Povratni depresivni poremecaj

To ti je valjda kao bolujes od depresije..sinut si u glavu,pardon u dusu ..
lecis se kao i kao izlecis se al za malo..taman mislis da je sve ok kada ono..
zvekne te ponovo..povrati se...i poremeti te..to je valjda onda..povratni depresivni poremecaj...:)

a za lek ja mislim da dobar rad i kopanje kukuruza sve leci..

Guglovao sam ali nista konkretno nisam nasao.
Pored terapije za koji jos poznati nacin lecenja znate? Promena okoline i nacina zivota?
I sta koji * znaci ovo povratni?
Hvala. B-)

pacijent obično prvo ima dijagnozu depresivnog poremećaja, da bi nakon nekog vremena dijagnoza bila izmjenjena na rekurentni depresivni poremećaj..liječenje je uobičajeno:farmakološko(antidepresivi, sedativi) i psihoterapijsko..

Svaki put kad čitam o depresiji, pronađem se u tekstu, kad čitam o anksioznosti, opet se prepoznam, kad čitam o manijakalnom ponašanju, opet vidim sebe. Bože me sačuvaj, pročitah i o Edipovom kompleksu nešto, pa se i tu nađoh iako sam žensko.

Pored terapije za koji jos poznati nacin lecenja znate? Promena okoline i nacina zivota?
Hvala. B-)

guglanjem cesh da nadjesh svashta :lol: ali stvar je vrlo individualna...
ukoliko si u zeshcem problemu sa depresijom i ne mozesh sam da se izborish ( a moj recept je samopreispitivanje , chitanje i upoznavanje sebe ) onda na zalost cesh biti jedan od onih koji ce morati da potraze pomoc 'struchnjaka' ...a tu vec ulazish u shablon, pa ko u to veruje ili moze da se uklopi, mozda i moze da mu se pomogne..
depresija se vraca tokom zivota, ali ne mora biti jakog intenziteta, a to naravno zavisi od toga koliko si napredovao u samospoznaji..
depresija ne nastaje odjednom, ona je utkana negde duboko u tvoje bice , mentalni skop, preosetljivost, pa ako josh naidju i nezgodne okolnosti , sve joj ide na ruku...
upoznaj svoju depresiju i otarasi se straha od nje, onda cesh moci da se borish i da je nadvladash :D

Svaki put kad čitam o depresiji, pronađem se u tekstu, kad čitam o anksioznosti, opet se prepoznam, kad čitam o manijakalnom ponašanju, opet vidim sebe. Bože me sačuvaj, pročitah i o Edipovom kompleksu nešto, pa se i tu nađoh iako sam žensko.

Da..da...neverovatno je koliko su ljudi danas većinom i depresivni i ankciozni....i to ne prihvataju..ranije smo govorili...on je prgav...ona je alapača....on je živac...ona lažljivica....a sada tih izraza ima ređe i u međuljudskim diskusijama ili ogovaranjima...najćešće se govori, maaaa psihički nije nešto u redu ili poremećen-a...itd...a definitivno smo svi načeti...i kada čitam Andrića...neke njegove misli iz "Znakovi pored puta"...baci me u depresiju...ja sve rečeno prihvatam, ali pesimizma kolko ti duša, neeećee....Ćosić takođe...knjiga " U tućem veku"...isto...suve ćinjenice, pesimizam takođe..i sam napominje kako je u nekom vidu depresije...samo jedan citat iz Ćosićevih "Prijatelji"

.....Motivi njegove borbe za srpska prava su apsolutnao etični i humani. Poslednjih meseci pred smrt često mi je govorio o samoubistvu.
"Ja ne mogu da živim dok ginu ljudi koje sam poveo u političku borbu. Ne mogu više da slušam i čitam o pogibijama u mom zavičaju u Krajini. Moj život više nema smisla..."Takvu depresiju pojačavalo je i osećanje krivice za porodičnu i bračnu dramu njegove ćerke, Udate za Hrvata...kraj citata.
U pitanju je čuveni neuropsihijatar Jovan Rašković..čuvene ćerke takođe lekara neuropsihijtara Sandre Rašković Ivić..

Hvala. B-)

Nacin lecenja?
Ispravan zdrav nacin zivota... pomaze da se covek dobro oseca...
Raditi nesto korisno, necim se baviti to podize samopouzdanje...
Nauciti nove vestine , takodje...
Samopostovanje dobijamo moralnim nacinom zivota...
Biti kreativan druziti se sa ljudima, stvarati prijateljstva...
voditi iskrene otvorene razgovore sa prijateljima...
to pomaze...

Nacin lecenja?
Ispravan zdrav nacin zivota... pomaze da se covek dobro oseca...
Raditi nesto korisno, necim se baviti to podize samopouzdanje...
Nauciti nove vestine , takodje...
Samopostovanje dobijamo moralnim nacinom zivota...
Biti kreativan druziti se sa ljudima, stvarati prijateljstva...
voditi iskrene otvorene razgovore sa prijateljima...
to pomaze...

jeste, samo ovde nije pitanje šta, nego kako
dakle da ti prevedem - KAKO da onog ko ne želi da ustane iz kreveta motivišeš da radi sve to što si popisala.

