Pouzdanost automobila - Nemci sad vec normalno losi

Kako plaćate upotrebu punjača u zgradi?
Poseban racun od Cityja ( u New Westu opstina naplacuje struju a ne BC Hydro), svaki punjac ima svoje posebno brojilo. Ja ga nikada nisam ni video. Kod mene je parking mesto ogradjeno i ima pokretnu kapuju pa niko ne moze da udje ali punjac se aktivira karticom kao i kod onih koji su u zajednickoj garazi.

Bio nekada u New Westu?

Poseban racun od Cityja ( u New Westu opstina naplacuje struju a ne BC Hydro), svaki punjac ima svoje posebno brojilo. Ja ga nikada nisam ni video. Kod mene je parking mesto ogradjeno i ima pokretnu kapuju pa niko ne moze da udje ali punjac se aktivira karticom kao i kod onih koji su u zajednickoj garazi.

Bio nekada u New Westu?
Bio sam par puta u N. Westminster, ali generalno nemam kontakata tamo.
To je zanimljiv koncept gde grad instalira i naplaćuje punjače. Koliko razumem, tebi su instalirali punjač na tvom rezervisanom mestu za parking? ili je to zajednicko mesto, pa ga koristite pp potrebi?
Kao sto sam ranije rekao, kod nas u zgradi (koja je znacajno veća nego tvoja, 6 spratova parkinga ispod zemlje), predstavljene su dve opcije: zajednicki punjači gde se za korišćenje prijaviš, pa ti naplaćuju struju kroz maintenance fee ili da da se na svako individualno brojilo doda punjač.
Moram da kažem da je ova diskusija bila pre jedno godinu-dve dana, posle se više nisam interesovao. Možda su do sada smislili neku bolju strategiju (kao kod vas)
Svakako, preduslov za napredak EV revolucije biće mreža punjača i smanjenje cene.
Do tada japanci i nemci za mene :)

Bio sam par puta u N. Westminster, ali generalno nemam kontakata tamo.
To je zanimljiv koncept gde grad instalira i naplaćuje punjače. Koliko razumem, tebi su instalirali punjač na tvom rezervisanom mestu za parking? ili je to zajednicko mesto, pa ga koristite pp potrebi?
Kao sto sam ranije rekao, kod nas u zgradi (koja je znacajno veća nego tvoja, 6 spratova parkinga ispod zemlje), predstavljene su dve opcije: zajednicki punjači gde se za korišćenje prijaviš, pa ti naplaćuju struju kroz maintenance fee ili da da se na svako individualno brojilo doda punjač.
Moram da kažem da je ova diskusija bila pre jedno godinu-dve dana, posle se više nisam interesovao. Možda su do sada smislili neku bolju strategiju (kao kod vas)
Svakako, preduslov za napredak EV revolucije biće mreža punjača i smanjenje cene.
Do tada japanci i nemci za mene :)
Ne, nisi razumeo. Nije grad instalisao punjace, mi smo platili te punjace i svakom se racuna utrosak struje putem brojila, grad u N.Westu naplacuje struju a ne elektrodistribucija kao kod tebe, pisao sam vec o tome, N.West je jedini city u BC koji tako radi. To bi bilo kao da NBGD opstina naplacuje struju potrosacima a ne EDB. Ja imam svoje garazno mesto koje je zatvoreno i sem mene niko nema pristup.

One fotografije sto sam prilozio se odnose na taj koncept zajednickih punjaca preko maintance fee, imas karticu koja aktivira tvoj account i na kraju platis utrosak prema utrosenoj energiji za mesec dana ( jer nije isto kad punis Teslu S sa 100kWh i H.Conu sa 48kWh).

Sto se mreze punjaca tice imas ih na svakom cosku, kod mene City na 10-tak mesta ima ulicne punjace, sporije doduse ali prijateljskih cena pa cak ako punis auto na toj lokaciji ne placas ni parkiranje. Javnih punjaca imas po parkinzima trznih centara, bolnica, ulicama, hotela... odes na google mape i vidis da recimo u downtownu imas 20-30 mesta za javno punjenje a 6-7 benzinskih pumpi, chargere postavljaju i city Vancouver i BC Hydro pored svih drugih uzgred. Izgleda da uopste nisi u toku koliko se to zalaufalo.

