Povezivanje TV-a i Monitora sa racunarom.

ninojovic

Početnik
Poruka
13
Trudio sam se da sam nadjem najbolje resenje za moj problem ali je malo previse komplikovano pa sam resio da ovde trazim pomoc.
Elem... Trenutno koristim Monitor koji ima VGA-VGA kabl na DVI ulaz graficke kartice pomocu VGA-DVI adaptera i TV povezan na drugi DVI-D ulaz graficke kartice.
Graficka je malo starija (GeForce 9600 gt) pa nisam imao mogucnost da povezem TV preko HDMI-HDMI, vec sam morao HDMI-DVI-D, s tim sto nemam mogucnost prenosa i slike i zvuka, vec samo slike. Sve mi radi perfektno u clone mode-u i nemam apsolutno nikakve gubitke u performansama na grafickoj. Slika i rezolucija na TV-u je takodje perfektna iako nisam vrsio nikakva napredna podesavanja u nvidia control panelu osim najosnovnije opcije tipa clone.
TV mi je od 40incha, samsung Full HD (1920x1080).
Monitor 17 incha (1440x900).

E sad, uskoro mi stize novi racunar sa Intel i-4440 procesorom i integrisanom HD 4000 grafickom karticom. Maticna ploca poseduje VGA i DVI ulaz.
Takodje uzimam graficku Asus AMD Radeon r7 260x 2GB OC DDR5 koja poseduje DVI-D, DVI-I, HDMI i DP ulaze.

Mene zanima koji je najbolji i najefikasniji nacin da povezem gore navedeni TV i Monitor sa ovom novom konfiguracijom.
Posto mi TV sluzi samo za gledanje filmova, eventualno surfovanje netom iz kreveta :) , da li ga je moguce povezati sa ovom integrisanom HD grafickom a istovremeno koristeci r7 graficku povezanu sa monitorom.
I da li je to uopste bolje resenje od jednostavnog povezivanja oba uredjaja na graficku, tj. da li ce TV opterecivati graficku i smanjiti joj performanse?
Da li se ista gubi u performansama koristeci ovaj VGA-DVI adapter?
Pored ovog, zanima me da li postoji nacin da pomocu ovog HDMI-DVI-D kabla dobijem i sliku i zvuk sa racunara na TV umesto samo zvuka, ili se to moze uraditi jedino preko HDMI-HDMI veze (ne zelim posebno da povezujem audio prikljucke).

Unapred hvala na odgovoru.

Trudio sam se da sam nadjem najbolje resenje za moj problem ali je malo previse komplikovano pa sam resio da ovde trazim pomoc.
Elem... Trenutno koristim Monitor koji ima VGA-VGA kabl na DVI ulaz graficke kartice pomocu VGA-DVI adaptera i TV povezan na drugi DVI-D ulaz graficke kartice.
Graficka je malo starija (GeForce 9600 gt) pa nisam imao mogucnost da povezem TV preko HDMI-HDMI, vec sam morao HDMI-DVI-D, s tim sto nemam mogucnost prenosa i slike i zvuka, vec samo slike. Sve mi radi perfektno u clone mode-u i nemam apsolutno nikakve gubitke u performansama na grafickoj. Slika i rezolucija na TV-u je takodje perfektna iako nisam vrsio nikakva napredna podesavanja u nvidia control panelu osim najosnovnije opcije tipa clone.
TV mi je od 40incha, samsung Full HD (1920x1080).
Monitor 17 incha (1440x900).

E sad, uskoro mi stize novi racunar sa Intel i-4440 procesorom i integrisanom HD 4000 grafickom karticom. Maticna ploca poseduje VGA i DVI ulaz.
Takodje uzimam graficku Asus AMD Radeon r7 260x 2GB OC DDR5 koja poseduje DVI-D, DVI-I, HDMI i DP ulaze.

Mene zanima koji je najbolji i najefikasniji nacin da povezem gore navedeni TV i Monitor sa ovom novom konfiguracijom.
Posto mi TV sluzi samo za gledanje filmova, eventualno surfovanje netom iz kreveta :) , da li ga je moguce povezati sa ovom integrisanom HD grafickom a istovremeno koristeci r7 graficku povezanu sa monitorom.
I da li je to uopste bolje resenje od jednostavnog povezivanja oba uredjaja na graficku, tj. da li ce TV opterecivati graficku i smanjiti joj performanse?
Da li se ista gubi u performansama koristeci ovaj VGA-DVI adapter?
Pored ovog, zanima me da li postoji nacin da pomocu ovog HDMI-DVI-D kabla dobijem i sliku i zvuk sa racunara na TV umesto samo zvuka, ili se to moze uraditi jedino preko HDMI-HDMI veze (ne zelim posebno da povezujem audio prikljucke).

