Povlacenje iz borilackih sportova

SmOke123

Zainteresovan član
Poruka
481
Zasto se muskarci sa 35 ili 40 godina,a neki i pre kao npr Fedor sa 33 godine povlace iz borilackih sportova, da li muskarac nakon 30 godine zaista ne moze vise da parira(ili jedva parira) mladicima od 20 godina sto se tice snage,izdrzljivosti i oporavka? Uvek sam kao mladji mislio da su ljudi 35 pa do 45 mozda cak fizicki najjaci,ali izgleda da to nije slucaj?

Zasto se muskarci sa 35 ili 40 godina,a neki i pre kao npr Fedor sa 33 godine povlace iz borilackih sportova, da li muskarac nakon 30 godine zaista ne moze vise da parira(ili jedva parira) mladicima od 20 godina sto se tice snage,izdrzljivosti i oporavka? Uvek sam kao mladji mislio da su ljudi 35 pa do 45 mozda cak fizicki najjaci,ali izgleda da to nije slucaj?
Mozda imaju vece i jace misice u 35, ali tetive, ligamenti, i te stvari kao oporavak svih tih tkiva im je gore.

A to je bitnije za bavljenje profesionalnim sportom od proste fizicke snage u jednom trenutku.

Normalno je.Posle bilo kakve povrede,teze se oporavljaju nego mladji,ako se uopste i oporave 100%.
Meni je to priroda nekako bzvz regulisala, znaci covek nakon 35+ godina ne moze ili tesko moze da parira mladjima sto se tice fizicke spremnosti, ono sto sam isto primetio da se ljudi nakon 35 godine pocinju povlace nemaju vise hrabrosti da rade neke stvari koje su radili u mladosti, predpostavljam da je to rezultat pada testosterona.Prosto bzvz koliko ti hormoni imaju uticaj na coveka i na njegov mozak.

Pa i ne povlače se, mislim 35-40 godina su obično neke najbolje godine za te koji se bave borilačkim sportovima (Usik, Fjuri, Džošua, Zhilei, Džošua Parker, Ruiz, Vajlder, Berbatiev, Terens Kraford, Kanelo Alvarez, Aleks Pereira, Jon Jones, Nganu, Riko Verhofen,itd svi koji su sad ono otprilike u nekom prajmu su tu negde izmedju 35 i 40) i u biti od svih njih se očekuje budu da barem negde otprilike do 40-te (pa i par godina preko) na nekom vrhunskom nivou.
Sad naravno ima onih koji su možda ranije počeli da se bore pa se malo ranije i istroše, jer te silne borbe i udarci u glavi ostavljaju svoje posledice i zapravo borac ne počinje svoj pad kada krene da mu se smanjuje snaga, izdržljivost i slično (jer to može i sa 50+ da ima na vrhunskom nivou) nego kad ne može više da prima udarce, recimo to smo baš kod Fedora videli u poslednjoj borbi protiv Rajana Badera ili recimo Žuniora dos Santosa, recimo secam se njegovih poslednjih par borbi u UFC-u , ono lik nikad bolje nije izgledao i nikad u boljoj formi nije bio fizički ali džabe kad mu brada popustila, pre ono tenk nije mogao da ga sruši a sad pada posle prvog ozbiljnijeg udarca.

Meni je to priroda nekako bzvz regulisala, znaci covek nakon 35+ godina ne moze ili tesko moze da parira mladjima sto se tice fizicke spremnosti, ono sto sam isto primetio da se ljudi nakon 35 godine pocinju povlace nemaju vise hrabrosti da rade neke stvari koje su radili u mladosti, predpostavljam da je to rezultat pada testosterona.Prosto bzvz koliko ti hormoni imaju uticaj na coveka i na njegov mozak.
Ne to je iskljucivo rezultat godina,do 30 uspon posle pad u zavisnosti od tezine sporta i nema veze sa konkurencijom

Pa to je netačno i to je individualna stvar, evo ja sad sa 39 godina mogu da uradim 50 sklekova a kad sam imao 20 godina mogao sam jedva 20 ili sad mogu po 3,4 sata da rokam basket bez prestanka i niko od klinaca duplo mladjih od mene ne može da me isprati a recimo kad sam bio duplo mladji nisam mogao ni približno toliko da trčim i skačem kao sad i generalno ne postoji ništa što sam fizički mogao pre recimo 10 ili 15 godina a što ne mogu sad dok itekako ima stvari koje mogu sad a nisam mogao onda.

Imaju oni i vise smelosti,ali obicno su u braku i paze na sebe da ne dodje do povrede,jer kao sto sam rekao,da se povrede u tim godinama teze oporavljaju.Posle ima problema cela porodica.

Pa to je netačno i to je individualna stvar, evo ja sad sa 39 godina mogu da uradim 50 sklekova a kad sam imao 20 godina mogao sam jedva 20 ili sad mogu po 3,4 sata da rokam basket bez prestanka i niko od klinaca duplo mladjih od mene ne može da me isprati a recimo kad sam bio duplo mladji nisam mogao ni približno toliko da trčim i skačem kao sad i generalno ne postoji ništa što sam fizički mogao pre recimo 10 ili 15 godina a što ne mogu sad dok itekako ima stvari koje mogu sad a nisam mogao onda.
Ma mozda si i mogao nego nisi imao cilj pomeranja granica,ja sam sa 40 tek video svoje plocice i radio neka ludacka ponavljanja 40 propadanja u seriji

Добијеш п.п. у тим годинама све што не мођеш да завршиш на брзину и траје ти си у заостаку за млађим физички јачим свежијим и психички неограниченим без пораза , повреда жељан победа.
Можда је Ленокс Луис последњи непоражен првак у боксу у тешкој до неких 40 година иако би следећи меч са Кличком сигурно изгубио повукао се на време предао и остао без пораза и титуле.
Кличко је продужавао и најбоље се види како је прошао.

Back