Poslednja izmena:
Ne, nisi razumeo. Nije grad instalisao punjace, mi smo platili te punjace i svakom se racuna utrosak struje putem brojila, grad u N.Westu naplacuje struju a ne elektrodistribucija kao kod tebe, pisao sam vec o tome, N.West je jedini city u BC koji tako radi. To bi bilo kao da NBGD opstina naplacuje struju potrosacima a ne EDB. Ja imam svoje garazno mesto koje je zatvoreno i sem mene niko nema pristup.

One fotografije sto sam prilozio se odnose na taj koncept zajednickih punjaca preko maintance fee, imas karticu koja aktivira tvoj account i na kraju platis utrosak prema utrosenoj energiji za mesec dana ( jer nije isto kad punis Teslu S sa 100kWh i H.Conu sa 48kWh).

Sto se mreze punjaca tice imas ih na svakom cosku, kod mene City na 10-tak mesta ima ulicne punjace, sporije doduse ali prijateljskih cena pa cak ako punis auto na toj lokaciji ne placas ni parkiranje. Javnih punjaca imas po parkinzima trznih centara, bolnica, ulicama, hotela... odes na google mape i vidis da recimo u downtownu imas 20-30 mesta za javno punjenje a 6-7 benzinskih pumpi, chargere postavljaju i city Vancouver i BC Hydro pored svih drugih uzgred. Izgleda da uopste nisi u toku koliko se to zalaufalo.

Iskreno nisam nešto ni zagledao po gradu, a zadnjee dve godine jedva komi mesec nekim u Vankuveru.
Život

Iskreno nisam još ozbiljno razmišljao o EV, pa nisam ni zagledao gde šta ima po gradu. Takodje, zivot ide dslje, zadnjih godina me vodi južnije, pa polako ispadam iz kanadske svakodnevnice.
Sačekaću da vidit taj Cybertruck, pa se možda i preobratim :)

Podzemne garaze su se u Beogradu gradile i 70-80-tih a bogami grade ih posle 2000-te. Pa tako redom imas, ono sto meni pada napamet, garaze u blokovima 63, 64, blokovima 28 (televizorke), bloku 23, 22, prekoputa Arene u potkovici, YU biznis centru, taunhausi na Bez.kosi, zgrade od Fontane do st.Mercatora... sve to je izgradjeno od 1970-1990 i na NBGD, o drugim delivima grada nemam pojma jer nisam prelazio Savu sem kad moram. Tako da nisu retkost, ima ih, mozda 40% NBGD. Ali bitno je da ti i dalje lupetas o necemu o cemu nemas pojma. Gde se gasis?
To je sve veoma retko, a i da bi se tu ubacio punjač potrebna je saglasnost svih. Već je bilo slučajeva da su sprečili ljudi zaplašeni mogućnošću požara koji se veoma teško gasi i onda odoše automobili svima. Neće to ići lako.
Bolja, odnosno bezbednija varijanta bi bila s punjačima na parkinzima napolju. Za to ne verujem da bi se bilo ko bunio.

Nego da se mi vratimo na temu. U svakoj priči o pouzdanosti ne treba da bude izostavljena ni mogućnost popravke određenog automobila. Ovo je vrlo važna informacija naročito za one koji planiraju da kupe polovan automobil, na primer električni.
Za nas ovde u Srbiji su bitni modeli kojih ima ovde ili postoji mogućnost da ih bude.
Recimo sa Teslama su se mnogi žalili na višemesečni ostanak vozila u servisima tako da su neki na popravku čekali i više od pola godine. U Norveškoj su čak povodom toga revoltirani vlasnici organizovali javni protest. Ako je tako u zemljama u kojima već ima dosta tihautomobila i servisa za njih pomislite kako bi tek bilo ovde.
Dalje - cena baterija kao najskupljeg dela svakog elektroautomobila uopšte nije ista kod svih. Ona ne zavisi samo od veličine baterije nego i od vozila za koje se nabavlja. U ovom pogledu izgleda da su najgore prolazili vlasnici Hjundaija, a i vozači BMW - a i i električnog Golfa 7 takođe su bili suočeni sa ogromnim troškovima. Ovaj poslednji je po meni apsolutno za izbegavanje jer se kratko pravio i malo ih ima. Da je valjao duže bi u prodaji trajao. Kažu da je model koji ga je zamenio (ID3) mnogo bolji.

