Poverenje izmedju roditelja i dece

Prisustvovala sam neugodnim dogadjajima kada svaki roditelj veruje
svom detetu, a svako od njih prica razlicitu pricu istog dogadjaja...I sta se desava - roditelji
se posvadjaju ubedjeni da bas njihovo govori istinu.

Pitam vas - da li verujete svojoj deci?
Da li ste nasli nacin da vam oni veruju toliko da ce vam ispiricati istinu bez obzira na vasu reakciju.
Deca lazu jer se boje reakcije roditelja. Da li kazni ili uopste cinjenice da su uradili
suprotno od ocekivanja svojih roditelja i ne zele da se oni ljute na njih.

Da li ste uspeli formirati takav odnos da vam kazu sve, da znaju da sta god da su uradili
da imaju vasu podrsku?

Mozda sam malo konfuzno postavila sve ali se nadam da ste me razumeli :)

Уопште не мора да значи да деца ЛАЖУ!
Можда су само на другачији начин доживела неку ствар, другачије протумачила...
Можда су несвесно потиснула неке непријатне детаље тог догађаја...
Можда су пала под утицај нечије сугестије...

То су све код деце врло честе појаве и не не значе да су деца лажови...

С друге стране и само дечије лагање није знак да су лоши људи, да не треба имати поверења у њих, да нису добри...
Лажи су честе и код одраслих, а поготово код деце...и најчешће нису злонамерне...

svom detetu, a svako od njih prica razlicitu pricu istog dogadjaja...I sta se desava - roditelji

Da li ste nasli nacin da vam oni veruju toliko da ce vam ispiricati istinu bez obzira na vasu reakciju.
Deca lazu jer se boje reakcije roditelja. Da li kazni ili uopste cinjenice da su uradili

Da li ste uspeli formirati takav odnos da vam kazu sve, da znaju da sta god da su uradili
da imaju vasu podrsku?

puno priche sa njima, o svemu shto zele da znaju... treba imati meru, ne preterivati sa pitanjima ukoliko nisu trenutno raspolozena da prichaju...
verujem im onoliko koliko uspevam da budem iskrena sa njima...uvek postoji mogucnost da neshto prikriju, ali za sada su to uglavnom sitnice... i provalim to, po ponashanju, skretanju pogleda, jednostavno znam ...kod starije cerke gotovo da i nema lazi, tachnije ako slaze, sama posle par minuta prizna, bez ispitivanja...mladja ume da izvrda, takva je , shvrca vrdalama, ali zna da znam..
nema nekih teshkih kazni, zasad samo pricha kako to nije u redu , ukoliko provalim laz... ne znam shta ce biti kasnije, ali nadam se da gradimo dobru osnovu za to..

da imaju vasu podrsku?

Jednostavno nikad ne lažem ni dete ni druge jer kapiram da se na tom mom primeru se dete uči da ne laže. Ko se trudi da ne laže, taj često nadrlja, a kad nadrljam zbog ove svoje osobine, onda se dete nauči i koje su najzeznutije posledice nelaganja. Kad moje dete nešto zabrlja, održim joj slovce sa punom argumentacijom i obavimo detaljne pregovore za ubuduće, 'nako prave diplomatske.
Sa ovakvim pedagoškim pristupom, računam da će moje dete već pre puberteta postati osoba koja pravi dobre izbore koje bih mogla da podržim bez ikakve bojazni i da će mi se obratiti za savet kad god nije sigurna da li joj je izbor dobar.

U svemu tome, jedina začkoljica u ovom pristupu je ta što dete saznaje o stvarnosti ponekad i kroz surovost istine. To može predstavljati problem onim roditeljima koji nisu dovoljno elokventni da komplikovane stvari odmrse i predstave detetu pojednostavljeno, a bez krivljenja činjenica. Meni to nije problem jer sam sklona hiperrealizmu i svođenju na apsurd, a to deca lepo kapiraju ako se na vreme uvežbaju da zamrze iluziju.

E sad, ko ovo bude shvatio, prihvatio i primenio na vreme, videće rezultate svog zalaganja i pre nego što im dete uđe u problematičan period puberteta.

I bitno je da kad god dete nešto pogreši, roditeljska reakcija ne bude glasna konstatacija da je pogrešio, nego obično tiho pravo (a ne retorično) pitanje: ''Zašto si to uradio/la?'' Što više puta dete odgovori na pitanje ''zašto?'' to će mu svaki sledeći postupak biti promišljeniji jer će se pre tog postupka zapitati ''zašto?'' .

Poslednja izmena:

da imaju vasu podrsku?

