali mu je njegov prvi Cherri Sunburst ostao omiljen. Gitara je ukradena tokom ranih proba Cream -a u leto 1966. godine i nikada nije pronađena.

Kako su počele sedamdesete godine, Eric Clapton je napustio Gibson Les Paul u korist Fender Stratocastera. Međutim, nikada nije potpuno napustio brend. Danas, Eric Clapton koristi Gibson L5 za odabrane numere na koncertu i s vremena na vreme je svirao Gibson Chet Atkins akustiku na sceni. U svom studijskom radu koristi i razne druge Gibsonove modele.

big_ee08bc9dd2e91b9eac196e4d186e346c.jpg

Back