To je sve veoma retko, a i da bi se tu ubacio punjač potrebna je saglasnost svih. Već je bilo slučajeva da su sprečili ljudi zaplašeni mogućnošću požara koji se veoma teško gasi i onda odoše automobili svima. Neće to ići lako.
Bolja, odnosno bezbednija varijanta bi bila s punjačima na parkinzima napolju. Za to ne verujem da bi se bilo ko bunio.

Nego da se mi vratimo na temu. U svakoj priči o pouzdanosti ne treba da bude izostavljena ni mogućnost popravke određenog automobila. Ovo je vrlo važna informacija naročito za one koji planiraju da kupe polovan automobil, na primer električni.
Za nas ovde u Srbiji su bitni modeli kojih ima ovde ili postoji mogućnost da ih bude.
Recimo sa Teslama su se mnogi žalili na višemesečni ostanak vozila u servisima tako da su neki na popravku čekali i više od pola godine. U Norveškoj su čak povodom toga revoltirani vlasnici organizovali javni protest. Ako je tako u zemljama u kojima već ima dosta tihautomobila i servisa za njih pomislite kako bi tek bilo ovde.
Dalje - cena baterija kao najskupljeg dela svakog elektroautomobila uopšte nije ista kod svih. Ona ne zavisi samo od veličine baterije nego i od vozila za koje se nabavlja. U ovom pogledu izgleda da su najgore prolazili vlasnici Hjundaija, a i vozači BMW - a i i električnog Golfa 7 takođe su bili suočeni sa ogromnim troškovima. Ovaj poslednji je po meni apsolutno za izbegavanje jer se kratko pravio i malo ih ima. Da je valjao duže bi u prodaji trajao. Kažu da je model koji ga je zamenio (ID3) mnogo bolji.
Sine, kad kazes OK vecina ljudi ipak u gradu zivi u zgradama ( cak ni u BG vise od 50% od 1.67iliona ne zivi u zgradama), onda OK ko uopste ima garazu u zgradi, pa na kraju ko bi uopste dao saglasnost za punjac u zgradi... a stos je jednostavan, vecina gradjana su GOLJE koje sem tog stana nemaju nista vise, imaju posao od 1000eura plate, voze polovnog nemca kome su pre toga originalni vkasnici izvadili dusu. Nemaju ti ljudi mogucnosti da pljunu 40k eura za polovnu Teslu ili novu Hyundai E-conu, imaju toliko da se naguze zacpolobnog svabu. Oni koji imaju shushke zive u luxuznim zgradama po NB ili Vracharu, kucama po Zemunu, Filmskom gradu, Neimaru, Senjaku i Dedenju. Za sad za njih vazi prica o elektrifikaciji, za tebe chika dlugomire ne vazi.

Prica sa servisom za retke automobile u zemlji je uvek ista, bili oni Tesla ili Maserati, u Srbiji sve mora da se uvozi iz EU. Ne znam situaciju za Norvesku, ovde zakazes servis, oteras kola i za par sati ga dignes ili ako imas popravku ti daju usluzni auto a ti cekas 2-3 radna dana, maksimalno. Ali ovo je drugaciji svet od Evrope ipak..

Sine, kad kazes OK vecina ljudi ipak u gradu zivi u zgradama ( cak ni u BG vise od 50% od 1.67iliona ne zivi u zgradama), onda OK ko uopste ima garazu u zgradi, pa na kraju ko bi uopste dao saglasnost za punjac u zgradi... a stos je jednostavan, vecina gradjana su GOLJE koje sem tog stana nemaju nista vise, imaju posao od 1000eura plate, voze polovnog nemca kome su pre toga originalni vkasnici izvadili dusu. Nemaju ti ljudi mogucnosti da pljunu 40k eura za polovnu Teslu ili novu Hyundai E-conu, imaju toliko da se naguze zacpolobnog svabu. Oni koji imaju shushke zive u luxuznim zgradama po NB ili Vracharu, kucama po Zemunu, Filmskom gradu, Neimaru, Senjaku i Dedenju. Za sad za njih vazi prica o elektrifikaciji, za tebe chika dlugomire ne vazi.

Prica sa servisom za retke automobile u zemlji je uvek ista, bili oni Tesla ili Maserati, u Srbiji sve mora da se uvozi iz EU. Ne znam situaciju za Norvesku, ovde zakazes servis, oteras kola i za par sati ga dignes ili ako imas popravku ti daju usluzni auto a ti cekas 2-3 radna dana, maksimalno. Ali ovo je drugaciji svet od Evrope ipak..
Nista to nije drugačiji svet od EU .. Punjaci i servisi su na sve strane
https://www.continental-tires.com/s...hicles-navigating-sustainable-urban-mobility/

Znači teška manjina koja se uzgred baš nešto ne ubija od interesa za EV.

