Povisen ALT

Molonlabe

Poznat
Poruka
7.225
E ja radio prije neki dan analizu krvi i ono povisen mi ALT. 75 a granica je 40.

Nisam znao sta je ALT do juce. Kad sam pregledao po internetu prepao sam se da mi je jetra ozbiljno ugrozena. Od virusnog hepatitisa, preko ciroze do kancera.

Inace bilurubin mi je ok, 14 a maksimum je 21.

Doktorka mi je rekla da sacekam mjesec dana, pa da vidimo sta kasnije, a opet negdje sam procitao da taj ALT moze da bude i normalan a da je neko oboljenje u pitanju od gore navedenih,

Imam li razliku da panicim, sta preporucujete?

Preporučujem ti da ni slučajno ne čitaš o bolestima, simptomima, analizama po internetu. Dijagnostika je jako kompleksna nauka a odgovor na tvoje pitanje zahteva da znamo čime se baviš, kako se hraniš, zdravstvenu istoriju i još gomilu drugih stvari. Najkraće rečeno, poslušaj svog doktora, nije ništa alarmantno i svakako nije za paniku

E ja radio prije neki dan analizu krvi i ono povisen mi ALT. 75 a granica je 40.

Nisam znao sta je ALT do juce. Kad sam pregledao po internetu prepao sam se da mi je jetra ozbiljno ugrozena. Od virusnog hepatitisa, preko ciroze do kancera.

Doktorka mi je rekla da sacekam mjesec dana, pa da vidimo sta kasnije, a opet negdje sam procitao da taj ALT moze da bude i normalan a da je neko oboljenje u pitanju od gore navedenih,

Prvo moras da napises razlog zasto si radio te analize, inace mozemo da nagadjamo do prekosutra. Ali, ne mora da znaci da si nesto bolestan ako je to malo poviseno trenutno.

kakav ti je CTRL?

Sta je ctrl?

Ako si pio neke dodatke ishrani za razvoj misicne mase (rekao bih prema tvom avataru), onda je moguce da si sam ostetio jetru.
Mozda nije lose da posetis endokrinologa.

Prvo moras da napises razlog zasto si radio te analize, inace mozemo da nagadjamo do prekosutra. Ali, ne mora da znaci da si nesto bolestan ako je to malo poviseno trenutno.

Sta je ctrl?

E moj doktore...alt ctrl tastatura :malav:

- - - - - - - - - -

Verovetno je mislio na neki od tu markera....Tu marker za jetru je APF

:fdlan:
:)

- - - - - - - - - -

Pa pazi moze da bude svasta a ne mora da bude nesto bitno,treba mi istorija bolesti da bih ti rekla nesto.

A nisam znao da si u međuvremenu počala da studiraš medicinu...pa ti treba istorija bolesti...:malav:

A ti druže nemoj odmah da se tripuješ na najgore moguće scenarije...znam da je teško,i ja sam nekad bio u sličnim situacijama i umišljao svašta...na kraju ispadne nešto bezazleno...strpi se malo da prođe taj mjesec i nadaj se najboljem ;)

Preporučujem ti da ni slučajno ne čitaš o bolestima, simptomima, analizama po internetu. Dijagnostika je jako kompleksna nauka a odgovor na tvoje pitanje zahteva da znamo čime se baviš, kako se hraniš, zdravstvenu istoriju i još gomilu drugih stvari. Najkraće rečeno, poslušaj svog doktora, nije ništa alarmantno i svakako nije za paniku

Ništa mu neće biti ako se malo informiše. Doktori su danas toliko površni i nezainteresovani za svoj posao, čast izuzecima. Danas moraš biti medicinski "potkovan" da ideš kod doktora. Puna mi je više kapa krivih i nepotpunih dijagnoza i njihovih pretpostavki.

A taj alt ti može biti povišen i od gaziranih pića.

OK, vidim da vecini treb dodatnih detalja pa da ih saopstim.

Nisam godinama radio analizu krvi, pa kad sam dosao na pregled doktorka mi sugerisala da to uradim. Inace imao sam neku povredu prije nekoliko mjeseci, pa sam zbog toga prvo dosao. Otisao dfa usput uradim analiyu krvi, kad ono otisao ALT visoko. Inace, svi ostali parametri su dobri.

Vadio sam krv u 8 ujutru, a u 23h prethodnog dana sam popio casu gazirane vode i jeo cufte.

- - - - - - - - - -

Ne pijem lijekove, niti inace pijem gazirana pica (mada kako su krenule poplave ovih dana sam znao popiti poneku casu dnevno). Konzumirao sam sumece tablete cinka ranijih godina.

Nisam imao nikakve bolesti ozbiljnije do sada.

Nisam godinama radio analizu krvi, pa kad sam dosao na pregled doktorka mi sugerisala da to uradim. Inace imao sam neku povredu prije nekoliko mjeseci, pa sam zbog toga prvo dosao. Otisao dfa usput uradim analiyu krvi, kad ono otisao ALT visoko. Inace, svi ostali parametri su dobri.

Vadio sam krv u 8 ujutru, a u 23h prethodnog dana sam popio casu gazirane vode i jeo cufte.

- - - - - - - - - -

Ne pijem lijekove, niti inace pijem gazirana pica (mada kako su krenule poplave ovih dana sam znao popiti poneku casu dnevno). Konzumirao sam sumece tablete cinka ranijih godina.

Moj poznanik je imao duplo veći alt od tvog, uradio je uzv jetre, sve ok, i bilo je od gaziranih pića.

- - - - - - - - - -

Odradi uz abdomena i bićeš na miru.

Meni je ALT 46 (normalno je od 0 do 40).
Pila sam ulje od divljeg origana mesec dana i mesec dana čaj protiv kandide. Da li je od toga? Pročitala sam na internetu da od biljnih preparata hoće da bude povećan ALT... :sad2: Drugo je sve normalno.

Meni je ALT 46 (normalno je od 0 do 40).
Pila sam ulje od divljeg origana mesec dana i mesec dana čaj protiv kandide. Da li je od toga? Pročitala sam na internetu da od biljnih preparata hoće da bude povećan ALT... :sad2: Drugo je sve normalno.

Pa prvo je pitanje zasto si uopste radila ALT. Ako ti je lekar rekao da uradis enzime jetre, onda je verovatno imao neki razlog da posumnja da bi nesto od toga moglo biti poviseno - recimo, ako si uzimala odredjene lekove ili na osnovu nekih simptoma, ako ih uopste imas. U svakom slucaju, ovo je jako malo povecanje i ne treba da te preterano brine, ali svakako da je najbolje da ides kod lekara, jer mi ovde imamo samo detalj, a on tamo ima celu sliku :)

Back