Poslednja izmena od moderatora:
dugačke šetnje,i ne brigaj,šetaj i samo šetaj,to ti je najsigurnije

super savet za nekoga ko nije osetio depresiju, ali teshki depresivac ne zeli da izadje na svetlost dana, ne zeli da sheta bez cilja, to tvoje 'shetaj' mu dodje ko ' aj da sigramo kolce... ne razume, ne dopire... ne moze niko da mu pomogne ako sam ne krene da se gadi sebi i pochne da razmishlja ' u dole do dna' ili 'gore negde' :roll: smeru..

super savet za nekoga ko nije osetio depresiju, ali teshki depresivac ne zeli da izadje na svetlost dana, ne zeli da sheta bez cilja, to tvoje 'shetaj' mu dodje ko ' aj da sigramo kolce... ne razume, ne dopire... ne moze niko da mu pomogne ako sam ne krene da se gadi sebi i pochne da razmishlja ' u dole do dna' ili 'gore negde' :roll: smeru..

izvini molim te...ali nemozes tako ignorisati moj savet,ja zbog samog mog pokretanja u duhovnom napretku,bio sam otvoren prema sebi tkz.'okrenuta ogledala prema sebi',i ne samo to,aneksioznost,itd,...neki potezu za tabletama,greška,to samo u slučaju napada,prvog ili drugog,posle sam rešavaš,šetnje,pentranje po brdima,šetnja kroz šumu po noći itd.stvaraš drugu napetost,a šetnje su veoma blagotvorne!

okej ovo je možda klinički problem

ali apropo opštenarodne depresije i kuknjave jao u depri sam
procito sam komentar na nekom portalu koji je meni najrealniji

kaže

depresije je bolest lenjih ljudi sa nerealnim očekivanjima i malim mogućnostima

i to je tačno ti nabijaš sebi tripove u glavi
a kad ispuniš dan jednostavnim stvarima automatski padaju dubioze i uživaš u realnom osećaju

okej ovo je možda klinički problem

ali apropo opštenarodne depresije i kuknjave jao u depri sam
procito sam komentar na nekom portalu koji je meni najrealniji

kaže

depresije je bolest lenjih ljudi sa nerealnim očekivanjima i malim mogućnostima

i to je tačno ti nabijaš sebi tripove u glavi
a kad ispuniš dan jednostavnim stvarima automatski padaju dubioze i uživaš u realnom osećaju

Bas to. Prevelika iscekivanja, a ne zadovoljstvo malim sitnicama. Mali koraci ka malim zadovoljstvima. Danas svi hoce sve odjednom, i kada dobiju neku sansu ocekuju da ce sve to da resi. Nije, lagano, korak po korak.
Jedino to lenjost. Po meni lenjost ne postoji, vec nedostatak prave motivacije.

može se poistovetiti sa lenošcu,ali pritisak koji može stvoriti,depresija,jednostavno,beznadje,u tome je trik,zato radiš bez cilja,uhvatiš da šetaš,netreba ti cilj u glavi!Psihijatri,kako koji,dijagnosticiraju gluposti,obično,agrofobija,daju neke bensedine i čuda,ja sam popio,dosada,3 apaurina,zato što fizički opuštaju,odbacujući bensedine i kojakakve antidepresive,a ta 3 apau.uzeo zbog toga što sam morao na posao i zbog pojave teške aneksioznosti,više ne,nikakve tablete i sranja,uzeo sam stvar u svoje ruke,šetao,šetao i šetao,čak sam u trenutku jake krize,ustao iz kreveta,obukao se,otišao po noći u obližnju šumu,teško osećao,bilo šta,ali posle toga,miran!

Ne treba mesati depresiju sa raznim poremecajima raspolozenja.
Depresija je poremecaj afekata, hipertimija, u ovom slucaju se ispoljava kao patolosko neraspolozenje i nju je neophodno leciti psihofarmacima da bi se doveli do ravnoteze neki bitni transmiteri neuronskog metabolizma...

Ne treba mesati depresiju sa raznim poremecajima raspolozenja.
Depresija je poremecaj afekata, hipertimija, u ovom slucaju se ispoljava kao patolosko neraspolozenje i nju je neophodno leciti psihofarmacima da bi se doveli do ravnoteze neki bitni transmiteri neuronskog metabolizma...

Ništa tablete!Samo duže šetnje,moj brat,on je zapao u tešku depresiju,i rekao,tablete,koje su mi davali,liče mi na bombone,koje mogu uzeti svuda,e sad ja odoh,da vidim izbliza ove okolne šume,a i uzeću ipak malo čaja,od matičnjaka!

Bas to. Prevelika iscekivanja, a ne zadovoljstvo malim sitnicama. Mali koraci ka malim zadovoljstvima. Danas svi hoce sve odjednom, i kada dobiju neku sansu ocekuju da ce sve to da resi. Nije, lagano, korak po korak.
Jedino to lenjost. Po meni lenjost ne postoji, vec nedostatak prave motivacije.

Hvala. B-)

Tablete ti netrebaju!Duge šetnje,ustaneš,obučeš se,podješ i znaćeš da ustaneš iako ti se ne ustaje,obućeš se iako ti se ne oblači,poćeš iako ti se ne polazi,znaćeš brate moj da si upotrebio VOLJU!Moj savet!

Back