Za Maserati postoji diler i servis, a za Tesle je i u Americi bilo žalbi da se čeka mesecima na popravku. Možda kod tebe u tvojoj specijalnoj kanadskoj provinciji nije tako. Vi ste svi specijalni. :lol:

Nisan Lief - još jedan automobil koji se prodaje ovde, a vidim da se taj brend solidno plasirao u SAD na listi u uvodnom postu. Ovaj električar se može naći u oglasima ovde kao polovnjak, a ono što je zanimljivo je da su izgleda njegove baterije najjeftinije. Loša vest - oni se baš ne ističu s dometom (blago rečeno), posebno modeli stariji od 2017. No, vlasnici su uglavnom zadovoljni.

Znači teška manjina koja se uzgred baš nešto ne ubija od interesa za EV.

Za Maserati postoji diler i servis, a za Tesle je i u Americi bilo žalbi da se čeka mesecima na popravku. Možda kod tebe u tvojoj specijalnoj kanadskoj provinciji nije tako. Vi ste svi specijalni. :lol:
To je Srbija, zemlja u kojoj dodjos glumi starosedeoca i nije ga blam, u kome neobrazovani laziraju diplome, u kome neznalice glume poznavaoce. Ne cudi sto tu zivi i siritinja koja bi da ima garazu ali je nema, poput tebe.

Pa tako vec poznati Consumer Reports ima listu automobilskih brendova po ceni i trajanju popravke na 10to godisnji period posmatranja i gle moj drafi chika dlugomire, amatercino i nepoznavaoce, te siritelju laznih informacija: Tesla je tu broj 6 ( prvi je najbolji brend), isored svih nemackih auyomobila po ceni i trajanju popravke. Prva je Toyota, naravno, evo ga i link
Link,Link
Kad neko laze kao ti laze, ne ume da stane..

To je Srbija, zemlja u kojoj dodjos glumi starosedeoca i nije ga blam, u kome neobrazovani laziraju diplome, u kome neznalice glume poznavaoce. Ne cudi sto tu zivi i siritinja koja bi da ima garazu ali je nema, poput tebe.

Pa tako vec poznati Consumer Reports ima listu automobilskih brendova po ceni i trajanju popravke na 10to godisnji period posmatranja i gle moj drafi chika dlugomire, amatercino i nepoznavaoce, te siritelju laznih informacija: Tesla je tu broj 6 ( prvi je najbolji brend), isored svih nemackih auyomobila po ceni i trajanju popravke. Prva je Toyota, naravno, evo ga i link
Link,Link
Kad neko laze kao ti laze, ne ume da stane..
To je možda za redovne servise, a kad se nešto vanredno desi onda bivaju i ovakve stvari:
https://forum.krstarica.com/threads...pokrenuli-strajk-gladju.957788/#post-45410472

Ali ima i gorih stvari:

Vlasnici Tesle čekaju i do devet meseci samo na procenu štete

Nakon saobraćajne nesreće, većina vozača je osuđena na nekoliko nedelja birokratskih ispunjavanja raznoraznih papira, procene štete te na kraju same popravke. Iako tih nekoliko nedelja zvuči prilično dugo, vlasnicima Tesle taj vremenski period bi bio poput dobitka na lotu.

Naime, kako piše Carscoops, pojedini vlasnici automobila američke marke su prisiljeni da čekaju i do devet meseci samo na procenu štete.

Na Redditu je objavljen slučaj vlasnika Tesle Y pod naslovom ‘Sada žalim zbog svoje kupovine‘, u kojem vlasnik iz Sijetla objašnjava kako je oštetio svoj automobil, ali da u nesreći nije bilo povređenih i da je išao tako sporo da njegov automobil nije ni registrovao nesreću te je izbrisao snimak.

Nakon nesreće, vlasnik je otkrio da procenu štete može da dobije najranije u maju 2024., dakle za šest meseci, navodi Jutarnji.hr.

‘Tih šest meseci ne uključuje vreme potrebno za naručivanje i isporuku delova, ni ugradnju. Mogao bih da budem bez automobila celu godinu zbog ove manje nesreće. Zaista sam uživao u automobilu pre ovoga, ali gledajući unazad, sada mi je žao‘, zaključio je vlasnik Modela Y koji nažalost nije jedini koji se tako oseća.