Ja imam sinčića od 4 godine, vidim kad me laže, a imam utisak da ga MRZI da priča, bila istina ili ne.
Možda je još mali...za ovakva pitanja, vidana. :D

klinci ne lažu samo jer se boje rekcije roditelja
neka doza tzv belih laži je podrazumevana
jer nema ko ni nije kao klinac/tinejdžer mazao roditelje
za ocene, alkohol, cigarete, gde je kad bio i slično
najsmešniji su mi, bez uvrede, roditelji koji su u fazonu moje dete to ne bi i moje dete meni nikad ne bi slagalo

najsmešniji su mi, bez uvrede, roditelji koji su u fazonu moje dete to ne bi i moje dete meni nikad ne bi slagalo

I meni, a do pre tri godine mozda sam i sama bila deo njih. Onda me nazvao direktor skole i onako usput me pitao kako mi je sin, nema ga u skoli pa da vidi da nisu zausnjaci ili ne znam koji virus je tad harao. A on ujutro uredno ispracen u skolu.
Nasli smo ga u internet klubu sa drustvom.

Nista strasno, on je i dalje dobro dete, dobar djak, vredan, talentovan, i sad mu je i smesno i obuzme ga stid kad se setimo toga ali eto desilo se. Povuklo ga drustvo, godine, devojcica...

da imaju vasu podrsku?

deca lazu roditelje, jer roditelji misle da je trava droga s koje ce se navuci na heroin...i onda djeca lazu da idu igrati wow-a u igraonicu...a roditelji ne znaju da je igrati wow-a gore nego spusiti nesto...:kafa:

da imaju vasu podrsku?

Hvala Bogu jesam
Ona meni prica bas sve zato sto je nikada ne zapitkujem, ne uhodim i ne trudim se da je drzim pod prismotrom
Oseca se slobodno da mi se poveri jer zna da cu je prvo saslusati, a zatim i podrzati je i pomoci joj
Cak i kada nesto zgresi,ima hrabrosti da kaze iako je iz ne znam kog razloga previse osetljiva na nasu kritiku
Ima slican odnos i s mojim muzem a svojim ocem osim sto ne razgovaraju o seksu i ljubavi

Kao sto ja imam poverenja u nju, jer me moje dete koje volim i kome sam oslonac i podrska uvek i za sve, tako i ona ima poverenja u mene da moze da se osloni na mene i trazi podrsku i razumevanje
Najmanje sto mozemo da cinimo za svoju dece jeste da ih slusamo, razumemo i podrzavamo
To je najmanje
Ostalo se uvek nadje
:heart:

Управо то.
Сећам се, била сам средњошколка, на екскурзији смо се здружили са одељењем физичара (ја сам завршила ''шуварицу''), а то је било махом мушко одељење...а стварно су били супер екипа.
Пар дана после екскурзије нађемо се нас неколико са њима, изађемо у град...али се друштво брзо оспе и ја останем сама са тројицом другара... Цело вече смо нас четворо (ја и три момка) преседели на обали реке и причали о....постанку свемира! Али стварно!:)
Дошла кући и пита ме мама сутра где сам била до тако касно...
Шта да јој кажем? :confused:
Да кажем да сам седела сама са три (њој сасвим непозната) момка у мраку на бетону на обали реке и да смо целу ноћ причали о постанку свемира?:sad2:
Не би ми веровала...:think:
Уплашила би се, ко зна шта помислила...:confused:

И зато сам рекла:''Стајала сам са другарицом испред њеног улаза, запричале смо се...'':mrgreen:

И сад, кад погледам: јесам, слагала сам родитеље! Да ли сам се бојала њих? Не. Да ли сам имала неки посебан и битан разлог да то сакријем? Не.
Само је овако било једноставније.:cool:

Уопште не мора да значи да деца ЛАЖУ!
Можда су само на другачији начин доживела неку ствар, другачије протумачила...
Можда су несвесно потиснула неке непријатне детаље тог догађаја...
Можда су пала под утицај нечије сугестије...

То су све код деце врло честе појаве и не не значе да су деца лажови...

С друге стране и само дечије лагање није знак да су лоши људи, да не треба имати поверења у њих, да нису добри...
Лажи су честе и код одраслих, а поготово код деце...и најчешће нису злонамерне...

Једна илустрација.

Долазе петорица-шесторица петака у учионицу узбуђени и вичу:''Наставнице, Сабрија (иначе Ромкиња, прим. Х.) је украла Сањи телефон!!!''
''Шта се десило?''
''Имали смо физичко, Сања је оставила ствари у свлачионици, а после часа више није било њеног мобилног у ташни! Сабрија га је украла!''
''Како знате да га је она украла?''
''Јесте, она је остала мало дуже у свлачионици, а она иначе хоће да краде, не би јој то било први пут!'' галами један.
Други додаје:''Све смо претражили и нема га нигде! А онда смо се сетили и назвали Сањин број, и јавио се женски глас - препознали смо га, била је то Сабрија! Својим ушима сам чуо!''
Трећи га виче:''А после кад смо назвали број је био недоступан, Сабрија је сигурно одмах извадила картицу и бацила је...''
Гомила огорчена, пуна беса и жеље за осветом, сви вичу и сви су ''својим ушима чули'' и ''својим очима видели'' како је Сабрија скривала украдени телефон...емоције врцају на све стране...сви су у жару, узбуђени због крађе...

