ако погледамо области које су Мађари 1284. уступили на управу Краљу Драгутину, видећемо да је то узузетно дуг појас, који се пружа јужно од Саве и Дунава, а простире се од Врбаса па (након проширења на Браничево и Кучево) скоро до Тимока. обично се тврди да је те поседе добио као зет угарског Краља (Урош I је Драгутина оженио Каталином, ћерком Стефана V). брак Драгутина и Каталине склопљен је као залог мира, након похода Краља Уроша I у области Беле Ростиславића (сина руског кнеза Растислава Михајловића), који је у име угарске Круне управљао истим оним областима које је Драгутин касније добио "у мираз". а можда је и Урош I упао у те крајеве позивајући се на "мираз"?
питање- ко је таст Уроша I и којим областима је господарио?
Не знам од кад тачно се Срем проширио на Мачву овде немамо података нисам нашао у литератури а нисам знао ни где тражити.
Али фиктивно овако могу претпоставити....
Након франкоске експанзије и побеђивања Авара (око 796), Карло Велики подржава ширење хришћанства у новоосвојеним областима.
Арн Салцбуршки, који је раније био монах у Фрајзингу, постаје епископ Салцбурга 785. и потом први надбискуп 798.
Са Карловим одобрењем, обновљена је стара Панонска епископија, при чему је Салцбург постао њено средиште, а новоосноване мисије (нпр. у Моравској и код Словена) биле су потчињене Салцбургу.
Тада је том марком владао извесни дукс Војномир словенски одреди заслужни за заузимање задњег ринга аварскаог каганата као и кан Крум који ће мало касније заузети делове Баната, Румуније уз Дунав али изван Срема.
Сад ти територију са тачним границама аноним који је Робертов обавештајац савременик зове Србијом земљу Драгутина.
Даје и описе становништва интересантне.
Док другу земљу Милутина зове Рашку са Дукљом, Травунијом заборавио сам колико је издвојио провинција Рашке али говори да су му у приморју католици, да се боји да му Роберт туда прође у крсташки поход, да су му ту рудници у Дукљи?!
Дакле према анониму савременику описане земље се зову Србија са Мачвом деловима Босне, Браничево, Београд, Сирмијум.
Овај други део земље са приморјем се зове Рашка.
Међутим та титулатура се 2 пута помиње код Немање вежики жупан Рашке и Србије.
Тако да ја нисам сигуран тачно шта би била тема Србија јер Угари су негде поштовали ромејски поредак титуларни нарочито ако се оките њиме.
Вдлика мистерија печат Петра архонта и чувара теме Србија шта је територијално престављала.
Овде трећа ствар Јелена Анжујска и ко би био таст?!
На ово питање није лако одговорити али ови порекло је скривено из сасвим других разлога од породице Немањић.
Могуће сам француски двор.
Зашто ово говорим због извесног преседана да су је Напуљски краљеви звали сестром.
Током малог крсташког рата против Србије први напад Хрватске и Далмације и окупацију Стона Милутин решава тако Младен Шубић мора да таоца Омишког кнеза Гргура као јемац за живу главу.
У сукобу са Робертом препушта празан Београд који Угари затичу и спаљују. Срем заузимају једноставно и са две војке крећу и обе су заустављене једна на Руднику друга на Космају нису могли даље.
Сад папа Јован ваљда 22?
је подстицао Напуљско краљевство и латинског цара у егзилу у Албанији да нападну потписали су примирје. Роберт је позивао папу да позове све католике у борбу Пољаке, Чехе,Немце Хабзбурге и нико му се није одазвао и морао је склопити примирје са Милутином.
Сад која је то анжујска линија краљице мајке Јелене јача и утицајнија од Робертове анжујске линије?
Јер је ово врста преседана да му се нико није одазвао ни Анжујци а било какав савез би тада био смртоносан за Србију и била би прегажена. Међутим нико му се није одазвао.
Тако да ми је порекло Јелене Анжујске загонетка која је отварала католичке школе и обнављала манастире и у Бугарској.