Na istom forumu, javio se još jedan vlasnik Tesle Y koji je objavio da je imao nesreću u avgustu, a jedina ovlašćena radionica koja je voljna da ga pogleda ‘ne može da baci oko na njega‘ do sledećeg avgusta.

Zašto se to događa?

Nedavna ‘pobeda‘ Tesle u sudskom postupku pokrenutom u Kaliforniji može da izazove visoke troškove popravke, ali i dugo čekanje na popravku.

Naime, tužilac je tvrdio da je kompanija Tesla naplaćivala ‘preterano visoke cene za delove i da je vreme čekanja na popravku bilo neopravdano dugo‘, ali je sudija presudio u korist Tesle s obrazloženjem ‘da su kupci morali da znaju šta da očekuju kada su kupovali svoja električna vozila‘.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Eto, kao što sudija reče treba da znamo šta da očekujemo kad kupujemo električna vozila. Eto, sad znamo. Ne dao vam bog da vas neko samo očeše ili ulubi recimo krilo, branik, neka banalna stvar. Ne morate biti krivi, ali ostaćete bez svog auta dugo vremena.
Da li je ovo najgore? Da li je Tesla najnezgodniji električni auto za popravke? Nije!
Šampiona ću vam predstaviti u sledećem postu. :)

Dakle imamo šampiona za ovaj mesec koji se zove ... Hyundai!

Zamenske baterije Hyundaija Ioniqa 5 više koštaju od novog automobila (VIDEO)​

Prenosimo zanimljivu priču (za nas, ne i za aktere) iz Kanade gde su ljudi imali probleme sa baterijama na svojim primercima mnogo hvaljenog Hyundaijevog modela Ioniq 5, koji smo i sami testirali.

Naime, jedan Kanađanin iz Vankuvera je naleteo na neku prepreku na putu, pokušao da je izbegne što je u prvi mah i uspeo, ali kasnije je shvatio da ipak nije, i u servisu su mu rekli da je baterija oštećena. Da problem bude gori, ni sam servis (ujedno i prodavac) nije znao da kaže šta je tačno u pitanju, osim da se pojavio neki nedozvoljeni zazor između zaštitne ploče podvozja i baterije, i da zbog toga baterijsko pakovanje mora da se menja.

Ali, cena koja je navedena nije bila baš mala. Vlasnik je kontaktirao svoje osiguranje, jer mu je na kraju ispostavjen predračun od gotovo 60 hiljada kanadskih dolara za popravku vozila, što je viša cena od prodajne za njegov primerak. Shodno tome, osiguranje je proglasilo totalnu štetu.

On je razmatrao šta da radi, ali iz salona su mu bukvalno uputili ultimatum da sva odgovornost ako se nešto desi pada na njega (recimo riziko od izbijanja požara i slično), jer su mu oni već ukinuli garanciju. Kontaktirao je naše kolege iz Motormoutha koje su takođe stupile u kontakt sa Hyundaijem, ali odgovori su im na neki način nepovezani.

Takođe, javila se jedna vozačica istog modela, ali sa istočne obale Kanade, koja je imala gotovo isti problem, ali ona je kontaktirala i centralu korejske marke.

Hyundai se u oba slučaja oglašavao neubedljivim izjavama, koje su svaki put različite. Na primer, na insistiranje javnosti, oglasili su na kraju da je prvi Ioniq imao oštećenje rashladnog sistema, što isprva nije navedeno. Dokaz da tu nešto „smrdi“ jeste aplikacija u telefonu kod vlasnika gde se sve vidi šta je rađeno i nađeno kao kvar, i uopšte nema obaveštenja ni o kakvom oštećenju rashladnog sistema.

Vankuveranin je automobil vozio još nekoliko dana, punio je bateriju i na sporim i na brzim punjačima, što znači da su oni njega doveli u opasnost, a i okolinu ako je to stvarno istina.

Neki od prodavaca na kanadskom tržištu su objavili cene baterija, i one iznose baš onoliko koliko su i naveli da bi trebalo da naplate za radove koje su proglasili nužnim i koji se tiču zamene baterije. Još jedna tragikomična činjenica je da su prodavac i centrala prebacivali loptu jedno drugom, bežeći od odgovornosti.