У тај мах долазе насмејане Сања и Сабрија:''Све је ок, телефон ми је све време био у торби, само се нисам сетила да сам га ставила у тај џепић...''

Тишина.

Питам:''Па добро, КО је звао Сањин број и чуо Сабријин глас?''
Дечак који је ''својим ушима чуо'' почиње збуњено да замуцкује:''Па, неко је рекао да је звао, нисам ја, али сам чуо да је неко то рекао...''
Питам Сању колико пропуштених позива има. Сања каже да нема ниједан, телефон је све време био укључен и нико није звао.
Питам дечака који је рекао да је звао и да је чуо да је корисник недоступан. Он се такође вади на то да није лично звао, али да је неко, не зна тачно ко, рекао да је звато...
Питам онога који је рекао да је Сабрија већ више пута крала ствари када је тачно и шта она украла, а он договара:''Пааа...у другом разреду је Мирку нестала гумица, а била је испод Сабријине клупе...''

Дакле, НИШТА од свега реченог није било истинито! ...СЕМ њихове сасвим аутентичног доживљаја целе ''крађе''... Толико су напумпали једни друге, да су сви заиста поверовали у оно што су говорили!!!!

...И шта је најгоре, чак и када смо јасно и децидно разјаснили целу ствар...и када су деца отишла кући, неки до њих су родитељима ипак испричали, са истим бурним емоцијама, целу причу о крађи, као да се заиста десила...
Зашто су лагали?
Па нису они хтели да лажу.
Само их је понела цела ситуација...а клинци у тим годинама воле узбудљиве приче и догађаје...и сасвим се уживе у њих....

Poslednja izmena:
мојој деци верујем потпуно
можда и грешим

Imam j jednu takvu mamu u komsiluku!Ni pred svojim ocima ona nikad ne vidi sta njeno dete radi,jednostavno je slepa kad su njena deca u pitanju,ali zto megalomanski kritikuje ostalu decu,njihov trn vidi,ali svoju gredu jok!Njena mala se druzi sa mojom najmladjom,naopako ljudi,mala ima potrebu da se zali majci zbog potrebe da je ova stiti,preuvelicava,dodaje,cak i izmisli citav dogadjaj.Pokusala sam mladoj majci objasniti da se detetu NE veruje bas sve,ali ona tu moju tvrdnju ignorise,jer mozda su moja deca takv,ali njeno nema sanse!:dash::whistling:
Deca nam idu zajedno u predskolsko,cim se dete vrati ide s mamom u sobu da joj u detalje isprica sta se sve izdesavalo u skolici.U cudu je sto meni dete vec nije ispricalo neku glupost,pa se cudi,pa kako to!Ja ne davim dete da mi pod obavezno mora prepricavati sve,ona sama kada ima potrebu isprica neki njoj zanimljivi dogadjaj.
Imam ih troje,ne verujem im nikad 100%,ne svadjam se sa roditeljima oko decijih razmirica.

Imam j jednu takvu mamu u komsiluku!Ni pred svojim ocima ona nikad ne vidi sta njeno dete radi,jednostavno je slepa kad su njena deca u pitanju,ali zto megalomanski kritikuje ostalu decu,njihov trn vidi,ali svoju gredu jok!Njena mala se druzi sa mojom najmladjom,naopako ljudi,mala ima potrebu da se zali majci zbog potrebe da je ova stiti,preuvelicava,dodaje,cak i izmisli citav dogadjaj.Pokusala sam mladoj majci objasniti da se detetu NE veruje bas sve,ali ona tu moju tvrdnju ignorise,jer mozda su moja deca takv,ali njeno nema sanse!:dash::whistling:
Deca nam idu zajedno u predskolsko,cim se dete vrati ide s mamom u sobu da joj u detalje isprica sta se sve izdesavalo u skolici.U cudu je sto meni dete vec nije ispricalo neku glupost,pa se cudi,pa kako to!Ja ne davim dete da mi pod obavezno mora prepricavati sve,ona sama kada ima potrebu isprica neki njoj zanimljivi dogadjaj.
Imam ih troje,ne verujem im nikad 100%,ne svadjam se sa roditeljima oko decijih razmirica.

e i posle što su deca takva kakva su
a ovo je još i "benigan" primer

Back