Unapred hvala na odgovoru.

Ako se dobro secam u zadnjih nekoliko godina ATI graficke kartice imaju integrisan audio tako da preko HDMI kabla moze da se propusti i zvuk do TVa. Sto se tice brige oko gubitka performansi ako prikljucis TV i monitor u isto vreme. U zadnje vreme ne pratim bas nesto puno razvoj hardvera ali ta nova kartica je bar 2 generacije novija od 9600gt tako da nema sta da se brines.

Poslednja izmena:
Ako se dobro secam u zadnjih nekoliko godina ATI graficke kartice imaju integrisan audio tako da preko HDMI kabla moze da se propusti i zvuk do TVa. Sto se tice brige oko gubitka performansi ako prikljucis TV i monitor u isto vreme. U zadnje vreme ne pratim bas nesto puno razvoj hardvera ali ta nova kartica je bar 2 generacije novija od 9600gt tako da nema sta da se brines.

Znam da je moguce preko HDMI kabla, problem je sto ovaj postojeci koji imam nije hdmi, vec DVI-D, bar ovaj deo koji ulazi u racunar. Znaci daj kabl je HDMI-DVI-D i koliko sam mogao da razumem, on nema mogucnost prenosa audia, vec samo videa. Problem je sto ja ne bih da trosim dodatno novac i kupujem jos jedan HDMI-HDMI kabl, a ovaj stari da batalim pa rekoh mozda postoji opcija da nesto uradim i sa postojecim kablom dobijem audio.
Ne znam da li bi mozda resenje bilo sa DVI - HDMI adapterom, pa da ide:
Racunar (DVI) ====> Adapter (HDMI - DVI) ====> Kabl (DVI - HDMI) ====> TV (HDMI)

Jovicu,
ne možeš istovremeno da koristiš i integrisanu grafičku karticu i eksternu.
Ova eksterna ti je zadovoljavajuće snažna i nju ćeš da koristiš. Imaš adapter DVI na HDMI i pomoću HDMI kabla možeš u Tv. Isto tako ako televizor ima VGA, možeš preko klasičnog VGA kabla da ga vežeš a monitor kompa onda treba da ima DVI ulaz, da bi ga povezao . Pogledaj kombinacije: http://kompjuterija.blogspot.com/2013/11/povezivanje-vaseg-laptopa-na-tv.html
Tu smo da pomognemo jedni drugima :D

Jovicu,
ne možeš istovremeno da koristiš i integrisanu grafičku karticu i eksternu.
Ova eksterna ti je zadovoljavajuće snažna i nju ćeš da koristiš. Imaš adapter DVI na HDMI i pomoću HDMI kabla možeš u Tv. Isto tako ako televizor ima VGA, možeš preko klasičnog VGA kabla da ga vežeš a monitor kompa onda treba da ima DVI ulaz, da bi ga povezao . Pogledaj kombinacije: http://kompjuterija.blogspot.com/2013/11/povezivanje-vaseg-laptopa-na-tv.html
Tu smo da pomognemo jedni drugima :D

Najverovatnije cu Monitor koristiti Pomocu VGA-DVI adaptera u DVI ulaz na grafickoj, a za TV cu uzeti HDMI (muski) - DVI (zenski) adapter i koristiti ga na hdmi ulaz.
Nisam siguran da li cu imati i audio na tv-u jer ide HDMI kabl iz televizora, kraj tog kabla je DVI-D, pa onda to ide u adapter a s druge strane tog adaptera mi je HDMI (muski) izlaz koji ide u graficku.
Koliko sam mogao da procitam i saznam DVI-D ne prenosi audio, samo video, a ako je to tacno, mislim da ce se zvuk izgubiti cim stigne do tog adaptera i samim tim necu imati audio na TV-u.
Mada nisam siguran.
Videcemo.
Hvala na odgovoru u svakom slucaju

Edit: Nasao sam informaciju da DVI ipak uspeva da prenese i audio i video na hdmi uz odgovarajucu graficku karticu. Ne znam tacno koja je to opcija na grafickoj, ali nadam se da ove novije generacije imaju tu mogucnost.
Pored toga, posto ova r7 graficka ima DVI-I i DVI-D port, nije mi uopste potreban adapter, jer cu monitor povezati na DVI-D port, a tv na DVI-I, iako mi je kabl DVI-D, posto videh da je i to moguce.
Mozda jos neko ima slican problem pa se nadam da ce ovo pomoci.

Poslednja izmena:

Back