Dečku iz Vankuvera su ponudili popust za novi Hyundai, ali on nije siguran da li uopšte želi da kupuje tu marku, a i automobil uopšte, jer će mu osiguranje sada biti znatno skuplje u narednih deset godina.

Suma sumarum, ovo je dokaz da su prodavci bukvalno derikože i da treba biti jako oprezan i čitati sitna slova u ugovoru.

I još jedna stvar, kako misle uopšte da privole ljude da se odreknu termike ako na ovaj način tretiraju svoje kupce.

Pogledajte i ova dva video snimka na platformi YouTubea, gde je sve detaljnije objašnjeno…

Sve se dakle dešava u lepo uređenoj, skockanoj i civilizovanoj Kanadi sa kolima koja su jel' te trendi, fensi, kul ili kako već. Šta bi tek bilo na našem primitivnom, nazadnom i necivilizovanom Balkanu? :lol:
Chika dlugomire, moze linkovi na te tekstove koje si preneo ali u originalu ne sa srpskih sajtiva. Moze?

Eto ja sam stavio dva linka na relevantni portal Consumer reports i ADAC a ti na jutarnji.hr i 021.rs i slicno smece na kome o automobilskoj industriji citaju ljudi koji ne znaju engleski i tako osakaceni moraju da veruju "novinarima" sa tih portala. Pa izgooglaj gde stoji da su popravke EV tako dugacke i tako skupe.

Poslednja izmena od moderatora:
He, he, he, neko se opet pravi mutav. Gle čuda, neko drugi ovde mora da vodi računa o svima, a ne samo o tebi ili sebi.
Zato postavljam sadržaje koji su svima lako razumljivi. Pazi, na srpskom sajtu nije relevantan izvor na srpskom jeziku sa automobilskog portala??
:hahaha:
Shvatiću ovo kao šalu.
Inače koliko znam svi modovi ovde znaju engleski, ne brini.

Klipovi su na engleskom, ali tebe mrzi da gledaš, je li tako? Sam si tako napisao. Naravno da ima i linkova na stranim sajtovima, ali tebe mrzi da guglaš, je li tako? Evo recimo ovaj: https://www.autoevolution.com/news/...attery-replacement-saga-continues-226590.html
To je za Hjundai, a tek za Teslu šta ima ... uh.

Mnogo je važnije pitanje zašto se to dešava. Zbog čega čak i banalna oštećenja tipa savijeno krilo ili razbijeno svetlo na nekim EV ispadaju ogroman i skup problem? To je zato što je konstrukcija karoserije kod tih vozila često drugačija nego kod običnih. Treba međutim naglasiti da ovo nije slučaj kod svih EV. Po pravilu su manji priblemi kod onih koji dele platformu sa istim modelom koji ima SUS motor, recimo Hjundai Kona, Citrioen C4e itd.
Generalni je problem u tome što je većina sadašnjih modela EV kratko u proizvodnji pa ne postoji veće iskustvo s njima kod vlasnika i servisera.

Ali vidis s druge strane....ti si ovde na forumu da bi piskarao sa svojim zemarama.
Sto ti je to potrebno u tom tvom super svetu gde je sve ruzicasto?
Pljujes po nasoj sirotinji a mozda neki vrede vise i od tebe i od mene kao ljudi?
Nije sve u parama.
Pokušaj da ga razumeš. Ovde može slobodno da se hvališe čime god hoće, a tamo gde živi ne jer je uglavnom okružen ljudima koji imaju isto ili više od njega.

Kolega koji održava ta Hyundai EV mi kaze da imaju dva kvara koja nisu retka jedan 2k€ a drugi 7k€ ..Baterije sad već i nisu toliki problem ima ih dosta koji to već rade pa npr za Teslu S 75 su nekih 7,5-8k € I dobije se garaciji na njih ..Neki dan bio Tesla S ima "loše baterije" 8k € ispod cene ..Ja bi pre tako nesto kupio i stavio mu nove i teraj ..Polovno "ispravno" EV 10g staro sa starim baterijama ne dolazi u obzir .. To će se teško prodavati ..

Poslednja izmena:
Sem Tesle S i Nisana Lief mislim da drugih tako starih nema. Ne računam C zero koji je imao domet 100 km kad je izašao iz fabrike.
Bit će ih i nzn sta ce ljudi raditi sa njima .Cene ce padati rapidno kako se ponuda bude povecavala i kako budu starili .Zato danas kad ih prodaju velikim slovima piše do kad je garancija ..

Back