povracaj poreza

vilovo

Početnik
Poruka
26
Da li zna neko da mi kaze kako se vrsi i sta terba za povracaj poreza iz Austrije, da li se odnosi na svu kupljenu robu, do koliko godina decije stvari nemaju porez ???
Sve sto sam do sada procitao: moze ovako a moze i drugacije. Inace putujem kolima sa porodicom.
Unapred hvala svima.:)

ja ne mogu da ti kažem konkretno vezano za dečije stvari...ali moje iskustvo sa zapadnim zemljama je sledeće:

u prodavnici u kojoj kupuješ treba da tražiš da ti ispune formular za tax free...minimalna vrednost za kupovinu u Sloveniji i Austriji je negde oko 75eur po jednom računu
U tax free obrazac se unose tvoji podaci iz pasoša(našeg,naravno) i podaci sa računa i onda se račun prikači uz taj tax free obrazac
Tax free se odnsi na svu robu koju kupuješ u inostranstvu i koju planiraš da izneseš iz zemlje u kojoj si je kupio (tehnika,kuhinjske džidžabidže,garderoba,obuća...ma sve)
Na granici ,na izlazu,obrasce podnosiš na uvid cariniku,koji ti ih overava i već na granici možeš da uzmeš iznos poreza nazad
Neki carinici traže da vide robu koja je na računima,neki ne...to zavisi od samog
eto,to je moje iskustvo :)

Da li zna neko da mi kaze kako se vrsi i sta terba za povracaj poreza iz Austrije, da li se odnosi na svu kupljenu robu, do koliko godina decije stvari nemaju porez ???
Sve sto sam do sada procitao: moze ovako a moze i drugacije. Inace putujem kolima sa porodicom.
Unapred hvala svima.:)

Turisti sa prebivalištem izvan Evropske zajednice mogu dobiti povraćaj PDV za kupljenu robu u vrednosti od preko 75 EUR. U te svrhe prodavac mora da popuni poseban formular, roba mora da se izveze iz zemlje u roku od tri meseca i da, tom prilikom, carinska služba na graničnom prelazu zemlje EZ overi formular kao potvrdu o izvozu.

Vaučer na osnovu kog, pri napuštanju teritorije zemlje članice EZ, može da Vam se refundira PDV, dobija se u svim prodavnicama obeleženim znakom "Global Refund TAX FREE SHOPPING" ili "Premier TAX FREE".

Pažnja: za turiste sa prebivalištem u nekoj od zemalja članica EZ ne postoji, na žalost, mogućnost refundranja PDV.

Back